Mame care inspiră. Olga Gurgurova: "Covorașele noastre sunt țesute după o tehnică foarte veche"

Confecționate la mașina manuală sau cum i se mai spune, război, covorașele țesute, după ce câteva decenii au fost considerate demodate, încep să prindă din ce în ce mai multă popularitate. Olga Gurgurova a învățat de la bunica ei arta nu doar de a iubi tot ce e tradițional moldovenesc, dar și de a confecționa. Împreună cu mama ei Parascovia, Olga confecționează adevarate obiecte de colecție. Olga are studii în economie iar de când este mămică în concediu de maternitate a fondat pagina “Covorașe Țesute” pentru a promova lucrările care iau naștere în micul lor atelier.

MO: - Cei care nu au prins această îndeletnicire de la bunici, inclusiv eu, sunt tare curioși să afle cum este întreg procesul de a țese un covoraș?

Olga Gurgurova: - Cei care doresc să vadă întreg proces al țesutului îi invitam la un master-class pentru ca aceste detalii trebuie văzute pipăite. Doritorii chiar pot să se așeze să încerce să țese o bucată de covoraș. Doar așa vor simți și înțelege această artă. Suntem deschiși spre master clasuri atât pentru adolescenți cât și pentru adulți.

MO: - Cum faceți schemele, designul de pe covorașe?

O.G: - Covorașele noastre nu au un design. Ele sunt țesute după urzit, adică o tehnică foarte veche care vine din strămoși.

MO: - Cât de greu sau cât de ușor vă este să faceți această muncă?

O.G: - Aceasta este o muncă foarte migăloasă și foarte grea dar se face din dragoste și finalul este atât de frumos.

MO: - De ce anume covorașe țesute?

O.G: - Pentru că vine din tradiția familiei. Bunica a fost meșter popular care toată viața ei a tesut și a brodat fețe de pernă, fețe de masă, prosoape cu broderie, covoare basarabene și țolișoare. Această artă ni s-a transmis din generație și la fel ne vom strădui să o transmitem mai departe.

MO: - Este adevărat că în ultimii ani oamenii de la noi au început să aprecieze cu totul altfel ceea ce câteva decenii a părut demodat?

O.G: - Este adevărat că oamenii de pretutindeni au început sa prețuiască aceste lucrări handmade deoarece în primul rând ele sunt naturale, ecologice, ușor de întreținut și foarte frumoase. Noi lucram la culori și le asortam foarte bine ca acel covoraș o să își găsească numaidecit un stăpân.

MO: - Unde în lume au ajuns covorașele voastre și ce recenzii ați primit?

O.G: - Nu am avut niciodată recenzii negative. Primim doar mesaje de laudă și încurajare. De cele mai multe ori oamenii sunt uimiți de faptul că în realitate covorașele arată mai bine decât s-au așteptat. Cât despre locurile în care "am ajuns" cu covorașele noastre, vreau să îți spun că în toată lumea. Sunt tare mândră de acest lucru și le mulțumesc din suflet tuturor celor ca ne susțin.

 Urmărește activitatea Olgăi pe pagina ei de Facebook si Instagram acolo unde vei primi o doză de inspirație pentru un mod de viață sustenabil. 

Dacă ești de părere că această pasiune ar putea inspiră și alte femei, distribuie interviul iar dacă ești o mamă care inspiră, scrie-mi la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!

Sursa foto: arhiva personală