Alăptez. Pot face vaccinul anti-covid?

Vreau să menționez din start că acest articol este unul informativ. Nu pot să îmi asum responsabilitatea pentru a vă influența decizia de a vă vaccina sau nu. Aceasta decizie vă aparține în totalitate. Recomandarea specialiștilor este să cereți sfatul medicului dvs înainte de a administra vaccinul anti-covid, indiferent de starea de sănătate sau situația în care vă aflați.

Am cerut părerea cu privire la vaccinarea femeilor care alăptează, consultantei în alăptare, Olga Gutium. Potrivit ei, un consultant în alaptare nu este în drept să recomande sau să interzică acest vaccin. Medicul de familie este persoana responsabilă de acest lucru, făcând referință la organizațiile internaționale. "Consultanții în alăptare nu recomandă și nu pot prescrie medicamente sau un anumit vaccin. Consultantii în alăptare nu întrerup tratamente. Noi putem doar să verificăm compatibilitatea preparatelor cu alăptarea. De cele mai multe ori sursa noastră este site-ul e-lactancia.org.

Pe acest site găsim nu doar răspunsul la întrebarea dacă e compatibil cu alăptarea un preparat sau altul. Pe acest site este indicată sursa care sta la baza acestui fapt. Acolo vedem clar: potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există date care ar indica faptul că vaccinul anti-covid ar putea fi contraindicat femeilor care alăptează sau că vaccinul ar putea ajunge prin laptele matern la copil și i-ar face rău.

După părerea mea, fiecare femeie trebuie să adopte această decizie împreună cu medicul ei. În special, la acest lucru ar trebui sa se gândească femeile care alăptează și sunt lucrători medicali sau sunt în zona de risc sporit de infectare cu Covid.

Olga Gutium a mai specificat că mai multe femei pe care anterior le-a consultat iar în prezent alăptează, au primit vaccinul și sunt bine atât ele cât și copilașii.

Potrivit e-lactancia.org, vaccinarea împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie un impediment pentru începerea alăptării și nici o cauză a întreruperii acesteia.

 

"AstraZeneca, Moderna și Pfizer au retras din prospectele lor medicamentoase recomandarea anterioară de a nu administra vaccinurile mamelor care alăptează. (Moderna 2021, AstraZeneca2021, Pfizer 2020) La momentul finalizării acestei ultime actualizări, nu am găsit date publicate cu privire la excreția acestei substanțe prin laptele matern și a impactului care ar putea avea asupra alăptării sau asupra copilului care alăptează. În prezent, femeile care alăptează au fost excluse din toate studiile clinice.

Este extrem de improbabil ca oricare dintre componentele care fac parte din vaccinurile produse împotriva COVID-19 să poată fi excretate prin laptele matern uman și chiar și în acest caz s-ar putea întâmpla, toate acestea ar fi digerate în tractul gastro-intestinal al copilului alăptat.

S-ar părea rezonabil să se deducă faptul că dacă boala (COVID-19) este compatibilă cu alăptarea, atunci vaccinul dezvoltat împotriva acesteia ar fi cu atât mai mult cu cât nu are virusul viu în componentele sale. Niciunul dintre tipurile de vaccinuri în cursul dezvoltării împotriva COVID-19 nu conține viruși vii în componentele lor și, prin urmare, nu poate provoca boala sau provoca modificări ale materialului genetic la gazdei lor.

Similar cu ceea ce se întâmplă la vaccinarea împotriva altor viruși, utilizarea unui vaccin împotriva COVID-19 ar declanșa producerea de anticorpi și excreția prin laptele matern în principal de tip IgA, ceea ce ar ajuta probabil la protejarea copilului care alăptează de COVID-19."

Sursa: e-lactancia.org Vezi aici textul în original http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/covid-19-vaccine/product/

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează