O experiență frumoasă în perioada sarcinii, a travaliului, a nașterii și în perioada postpartum. Asta își dorește orice viitoare mămică. Și dacă acum câțiva ani, să ai pe cineva care să te sprijine din punct de vedere psihologic în această perioadă, era un lux, acum din ce în ce mai multe mămici își doresc să aibă o doulă care să asiste și să îi ofere ajutor atunci când gravida sau proaspăta mămică îi cere.
Suntem în săptămâna internațională a doulelor iar eu, cu această ocazie am vorbit cu Ecaterina Mikitenko, doulă la Chișinău. Am vorbit despre cum e să fii doulă în Republica Moldova, despre provocările cele mai mari și despre visurile sale în raport cu activitatea ei.
Întâi de toate, aș vrea să facem un pic de claritate în termeni. Doula din limba greacă înseamnă "cea care îngrijește femeia". Este o diferență între moașă și doulă. Dacă moașa intervine în acte medicale la naștere, doula oferă doar suport moral gravidei. Ea oferă asistență în obținerea informațiilor înainte, după sarcină, timpul nașterii și în prima perioadă când apare pe lume bebelușul.
Doula înseamnă parteneră sau antrenoare de naștere. Doula nu are neapărat studii medicale, dar posedă cunoștințe ample și practici despre naștere, cea mai importantă fiind abilitatea de a comunica.
Ecaterina Mikitenko este jurnalistă de profesie. În acest domeniu a activat doar 3 ani. A început să studieze despre sarcină și naștere atunci când se pregătea să devină mămică. A făcut mai multe cursuri în afara țării, în urma cărora a îndrăgit acest domeniu foarte mult și nu s-a putut rupe de el nici până astăzi. A facut cursuri de psihologie perinatală, a studiat tema pregătirii pentru naștere blândă, tema recuperării după naștere timp de mai bine de 10 ani în țări precum Rusia, Ucraina, Olanda.
Ecaterina Mikitenko a fondat școala maternității conștiente, curs la care au participat peste 100 femei și bărbați pe parcursul a doi ani de activitate. În cadrul acestui curs, cuplurile au învățat despre sarcină, naștere, lăuzie. Femeile au învațat tehnici pentru a scăpa de frici, au învățat ce întrebări trebuie să adreseze medicului obtetrician ginecolog pentru ca să îl aleagă pe cel de care are ea nevoie.
Tot ea este fondatoarea camerei roz din incinta maternității municipale Nr. 2 și își dorește ca fiecare maternitate să aibă cel puțin o cameră roz.
[Camera roz este un salon de tip dormitor]
Aflându-se acolo, femeia se simte ca la un hotel sau ca la ea acasă. Un mediu armonios îi oferă senzația de liniște, senzația că nu este în spital. Dar totuși este sub supravegherea medicilor. Există aparate și utilaje pentru situații excepționale. Există reanimare pentru bebeluși și tot necesarul pentru a acorda ajutor mamei în caz de necesitate.Acest salon întrunește toate condițiile pentru o naștere blândă. Regula 3T
- Тепло (cald)
- Темно (întuneric)
- Тихо (liniște)
Este un dispozitiv care încălzește rapid aerul. Jaluzelele sunt întunecate pentru că să poată să fie creată senzația de întuneric chiar dacă femeia naște ziua. Și liniște. Acest salon este într-un loc îndepărtat de sălile de naștere.
Ecaterina Mikitenko este omul căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă și este omul care, pentru schimbarea lucrurilor spre bine este gata să lupte până în pânzele albe. Nașterea în poziția comodă este un drept fundamental al femeii, susține doula. În procesul nașterii, corpul înțelege care poziție e mai comodă astfel încât să fie mai puțin traumatizant pentru ea și bebeluș.
"Visul meu este ca fiecare femeie să aibă posibilitatea de a alege poziția în care va naște. Este dreptul fiecărei femei să aleagă cum va naște și este ceva absolut normal ca medicul să accepte această cerință și să trateze acest gest natural. Mă refer la nașterea în poziție verticală spre exemplu. Puțini medici acceptă acest lucru. Eu vreau ca asta să fie o practică normală, să nu fie considerată ieșită din comun sau o faptă eroică din partea medicului iar femeia să se simtă datoare pe viață dacă el i-a permis acest lucru."
Femeia spune că practica internațională demonstrează beneficiile asupra stării femeii atunci când nașterea este blândă și că este nevoie și țara noastră să preia unele modele. "Eu am vizitat un centru de nașteri din Amsterdam, Olanda. Acolo nu există fotolii pentru naștere. Fiecare femeie naște așa cum îi este comod. Moașa mi-a spus că ele nu au nevoie de asa ceva și că doar o moașă leneșă nu poate primi nașterea în orice poziție. Vreau șu eu să fac la noi așa o schimbare în acest sens."
Iar schimbarea cea mare, spune Ecaterina, trebuie să înceapă de la atitudinea medicilor și a personalului medical față de gravide.
"Tare îmi doresc să existe o schimbare la capitolul atitudinea medicilor față de femeile care nasc. Ele nu sunt paciente, ele sunt cliente pentru că CNAM achită pentru fiecare femeie care naște la spitalele de stat. Medicii noștri, o parte bună din ei, au tendința de a se poziționa prea sus în raport cu femeile care nasc. Și asta nu e bine. Asta trebuie să schimbăm."
În primul an de activitatea a camerei roz la maternitatea Nr. 2, acolo au născut peste 100 femei. Acum, din cauza pandemiei femeile nu au posibilitatea să nască acolo.
Pentru majoritatea din ele, experiența nașterii a fost una deosebită. "Au fost multe nașteri frumoase în condiții precum în centrele din țările europene dar nu atâtea câte ne-am dorit noi atunci când am lucrat la acest proiect. Unele din ele nu au fost la fel de blânde cum ne-am pus ca scop să fie. Cred că pentru nașteri blânde, este nevoie nu doar de asemenea saloane, dar și de instruirea personalului."
La început, explică Ecaterina, au existat medici care nu își doreau un asemenea salon pentru nașteri deoarece acolo nu se simt ca la spital nici ei. Nașterea blândă înseamnă naștere naturală fără intervenții, medicamente, fără implicarea medicului. Asta în situația în care mama și bebelușul sunt bine. Conceptul acestei camere este elaborat pentru ca femeile să nască în condiții ca acasă dar sub supravegherea medicilor.
Deși există multe impedimente în calea unei profesii precum cea pe care o are, de dragul sănătății, inclusiv mentale, a gravidelor și lăuzelor, Ecaterina Mikitenko este dispusă să muncească în continuare pentru a schimba sistemul și mentalitatea celor care nu vor înțelege vreodată cât este de important să ai o persoană de încredere în cel mai important moment al vieții unei femei - cea în care aduce pe lume un bebeluș.
Eu personal, mă închin până la pământ pentru dedicația cu care lucrează și face față problemelor, această femeie!
Această informație poate fi utilă pentru prietenii tăi. Distribuie articolul pe rețelele de socializare sau expediază-l prietenelor tale care crezi că au nevoie de serviciile unei doule.
Pe Ecaterina Michitenco o găsești pe pagina ei personală, pe pagina Mama Fericită și pe pagina Как стать мамой.