Mame care inspiră! Alla Șumleanschi: "Cos păpuși Tilda din plăcere"

În copilărie iubea să se joace cu păpușile, iar odată cu venirea pe lume a fetiței sale și-a descoperit talentul de a le coase. Astăzi facem cunoștință cu Alla Șumleanchi, tânăra care la 31 de ani, fiind în concediu de maternitate își găsește timp și pentru hobby. 

A absolvit facultatea Finanțe și Bănci la Academia de Studii Economice. Este de 4 ani soție și de 2 ani mama unei fetițe pe nume Maria-Elena. Pasiunea ei pentru păpuși a apărut din dorința de a confecționa cu mâinile proprii un cadou. Până acum a cusut în jur de 25 de păpuși iar majoritatea din ele au ajuns în țări precum Italia, Olanda sau Franța.

MAMA Online: - De unde vine pasiunea ta pentru păpuși?

Alla Șumleanschi: - Pasiunea pentru papusi se trage înca din copilarie. Probabil, ca oricărei fetițe, îmi plăcea să mă joc cu păpușile, să le cos haine,  să le fac diferite accesorii. De la joacă am ajuns peste ani să le confecționez. Deși  am ales să fac studiile în domeniul financiar, mereu am fost o fire creativă. Anii de școală i-am petrecut în clasa muzicală, astfel domeniul artei, al frumosului mă urmărește pe tot parcursul vieții.

MO: - De unde ai învățat această arta?

A.Ș. - Această artă am însușit-o singură. Totul a pornit de la dorința de a face cu propriile mâini un cadou de Crăciun pentru fetița mea. M-am documentat din diferite surse online cum se confecționează aceste păpuși, am luat cu împrumut o mașină de cusut de la o prietenă, și așa am creat prima mea păpușă. A doua păpușă am cusut-o pentru nepoțica mea Sofia, după care am început să fiu întrebată dacă aș vrea să cos și la comandă. Mă perfecționam și învățam din propriile greșeli. Am adaptat singură toate croielile, deși nu am studii în acest domeniu. Cu timpul mi-am achiziționat o mașină de cusut și am început să cos la comandă.

MO: - Spune-mi câte ceva despre păpușile tale

A.Ș: - Păpușile mele se înscriu în stilul "Tilda" și sunt confecționate din stofă. Mulți mă întreabă de ce nu au guriță și  năsuc. Unii chiar le consideră banale din acest motiv. Pot să spun că fiecare păpușă ascunde o emoție. Aparent sunt identice, pentru că sunt executate în același stil, dar toate sunt diferite. Una pare mai cochetă, alta mai îngândurată, una mai romantică alta mai jucăușă. Eu le-am îndragit pe toate și mă bucur că sunt mulți, cărora la fel ca și mie, le plac.

MO: - Ca oricare domeniu în continuă creștere, arta de a coase păpuși necesită implicare și dezvoltare. Reușești să mergi la ateliere, întâlniri cu meșterii hand-made?

A.Ș: - Recent  am participat la un MasterClass organizat de una din mesterițele mai experimenatate din capitală, Eugenia Namolovan, la care mi-am perfecționat abilitățile în acest domeniu, am însușit o altă tehnică de a coase păpuși iar de curând am un model nou de păpuși, să zic așa “upgraded version”.

MO: - Poți numi această activitate business?

A.Ș: - Nu pot să zic că este un business, mai degrabă un hobby de la care primesc plăcere. Cos din placere nu pentru venit, deși un venit suplimentar în familie este mereu binevenit.

MO: - Care etapă din tot procesul de creație este cea mai dificilă?

A.Ș: - Cel mai greu detaliu pentru mine sunt accesoriile, în special încălțămintea. E un lucru migălos care necesită multă răbdare. Nu am studii în domeniul croitoriei și uneori hăinuțele devin o provocare pentru mine. Am stricat multă stofă până am ajuns la rezultatul dorit pentru că sunt perfecționistă. Cel mai plăcut moment însă este îmbrăcatul păpușii. Chiar primesc placere de la acest proces.

MO: - Cum reușești să te împarți între familie și job?

A.Ș: - Mereu am fost o persoană activă. Am lucrat încă din anii de studenție. Nu am avut niciodată perioade când rămâneam fără vreo ocupație. Rolul de mamă m-a solicitat la maxim în primul an de viață al fetiței mele, după care am simțit nevoia să fac ceva.  Astfel, m-am implicat într-un proiect, este vorba de o companie americană pentru care administrez un site. Aceasta activitate o practic seara, din cauza diferenței de fus orar cu America. Toată ziua pot să mă dedic copilului. Pentru hobby îmi rămâne puțin timp, dar încerc să gasesc și pentru această activitate câteva ore pe săptămână. Pot să împletesc niște accesorii când privim TV cu familia sau să confecționez papucei în timp ce fetita face somnul de la amiază. Dacă am o comandă, desigur încerc să mă mobilizez și să o efectuez la timp. În mare parte lucrez noaptea când toți dorm. Atunci am liniste totală și pot să mă dedic în totalitate procesului de 
creație.

MO: - Ce spune familia ta despre această activitate?

A.Ș: - Familia mea mă susține în ceea ce fac. Dacă asta îmi aduce satisfacție, nu au decât să mă sprijine. Le plac creațiile mele, în special fetiței mele.  Ea e prima care le dă o notă de apreciere.

MO: - Cum te vezi peste 10 ani?

A.Ș: - Îmi place ceea ce fac, pentru că o fac cu pasiune și dedicație. O să încerc să mă perfecționez în acest domeniu. Dacă creațiile mele vor face fericit măcar un singur om, înseamnă că merită să continui. Mă bucur mult când primesc mesaje de mulțumire de la clienți, când munca mea e apreciată.
La momentul actual această activitate e la nivel de hobby, dar niciodată nu știi cum se pot schimba lucrurile și nu exclud că totul ar putea evolua în ceva mai mult. Niciodată nu spun  “niciodată”