Maternitatea și experiența ei în alăptare au determinat-o să dea naștere unui proiect unic în țară. Astăzi ți-o prezint pe Anastasia Popescu, fondatoarea proiectului "Mămica Alăptează". Deoarece în această săptămână proiectul a împlinit 4 ani de activitate, am spus că ar fi păcat să nu te las și pe tine, dragă mămică, să te inspiri de la ea.
Deși a emigrat în SUA și a patra aniversare a prins-o în afara proiectului, Anastasia Popescu este mândră de rezultatele Mămica Alăptează și de faptul că specialistele în alăptare se bucură de o încredere sporită din partea societății.
MamaOnline: - Povestește-mi cum a apărut grupul de susținere Mămica Alăptează?
Anastasia Popescu: - Mămica Alăptează a apărut din recunoștință față de ajutorul pe care l-am primit de la consultanta mea în alăptare, Olga Gutium, din plictiseala concediului de maternitate (nu că nu aș fi avut ce face, dar că voiam să fac ceva și dincolo de copil și casă), din dorința de a ajuta, din dragostea față de alăptare.
MO: - Cum a fost începutul proiectului, cu ce probleme v-ați confruntat?
A.P: - Spre marea mea fericire nu ne-am prea confruntat cu probleme. Într-un timp foarte scurt am legat colaborări cu mai multe instituții medicale, cu medici, cu o mulțime de parteneri. Lucrurile au mers ca pe roate. Eu tot spun că atunci când iubești ceea ce faci, totul merge mai bine decât te aștepți (deși în general n-am avut așteptări sau planuri în privința acestui proiect) și nici nu prea simți că lucrezi, chiar dacă faci un volum mare de lucru.
MO: - Cât de greu ți-a fost și cum ai găsit persoanele care să își dorească să activeze în acest domeniu, care era oarecum nou pentru țara noastră?
A.P: - Nu a trebuit să le caut. Alina Shmurun și Olga Gutium activau deja de ani buni consultând mame în privința alăptării. Ele m-au inspirat să creez Mămica Alăptează. Tot ce am făcut eu a fost să dau un nume și o formă activității lor. Apoi, pe parcurs s-au mai alăturat proiectului câteva consultante, așa că în prezent avem în Republica Moldova 5 specialiste în domeniu. Cu mine erau 6, dar eu nu mai activez.
MO: - Acum consultantele în alăptare sunt apreciate și recomandate pe scară largă de către mame, cum era cu încrederea oamenilor în primul an de la lansare, în condițiile în care consultantele nu au studii medicale?
A.P: - Consultanții în alăptare nu au nevoie de studii medicale. Alăptarea nu este boală, un consultant nu tratează de nimic, nu indică preparate și nu le anulează. Un consultant în alăptare în primul rând informează despre fiziologia lactației. Pe vremuri alăptarea o învățau mamele de la femeile familiei, acum când alăptarea a ajuns să fie în minoritate când vine vorba de alimentația bebelușilor, prea puține femei au experiență în acest sens, aici a și apărut nevoia acestei profesii. Nu a fost greu în nici un fel să ajungem la urechile și inimile mamelor pentru că se formase o mare lipsă de informații și respectiv o necesitate în acest sens.
MO: - Cred că ești destul de conștientă că în 4 ani Mămica Alăptează a schimbat mentalitatea societății, a demontat mituri, a contribuit la hrănirea naturală a unui număr considerabil de copii, cum te simți știind că tu ai pus bazele acestui fenomen în Republica Moldova?
A.P: - Mămica Alăptează într-adevăr a avut un impact uriaș în țara noastră. Datorită on-line-ului informațiile au ajuns la foarte multe mame, iar în 2 ani de activitate în țara noastră mai mult decât s-a dublat numărul bebelușilor care sunt alăptați și această statistică a fost cea mai frumoasă recompensă pentru noi toate. Eu sunt foarte bucuroasă că am reușit să ajutăm un număr atât de mare de femei din țară și de peste hotarele ei. Sunt mândră de faptul că Mămica Alăptează astăzi este un nume recunoscut și respectat.
MO: - Cum te-a ajutat fiul tău Cosmin în acest proiect?
MO: - Experiența mea de mamă care alăptează m-a ajutat mult. De altfel nici nu poți deveni consultant în alăptare (cel puțin în majoritatea organizațiilor) dacă nu ai experiență în acest sens ca mamă. De multe ori scriam despre dificultățile sau provocările prin care treceam, dar le abordam din punctul de vedere al unui consultant. Am avut o relație specială cu tema rosului sânului de exemplu, :D a fost o întreagă epopee personală, iar mai apoi aceasta experiență a mea, a ajutat multe mame. Totuși de cele mai multe ori subiectele articolelor le găseam tocmai în rândul mamelor.
MO: - Aveți o parte din seminare gratuite, consultațiile prin telefon la fel sunt gratuite, te-ai învinovățit vreodată că în loc să îi acorzi atenție copilului, o acorzi unor oameni străini, și din asta nici măcar nu câștigai absolut nimic?
A.P: - Primul nostru seminar a fost gratuit și seminarele din cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării în fiecare an sunt cu intrare liberă. Consultațiile online și la telefon au fost și au rămas gratuite, în măsura în care expertele de la Mămică Alăptează au timp pentru asta. Eu am iubit din toată inima mea acest proiect. A fost ca al doilea copil pentru mine. Mă simțeam uneori vinovată că acordam mai mult timp proiectului decât copilului. Acum însă nu mă mai simt. Am făcut ceva ce mă pasiona mult și în același timp copilul meu nu a fost neglijat, iar daca eu lipseam, se afla în brațele la fel de iubitoare ca ale mele, era cu tatăl lui. În timp am învățat să dozez și să recuperez dezechilibru.
Nu regret nici o clipă că m-am aventurat în crearea acestui proiect. A fost intens, frumos și util pentru mii de mame și pentru mine personal. Mămica alăptează m-a invățat foarte multe. Eu am crescut alături de ea.
MO: - Ai avut momente în care ți-ai dorit să abandonezi proiectul? Dacă da, când?
A.P: - N-am avut astfel de perioade. Mă epuiza periodic volumul de lucru pe care îl făceam, dar am iubit în fiecare zi ceea ce am făcut. Am fost nevoită la un moment dat să părăsesc proiectul și a fost provocare dificilă pentru mine.
MO: - Acum ești stabilită departe de casă, cât de greu ți-a fost să lași un proiect de suflet?
A.P: - La momentul actual nu mă implic în niciun fel în activitatea Mămica Alăptează. A fost o decizie deloc ușoară, dar necesară. Plecarea mea de la Mămica Alăptează a fost cea mai dificilă și dureroasă parte a emigrării mele. Am avut nevoie de mult timp ca să depășesc acest lucru. E greu să părăsești ceea ce ai creat și ce iubești cu tot sufletul tău.
MO: - Care sunt planurile tale de viitor? Vezi în perspectivă un proiect similar cu cel inițiat în Republica Moldova, în SUA?
A.P: - În SUA drumul meu profesional nu îl mai văd legat de alăptare. Mămica Alăptează rămâne pentru mine unică și irepetabilă.
Dacă ești și tu o mamă care inspiră, nu ezita să îmi scrii la adresa de email mamaonline.md@gmail.
Citește și Suport gratuit din partea consultantelor Mămica Alăptează femeilor care nasc la CMC