Victoria este mămica unei fetițe de un an și jumătate. Ea este stabilită împreună cu familia ei în una din cele mai dezvoltate țări din lume, Elveția. A hotărât să ne vorbească în cadrul rubricii "Mama în lume" despre sistemul pediatric, fapt pentru care îi mulțumim.
Vă reamintesc, această rubrică nu este despre cât de rău e în țara noastră, ci despre exemple concrete de politici, servicii și atitudine de care ne-am dori să avem parte noi, cei rămași acasă, în Republica Moldova.
În Elveția la medic nu poți ajunge fară înscriere. Niciodată. Iar dacă vrei să anulezi vizita la medic, cu cel puțin o zi înainte trebuie să anunți, în caz contrar, te trezești cu factura în poștă pentru vizita "nerealizată". Așa își începe tânăra mămică mărturisirile despre sistemul medical din țara de reședință.
Vizitele la medic
Victoria povestește că de când o are pe micuța sa, la medicul de familie a fost o singură dată. Pediatrul este cel care are grijă de sănătatea copiilor, iar vizitele nu au loc așa ca în țara noastră. În primul an de viața copilul este văzut de pediatru atunci când vine la vaccin. Adică la 1, 2, 4, 6, 9 și 12 luni.
"După ce am venit acasă de la maternitate, asistenta medicală care ne vizitase m-a sfătuit să plec cu fetița la un osteopat să ne vadă pe ambele, să se asigure că eu și fetița suntem ok după naștere.
Gata. În afară de pediatru nu am văzut specialiști. Nu se face acest lucru aici. La fel e și cu analizele de urină și de sânge. Nu se fac așa, că vrea mama. Se fac pentru că medicul așa cere, așa consideră de cuviință", a adăugat Victoria.
Vaccinarea
Cât despre vaccinuri, mămica mărturisește că nu cunoaște părinți care nu și-au vaccinat copiii. "Aici nu am întâlnit copii nevaccinați, poate sunt, dar nu cunosc așa cazuri. Inainte de vaccin nu pregătim copilul cum se face în Moldova, nu îi dau absolut nimic. Mucii banali nu sunt motiv de nevaccinare."
Medicina urgentă
În plus, Victoria spune că atunci când are o urgență iar pediatrul este ocupat, primește sfaturi la telefon. "Sun la spitalul de copii, la urgentă și explic situația. Ei îmi explică ce măsuri să iau acasă, îmi spun dacă trebuie să merg la ei, sau îmi trimit ambulanța atunci când consideră că este vorba de urgență! Nu poți suna să chemi ambulanța pentru febră înaltă, alergie sau diaree. Dar dacă totuși vine serviciul de urgență la cerința părinților/pacienților și se consideră că nu a fost o urgență, atunci trebuie de plătit acest serviciu care costă foarte scump."
Trebuie să vă mai spun că în Elveția, fiecare persoană își cumpără de sine stătător asigurare medicală în baza căreia pacienții beneficiază de servicii medicale. Prețul acesteia variază in funcție de facilitățile selectate individual.
Dacă ești și tu stabilită peste hotare și ai întâlnit oameni, situații, instituții care funcționează cu totul diferit față de ceea ce ai văzut în Republica Moldova, nu ezita să îmi scrii un mesaj la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe pagina de facebook MAMA Online.
Sursa foto: arhivă personală