Pinterest

Vadim Scarlat - am o rugăminte pentru toți: nu faceți ultrasonografii că aici e mai aproape sau aici e mai ieftin. Faceți la specialiști care o să vă dea un rezultat VERIDIC

Ultrasonografiile în sarcină. Aceasta a fost una din temele de discuție din cadrul seminarului organizat de Ask a Mom cu Vadim Scarlat. Ginecologul a raspuns viitoarelor mame cât de importante sunt acestea și cât de des trebuie să fie făcute. 

Când ați aflat că sunteți însărcinată, este necesar să faceti o ultrasografie pentru a vedea unde este localizată sarcina, în uter sau în afara uterului. Acest lucru se face pentru a putea interveni poate medicamentos, ca să nu se ajungă la metodă chirurgicală, în cazul unei nașteri extrauterine. Dacă această ultrasonografie ați făcut-o la 3-4 săptămâni și bătăile corpului fetal nu erau prezente, la 7-8 săptămâni ar fi indicat să mai faceți o USG pentru ca să vedeți dacă această sarcină se dezvoltă normal.
Apoi la 12-13 săptămâni se face primul screening pentru excluderea aberațiilor cromozomiale. "Și o rugăminte pentru toți: nu faceți ultrasonografii că aici e mai aproape sau aici e mai ieftin. Faceți la specialiști care o să vă dea un rezultat VERIDIC." Dacă pacienta are probleme de sănătate, a avut avorturi sau are ceva genetic, atunci ar fi bine să facă la 16-18 săptămâni, și dacă se face la 16 săptămâni, medicii geneticieni recomandă amniocenteza, atunci gravida trebuie să facă USG pentru a vedea care este situația.

Apoi se face la 20-21 de săptămâni pentru a exclude anomaliile de dezvoltare. După 22 de săptămâni, anomaliile nu le mai caută nimeni, ele se găsesc ocazional. Asta se întâmplă  pentru că în conformitate cu legislația de astăzi, după 22 de săptămâni, sarcina nu se mai întrerupe chiar și dacă pronosticul este nefavorabil.
Eu mai recomand la 28 săptămâni, 32-33 săptămâni și înainte de naștere.
Dacă pacienta este pregătită de intervenție chirurgicală, atunci se face cu maxim o săptămână înainte, sau chiar și o zi două înainte de intervenție pentru a vedea care este situația.
Pentru nașterea naturală pacienta poate face la 38-39-40 săptămâni, dacă nu sunt abateri de la normă.

Vadim scarlat a mai mentionat că la sarcinile gemelare este binevenită USG după 20 de săptămâni în fiecare lună.

Citește și despre ce a vorbit Vadim Scarlat la seminarul Ask a Mom

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit pe pagina de facebook cu un like. Distribuie articolul dacă îți pare util.

Sursa foto: Ask a Mom

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează