Mame care inspiră. Ina Bulat: "Eu fac doar ceea ce îmi place mie"

"Fiind studentă la jurnalism, am investit toți cei 2000 de lei pe care îi aveam, într-o mașină de cusut și stofe. Nici măcar nu știam cum se încarcă mașina cu ață." Așa începe istoria de succes a meșteriței handmade, Ina Bulat. Să spună că i-a fost greu, ar spune puțin, acum însă când se uită în urmă, înțelege că această experiență a călit-o pentru viața care avea să vină. A urmat o sarcină grea, apoi o sarcină pierdută. Din toate însă a ieșit cu capul sus. Acum se bucură de o familie frumoasă, de două fetițe care îi poartă cu mândrie lucrările. Hai să o cunoști și tu pe Ina Bulat.

Mamaonline: - Ina, eu văd din ce în ce mai multe mămici pentru care perioada concediului de maternitate este o perioadă de reinventie. Spune-mi cum a fost în cazul tău?

Ina Bulat: - Cu adevărat foarte mult ne schimbă maternitatea, atât fizic, cât și emoțional. Chiar din burtică, fetița mai mare îmi șoptea și îmi arată prin vise modele de rochii, bentițe și tot ce ține de lumea vestimentației. Dar a fost o sarcină grea, și am stat mai mult culcată, fiindcă la 3 luni am avut risc de avort spontan și medicii ne dădeau puține șanse de supraviețurire. Ea a rezistat și acum îmbracă și dezbracă câte10 rânduri de haine pe zi și zice că va fi model! Când avea 2 ani, am început a coase rochițe de botez, dar e munca grea și puțin apreciată din punct de vedere financiar. De oboseală, vă dati seama cu copil mic, am pierdut o sarcină. Această sarcină a venit cu un plus în viața mea, într-o depresie de nedescris, m-a salvat vloggingul, am început a face mici înregistrări video amuzante. Apoi, tot o clientă m-a întrebat dacă aș putea coase o bentiță lată pe urechiușe, cu bant mare. Am creat-o, iar de aici au început comenzile, am creat modele și culori diferite.

MO: - Atunci, după acea comandă ai început să coși?

I.B: - Am început a coase în anii de studenție, fiind studenta la ULIM, specialitatea Jurnalism. Trebuia să inventez ceva pentru a avea un venit, fiindcă eu am ales specialitatea și părinții nu prea au vrut să contribuie financiar. Cream acasă pernuțe în formă de inimioară cu inscripții de dragoste. Îmi amintesc iarna anului 2013, înainte de 14 februarie, am cumpărat din ultimii bani o mașină de cusut de 2000 lei, stofe, și am făcut vreo 20 de pernuțe. A fost un risc pentru mine, am rămas complet fără un leu în buzunar, am adus mașina de cusut la gazda unde locuiam și plângeam deasupra ei. Nu știam elementar a o încarcă cu ață. Dar slavă Internetului. Aceasta a fost prima mea idee de afacere, care m-a susținut financiar, ca să finalizez studiile. Apoi m-am căsătorit și avea deja cine sa își bată capul pentru finanțe așa că acum doar din pasiune fac ceea ce fac.

MO: - Cum te-a schimbat și modelat timpul în care ai avut aceasta activitate?

I.B: - Activitatea se schimbă, în conformitate cu dorințele clientului. Și eu m-am modelat, după fraza clientul întotdeauna este corect, las mereu de la mine, și îmi place să ajungem la un numitor comun, chiar și atunci când nu sunt mulțumiți de produs, dar din experiența mea de opt ani pot număra pe degete clienții care nu au fost mulțumiți.

MO: - De ce ai ales să ramâi în acest domeniu? După cum spuneai și anterior, acum are cine își face griji pentru finanțe.

I.B: - Am ales anume bentițele și turbanele, fiindcă mi s-au pus mai mult pe inimă, eu fac doar ceea ce îmi place mie. Ele sunt din stofe naturale, moi și plăcute la atingere, de asta și sunt plăcute și când lucrezi cu astfel de material. Dar cel mai mult îmi place rezultatul final, mai ales pe micile prințese, când clientele îmi trimit poze și mesaje de mulțumire. Am avut comenzi pe care am refuzat să le efectuez, știam procedura de creare, dar nu mă inspirau.

MO: - Ultimul an a fost destul de dificil pentru toată lumea. Ce ai făcut tu în această perioadă?

I.B: - Ultimul an a fost unul productiv, fiind iar în concediu de maternitate cu a doua fetiță. Aceasta din urma îmi șoptea versuri și cântece în somn, când eram însărcinată. Și în perioada de pandemie, am scris trei piese și am lansat două videoclipuri.

MO: - Cine sau ce este sursa ta de inspirație?

I.B: - Sursa mea de inspirație sunt copiii mei și m-am convins cât de mult m-au schimbat fiecare.

MO: - Cum intenționezi să dezvolți aceasta pasiune?

I.B: - Suntem în plină dezvoltare, am cucerit toată Moldova, fiind printre primele creatoare handmade de bentițe și turbane. Acum cream și alte articole, intenționăm să cucerim România și alte tari. E complicat cu livrările peste hotare, sunt costisitoare, dar ca de obicei voi găsi o soluție.

Pe Ina Bulat o găsești pe pagina ei de instagram sau facebook.

Iar dacă vrei să fii și tu eroină în cadrul acestei rubrici, expediază-mi un mesaj la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..