Eram sigură că despre alăptare știu totul. Experiența cu Alex credeam că m-a învățat cum să gestionez orice problemă cauzată de alăptare. Cine spune însă că fiecare copil e diferit și fiecare experiență e diferită, are perfectă dreptate.
De 5 ori în ultimele două luni am făcut lactostază.
Lactostaza este frecvent întâlnită în cazul mamelor care își alăptează natural bebelușii. Aceasta presupune blocarea parțială sau totală a canalelor prin care trece laptele matern. Pe lângă înroșirea zonei afectate și durerea sânului, lactostaza vine cu febră, dureri musculare, senzație puternică de oboseală. Așa a fost cel puțin în cazurile mele. Febră până la 39.4 și dureri exact ca cele cauzate de gripă.
Pentru a ameliora starea, de fiecare dată am mers după recomandările Mămica alăptează. Am scăzut febra cu paracetamol, am aplicat compres cald înainte de alăptare și câte o frunză de varză rece pe locul dureros, după alaptare. Am făcut dușuri calde și am stors sânul cu pricina până la ușurare. Iar cel mai bun tratament este atașarea cât mai frecventă a bebelușului la sân.
După al 5-lea episod, fiind și cel mai dureros (am aflat ce înseamnă cu adevărat să te urci pe pereți de durere) am cerut ajutor. Probabil faptul că (credeam eu) știu totul despre alăptare din experiență m-a împiedicat să fac acest lucru din prima. Așadar, am chemat acasă consultanta în alăptare, Olga Gutium, pentru că deja eram pe punct de a înceta alăptarea numai să nu mi se mai blocheze canalele.
Atașarea incorectă sau schimbarea frecventă a sânului într-o repriză de alăptare, cel mai probabil este problema din cauza căreia eu făceam lactostază. Dar, blocarea canalelor poate fi cauzată de un șir de alți factori cum ar fi sutienul prea strâns, mâncarea grasă (carne, lactate grase, arahide/nuci/ alune), consum mic de lichide. De asemenea, hemoglobina mica sau candida care poate apărea în urma unui tratament cu antibiotice poate face ca lactostaza să apară frecvent. Cert este că nu ar trebui ca acest lucru să se întâmple atât de des, iar dacă se întâmplă, neapărat luați legatura cu un specialist, și da, nu așteptați ca acest lucru să se întâmple de atât de multe ori.
Sănătate vă doresc. Vouă și micilor voștri!