Alăptarea este cea mai importantă sursă naturală de sănătate pe care o poate oferi o mamă bebelușului său. Alăptarea face o conexiune puternică între mamă și copil încă din primele clipe de viață ale micuțului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar după începerea diversificării - continuarea alăptării. Dacă ești viitoare mamă și îți dorești să îți alăptezi copilul, reține următoarele lucruri:
- Atașarea corectă este cheia spre o alăptare fără lacrimi, atât din partea mamei, cât și a copilului. Dacă ești la primul bebeluș, citește mult despre alăptare înainte de naștere, dar dacă vezi ca nu te descurci, cere ajutor încă din maternitate.
- Alăptarea nu presupune durere. Dacă simți durere, ți s-au fisurat mameloanele și chiar sângerezi, fii sigură că ceva nu merge bine. În primul rând vezi dacă bebelușul este poziționat corect în timpul alăptării. Aceasta este cea mai des întâlnită cauza a durerii.
- Lapte vei avea suficient. Dacă stroci și vezi că nu a curs mai mult de o picătură nu te alarma că nu mai ai lapte. Copiii pot stoarce mai bine decât o poți face tu sau oricare pompă din lume.
- Alimentația mamei nu influențează cantitatea laptelui, altfel spus, dacă mănânci mai mult nu vei avea mai mult lapte.
- Laptele matern nu poate fi prea slab sau prea gras. Dacă ai văzut că laptele stors este aproape transparent sau din contra, galben și îți pare prea gras, fii sigură că asta nu este o problemă. Laptele este de o grăsime ideală pentru micuțul tău. La această temă am scris un articol. Vezi aici.
- Laptele nu dispare peste noapte. Este adevarat că din cauza stresului se poate înhiba oxitocina, numit hormonul fericirii, cel care este responsabil de ejecția laptelui, însă corpul tău s-a pregătit de alăptare pe toată perioada sarcinii și laptele nu poate dispărea așa, dintr-o dată, chiar dacă ai avut un stres foarte mare.
- Dacă cere prea des sanul, NU înseamnă că nu se satură. De cele mai multe ori bebelușii stau la sânul mamei pentru că acolo, pentru ei e cel mai sigur loc. Trebuie să ai multă răbdare și să îl înțelegi, cât sunt mici bebelușii nu conștientizează că el și mama sunt două personalități diferite.
- Alăptarea la cerere îi face și pe mamă și pe bebeluș mai fericiți. Fugi de sfatul "lasa-l să plângă, dar dă-i mâncare la fiecare 3 ore, copilul trebuie să aibă regim". Alăptarea, înainte de toate îl calmează pe micuțul tău și îl face să treacă mai ușor peste durerile precum cele cauzate de colici și erupții dentare.
- S-ar putea să ți se împietrească sânii, să faci mastită, să ți se înfunde canalele mamare sau să te confrunți cu angorjarea sânilor (numită și furia laptelui). Da, acestea lucruri sunt posibile, dar dacă acționezi prompt, corect și te adresezi unui specialist la timp, cel mai probabil că vei trece ușor peste ele.
Iată câteva sfaturi pentru mame cu privire la alaptarea naturală a bebelușilor:
1. Nu ezita să ceri ajutorul personalului din maternitate la începutul alăptării.
2. Dacă ai probleme în alaptare ia legatura cu un consultant în alăptare.
3. Asigură-te că bebelușul tău are un pediatru competent, care, la apariția primei probleme de sănătate nu îți va indica să înlocuiești laptele matern cu cel din comerț.
4. Cere sfaturi ce țin de alăptare de la medici, consultanți în alăptare, mame care au alăptat.
5. Informarea este cea mai puternică armă. Citește, urmărește activitatea organizațiilor care susțin alăptarea, participă la seminare și traininguri înainte de naștere.