Mame care inspiră. Maricica Scripliuc: "Un client mulțumit este o garanție că va mai apela și pe viitor"

Deși a crescut într-o familie în care croșetatul, tricotatul și țesutul erau la ordinea zilei, Maricica Scripliuc și-a descoperit pasiunea și talentul pentru crearea lucrărilor handmade abia după ce a devenit mămică. Era recent întoarsă acasă, după o perioadă de 5 ani pe care i-a petrecut în Italia, alături de cel care mai târziu avea să îi devină soț. A început  să creeze fără intenția de a transforma această activitate în una care îi va aduce un venit, însă avalanșa de comentarii pozitive și de comenzi de la oameni absolut străini care au început să apară pe profilul ei personal după ce a publicat câteva lucrări, au determinat-o să realizeze articole pentru vânzare. Și așa de 4 ani, femeia creează căciuli, fulare și bentițe stilate. Acum are un portofoliu impresionant cu lucrări de care este mândră atât ea cât și familia ei, însă cei mai mulțumiți sunt clienții. 

MamaOnline: De cât timp tricotezi?

Maricica Scripliuc: - Chiar dacă am crescut printre fire de lână, pentru că atât străbunica cât și bunica tricotau, croșetau, țeseau covoare, pe mine niciodată nu m-a atras acest lucru. M-a învățat strabunica mea câteva tehnici simple, atât. Până acum 4-5 ani, eu și tricotatul eram două linii absolut paralele. Ba mai mult, chiar nu îmi plăcea. Dragostea mea pentru tricotat a aparut de la o postare pe Facebook, am dorit să cumpar dar mi s-a părut scump pentru mine, mai ales că abia reveniți de peste hotare, locuiam cu chirie, deci fiecare bănuț era bine calculat în familie. Am zis ca încerc să fac singură, dar când am căutat pe la noi prin magazine, am înțeles că așa fire nici nu se găsesc, doar peste hotare și costau triplu. De ce spun toate astea? Pentru ca de atunci am învățat un lucru important, să nu evaluez un lucru dupa aparențe, în spatele lui pot exista atâtea nuanțe și atâta muncă pe care eu nici nu mi-o imaginez și nu o iau în calcul.MO: - Cum a apărut Mia’s knits?

M.S: - Într-un final am făcut rost de fire, am încercat, ceva mi-a ieșit. Eram mândră de mine, eu care ziceam că niciodată nu voi tricota. Dar totuși, în viața niciodată să nu spui niciodată. Fiind atât de entuziasmată de rezultat, am postat pe pagina mea de Facebook. Nu aveam nici cea mai vaga idee de ce urma să se întâmple, au început să îmi vină cereri de la persoane absolut străine. Eram uimită, nu asta era intenția mea. Și iată așa mai târziu m-am pomenit că sunt în cautare de nume pentru că aveam comenzi din ce în ce mai multe.MO: - Ce articole găsim în magazinul tău online.

M.S: - Tot ce se gaseste pe pagina mea este făcut cu multă dăruire și plăcere. Fac doar ceea ce îmi place, mă axez pe modele cât mai simple, asta mă caracterizează, simplitatea este și va fi mereu la modă. Colecția mea este restrânsă, formată din caciuli, fulare, mănuși și bentițe. Mai nou, am descoperit o pasiune pentru pulovere, dar doar în perioada calda a anului reușesc sa le fac.MO: - Care sunt tendințele în această toamnă?

M.S: - Dacă e să vorbim de fire, cele de merino, care sunt naturale și cele mai indicate pentru sezonul rece, izolând foarte bine frigul, totodată permițând pielii să respire. Ele sunt și vor fi mereu pe primul loc. În materie de modele, mă stradui în fiece an să vin cu câte ceva nou, dar iarăși, tot ceva simplu, comod. Culorile sunt cele pastelate, pământii chiar și bineînțeles clasicul negru.MO: - Cât la sută din ceea ce faci este muncă și cât talent?

M.S: - În cazul meu la sigur este 5% talent și 95% muncă. Am înțeles că orice se poate învăța dacă este dorință și perseverență și cu cât e mai dificil un lucru, cu atât e mai mare satisfacția atunci când îl realizezi.MO: - Relația cu clientii.  Cât este de importantă și ce faci ca să o menții?

M.S: - Nu este importantă, este foarte importantă. Nu o singură dată mi s-a întâmplat să renunț la un produs doar pentru că nu mi-a plăcut atitudinea consultantului. Amabilitatea și răbdarea sunt două lucruri cheie pentru mine. Oamenii sunt diferiti, mă strădui să îi înțeleg deoarece în cazul meu, nu sunt articole deja gata făcute, pe care le văd și le pot procura. Practic în baza a ceea ce aleg ei, se formează prețul, de aceea fără o colaborare strânsă și sinceră rezultatul nu ar fi unul pe măsură. Un client mulțumit este o enormă satisfacție pentru mine și o garanție că va mai apela și pe viitor.MO: - De ce aspecte nu ar trebui să uite un meșter handmade atunci când are o afacere, fie ea și mică?

MO: - Să știe să își prețuiască munca pentru că lucrurile handmade nu se fac pe bandă rulantă. Să se orienteze spre calitate și nu cantitate. Un principiu după care mă conduc eu este acela că propun ceea ce eu singură aș cumpăra.

MO: - Știu ca ai și burtică. Mai reușești să și muncești? Cum împărți lucrurile casnice, familia, această activitate și timpul pentru tine?

M.S: - Greu dar nu și imposibil. Îmi stabilesc mereu priorități. Sprijinul soțului este cel mai important, atât în treburile casnice cât și în educația copilului. Cel mai des încerc să combin lucrurile, spre exemplu facem activități împreună cu fetița și în timp ce ea îndeplinește sarcinile de scris sau desenat,  eu stau lângă ea și tricotez, totodată îi răspund la întrebări; când tricotez singură, ascult ceva interesant pe youtube, în timp ce prepar mâncare și trebuie să aștept câteva minute să fiarbă ceva, am o carte la îndemână și citesc câteva pagini. Îmi place că la sfîrșitul zilei, înainte de somn să analizez în gând tot ce am realizat în ziua respectivă.MO: - Ai un sfat pentru mamicile care ne urmaresc?

M.S: - Maternitatea este o perioadă absolut minunată. Copiii vin în viața noastră nu pentru a învăța ceva de la noi, dar pentru a ne învăța pe noi multe lucruri. Profitați la maxim și investiți în timp de calitate alaturi de copilași dar totodată nu uitați să faceți ceva și pentru suflet. O mamă fericită înseamnă o familie fericită.

Poți lua legătura cu Maricica Scripliuc pe pagina sa de facebook sau instagram.

 Urmăreşte MAMA Online  ре FACEBOOK şi   

INSTAGRAM  și fii primul care vede postările noi iar dacă ai o pasiune și vrei să fii eroină în cadrul rubricii Business Mommy, scrie-mi la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Sursa foto: arhiva personală