Despre ce a vorbit ginecologul Vadim Scarlat la seminarul organizat de Ask a Mom

Sarcina nu este o boală, sarcina este un proces fiziologic dar în orice moment poate trece din fiziologie în patologie, de aceea în timpul sarcinii trebuie respectate toate recomandările medicului. Despre etapele pe care trebuie să le parcurgă un cuplu de la planificarea unei sarcini până la naștere dar și despre riscurile la care poate fi supusă o gravidă, a vorbit cu viitoarele mămici, medicul ginecolog-obstetrician Vadim Scarlat, în cadrul primului seminar din acest an, organizat de Ask a Mom.

Analizele pe care trebuie să le efectueze un cuplu înainte de a concepe un copil

"Pentru a concepe o sarcină avem nevoie de un cuplu sănătos. Dacă mama are probleme de sănătate ar fi bine ca măcar cu un an înainte să fie tratate toate procesele cronice care sunt în organism, ca nu în timpul sarcinii să încercăm a trata o problemă cronică. Analiză de sânge, analiza la HIV și sifilis - patologii sexual transmisibile, un frotiu obișnuit, dacă femeia dorește, ar fi binevenită o citologie și o colonoscopie. De asemenea înaintea conceperii unui copil nu este bine ca pacienta să slăbească brusc. O dietă echilibrată și practicarea sportului sunt la fel importante pentru ca într-un corp sănătos să se nască alt corp sănătos.

Dacă este vorba de soț, atunci acesta trebuie să ducă un mod sănăos de viață, să practice sportul, să se alimenteze corect iar dacă folosește tutunul, să fumeze mai puțin."

Mamele cu vârsta de 35 +

"Pentru o femeie care are o vârstă mai înaintată de 35 de ani, investigațiile sunt practic aceleași pe care le-am menționat mai sus, doar că este necesară și consultația unui genetician pentru a evita o problemă."

Tensiunea mărită în sarcină, de la ce apare?

"După 28 de săptămâni se mărește volumul sângelui cu 20-30, uneori și 50%. În cazul în care celula este fragilă, lichidul care se găsește în spațiul celular trece în afara celulei, cu apariția reținerii apei în organism. Apa se reține în organism din cauza alimentației bogate în sare. În timpul sarcinii, sub lovitură grea sunt puse ficatul și rinichii. În cazul în care se reține apa în organism, femeia are predispunere de a dezvolta tensiune și de a adăuga în kg. În acest caz dieta este ceea ce ajută. Un kg pe lună ar trebui să adauge o gravidă. Diureticele în timpul sarcinii nu sunt recomandate din mai multe motive."

De asemenea medicul a menționat că dacă apa se reține în organism trebuie să căutăm cauza și că nici într-un caz o gravidă nu trebuie modereze sau să renunțe la consumul de apă, dacă are retenție de lichide în oranism.

Sunt necesare în sarcină complexele de vitamine sau este suficient doar consumul de acid folic?

"Nicio problemă, puteți să utilizați doar acid folic doar că la un moment dat, după naștere va apărea o întrebare: - Ce s-a întâmplat cu mine? Îmi cade părul, mi se rup unghiile, am probleme cu dinții și multe altele."
Vadim Scarlat a mai spus că în dezvoltarea intrauterină bebelușii își iau tot necesarul de vitamine din organismul mamei și mamei ar putea să nu îi mai ajungă nimic. Din acest motiv și se recomandă ca perioada dintre două sarcini să fie de minim doi ani, pentru ca organismul mamei să se poată restabili fizic și psihologic.

"Noi nu avem un stomac atât de mare în care să încapă tot de ceea ce are nevoie organismul, de aceea este binevenit dacă în timpul pregătirii pentru o sarcină administrăm vitamine", a mai spus ginecologul.

Alimentația gravidei

"Fiecare gravidă, după literatură, trebuie să adauge nu mai mult de 11-12 kg pe parcursul sarcinii. Noțiunea veche de a mânca mult pentru ca să crească copilașul nu este corectă. Dacă în timpul sarcinii o femeie adaugă 20-30 sau chiar în experiența mea și 50, nu este o situație normală. Ce se întâmplă cu organismul? El și așa este supus unei supra-sarcini pe care o are din cauza gravidității, plus kg în plus."

Efectul antibioticului în sarcină

În primul trimestru se administrează terapia antibacteriană atunci când este o indicație strictă cum ar fi gripa, infecțiile respiratorii virale acute iar organismul nu reacționează la alte medicamente și boala avansează. După 20 de săptămâni, efect antibioticul asupra fătului nu are. Vadim Scarlat îndeamnă gravidele înainte de a lua antibiotice (care se iau sub stricta recomandare a medicilor) să efectueze înainte de administrare analize la sensibilitatea bacteriei la toate tipurile de antibiotice.

Relații sexuale în timpul sarcinii

" În cazul în care sarcina decurge normal, relațiile sexuale se permit, dar atent, nu uitați că sunteți puțin gravide :)"

Contraindicații au gravidele care au:

- Eliminări sangvinolente;

- Inserție marginală sau totală a placentei care acoperă canalul cervical;

Prezentața pelvină (când copilu stă cu fundul în jos sau cu piciorușele în jos);

Sarcini gemelare sau multiple;

De asemenea, Vadim Scarlat a menționat că în cazul unei anamneze complicate, de exemplu, pacienta are o boală avortivă, sau are situații care ar putea pune în pericol această sarcină, ar fi de dorit să se evite relațiile intime.

Citește și Vadim Scarlat - am o rugăminte pentru toți: nu faceți ultrasonografii că aici e mai aproape sau aici e mai ieftin. Faceți la specialiști care o să vă dea un rezultat VERIDIC

Constipația și hemoroizii în sarcină

"În timpul sarcinii, sub influența progesteronului care este protector de sarcină, este hormon care duce la diminuarea peristalticii intestinale. Dacă intestinul avea o peristaltică ritmică anterior, în timpul sarcinii devine mai înceată. Totodată alimentația și modul sedentar de viață poate duce la apariția constipației.

Hemoroizii pot să apară la o gravidă chiar dacă sarcina sau nașterea a fost fară complicații. Numai trecerea capului fătului prin canalul de naștere poate face ca toate venele să iasă în exterior." ?

Pentru evitarea constipației, medicul recomandă includerea în alimentație a biochefirului, bioiaurtului, un kiwi pe zi, prune uscate, multe lichide și crearea unui regim zilnic de a merge la baie la aceeași oră.

Cum să o femeie să evite fisurile vaginale la nașere?

"Metode sunt multe, cum ar fi antrenarea mușchilor pelvieni, însă aici depinde foarte mult și de elasticitatea mușchilor, de masa fătului, de gradul de afectare a vaginului."

În ce situații o naștere care a fost planificată a fi naturală nu poate avea loc și este nevoie de o intervenție chirurgicală?

"Sunt multe situații. Pe prim plan este pusă mama. Orice complicații care apar din partea mamei și nu ne dau posibilitate de a finaliza nașterea în decurs de 5-10 minute, atunci recurgem la intervenție chirurgicală. Orice dereglare a ritmului cardiac sau apariția suferinței fetale ori alte cauze care pun în pericol viața intrauterină a fătului, recurgem la intervenție chirurgicală."

De asemenea Vadim Scarlat a atenționat gravidele că soții care își doresc să participe la naștere au nevoie să frecventeze școala mamelor pentru ca sa fie pregătiți psihologic pentru ceea ce urmează să se întâmple în sala de naștere. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te aștept cu un like pe pagina de facebook și cu un share al articolului. 

Citește și Vadim Scarlat revine. Vezi la ce maternitate va activa

Sursa foto: Ask a Mom

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează