google.com

S.O.S AM PREA PUȚIN LAPTE ȘI ESTE SLAB!!! Iată ce trebuie să faci!

 
Aproape zilnic văd pe rețelele de socializare mame care susțin că au lapte prea puțin sau prea slab și cer sfaturi despre cum ar putea mări fluxul de lapte și îmbunătăți calitatea acestuia. Dragi mame, am scris acest articol pentru a vă liniști. Laptele matern este ideal pentru copiii voștri. Nu există lapte prea slab sau prea puțin.
 
Alăptarea este primul și cel mai frumos cadou pe care i-l poți oferi bebelușului tău. De multe ori acest proces poate fi umbrit din cauza grijilor care, este normal să le aibă o mamă. 
 
Să le luăm pe rând, de ce o mamă  crede că are prea puțin lapte sau acesta este prea slab? 
 
1. A stors și a văzut că este aproape transparent. Este un lucru absolut firesc, când atașezi copilul la sân, în primele minute curge un lapte mai fluid pentru a satisface setea micuțul, apoi începe să curgă un lapte mai dens, pentru a satisface foamea.  
 
2. A putut stoarce doar câteva picături. Să știi că există o tehnică specială pentru a stoarce laptele și oricum ar putea veni mai greu sau aproape deloc. Se spune că nici cea mai performantă pompă nu poate pompa laptele asa cum o face bebelușul. Nu te ghida după acest indicator. 
 
2. Bebelușul stă foarte mult timp la sân. În primele 3-4 luni de viață, acesta nu poate conștientiza că el și mama sunt două persoane diferite. Are nevoie în permanență să stea lipit de mama, este si logic, timp de 9 luni doar pe ea a simțit-o și dintr-o dată s-a trezit cu o lume atât de mare iar el atât de mic și neputincios în a se apăra singur. În brațele mamei și la sân sunt cele mai sigure locuri din tot universul.  Probabil nu o dată l-ai surprins cum stă atașat la sân dar nu suge. 
 
3. Plânge mult. Se întamplă des ca bebelușii mici să plângă, problema nu trebuie să o cauți în laptele matern. Copilul poate avea colici, poate îl deranjează  mediul (fie sunteți în ospeție, fie sunteți acasă dar e gălăgie în odaie), fie este obosit și vrea să doarmă. Poate plânge din cauza unei otite sau pentru că ai iesit pe jumătate de secundă din vizorul lui. 
 
4. Nu adaugă suficient în greutate. Uneori nu doar mamele, dar și medicii fac panică atunci când copilul de până la un an adaugă mai puțin de un kilogram pe lună. Este normal să adauge și 500 de grame, stai liniștită, va compensa lună viitoare. 
 
Într-adevăr, există situații în care bebelușii nu se alimentează suficient, iată câteva motive: 
 
- Este atașat incorect la sân; 
- Îl lași prea puțin la sân;
- Adoarme în primele minute cand îl pui la sân și nu reușește să mănânce;
- Are frenul lingual scurt; 
- O alta problemă de tip medical; 
 
Dacă mănânci nuci și lapte condensat te îngrași tu, nu laptele tău! 
 
Stiu, sună dur, dar asa este. Laptele mamei nu se face în stomac, lactația este un proces hormonal și este produsă de prolactină și oxitocină. 
Cea din urmă, numită și hormonul dragostei poate fi influențată pozitiv de ceea ce îi dă mamei o stare de bine, un ceai cald, o mâncare gustoasă, un somn liniștit.  Prin urmare, nu există un aliment minune sau un ceai pentru lactatie care ar spori calitatea și cantitatea laptelui. Dacă mănânci mult lapte condensat, nuci, arahide, miere, mâncare foarte consistentă, riști să te îngrași tu, și nicidecum laptele.