Mame care inspiră. Anastasia Agafonov: "Dulciuri sănătoase, fără adaosuri, fără zahăr, fără E-uri, pe care să le poată mânca și o femeie gravidă și un copilaș. Asta este filosofia noastră."

Încă din copilărie toți cei din jurul Anastasiei Agafonov erau siguri că acest copil va face artă. Îi plăcea să creeze haine, accesorii, decor. Ar fi plecat la design vestimentar dar, spune ea, a fost rațională atunci când și-a ales facultatea. A studiat Științe Economice, specialitatea Bussines și Administrare. Timp de 3 ani a lucrat la bancă în calitate de operator de ghișeu dar când a aflat vestea despre sarcină a început să se gândească la ideea unei activități care i-ar umple timpul liber din perioada concediului de îngrijire a copilului. Așa a aflat despre deshidratarea fructelor. De la idee până la materializarea acesteia a fost cale scurtă. Acum împreună cu soțul ei administrează o afacere mică dar destul de îndrazneață, are o gamă largă de fructe deshidratate, pistiluri din diferite combinații de fructe și câteva visuri care cresc odată cu fetița lor. 

MamaOnline: Cum apărut ideea acestei afaceri?

Anastasia Agafonov: Știindu-mă pe mine, eram sigura că nu voi putea să stau acasă fără treabă. Așa că după ce am aflat că sunt însărcinată am început să caut idei cu ce să mă ocup. De fapt ocupații sunt multe dar eu căutam ceva ce rezoneaza cu mine. Totodată eu căutăm o alternativă sănătoasă a dulciurilor. Și atunci am aflat de așa o metodă interesantă: deshidratarea fructelor și anume preapararea pistilului din fructe. Împreună cu soțul meu am început să studiem acest segment. Cum se produce, cât este valabil, am cercetat piața, ne-am uitat la uscătoare.

MO: - Ce a urmat?

A.A: - După ce la toate întrebările am găsit răspunsuri, a ramas doar să încercăm. A venit și ziua mea de naștere iar soțul mi-a luat un deshidrator electric semiprofesional, care nu se găsește în magazinele de tehnică de uz casnic. Nu, magazinele au deshidratoare, doar că nu poți găti pistilul în ele.

MO: - Cum au fost primele încercări?

A.A: - Prima partidă de fructe uscate s-a mâncat în câteva clipe. Și tot așa timp de  două luni am testat diferite combinații de fructe. În acea perioadă deja ieșeam în concediu de maternitate și pentru că aveam timp, am creeat un cont pe instagram. Eram curioasă să văd dacă mai era lume ca mine interesată de dulciuri fără zahăr. 

MO: - Și, ai găsit pe cineva care rezonează cu această idee?

A.A: - Atunci eu am realizat ca la noi lumea demult e sătulă de zahăr rafinat, de E-uri și tot felul de adaosuri nesănătoase.

 MO: - Ce produse aveți în vânzare?

A.A: - Noi avem în vânzare fructe uscate - ne bazam pe fructe sezoniere și de origine moldovenească, dar avem și fructe exotice - banane, kiwi, kaki, portocale, lamâie etc.

La fel producem pistilul sau pasta din fructe. Aceasta prezintă piure din fructe dishidratat la o temperatură de 45°C circa 12-14 ore. La această temperatură în fructe și pistil rămân 90% de vitamine.

 MO: - De unde vă aprovizionați cu fructe proaspete?

A.A: - Procesul de lucru începe cu selectarea fructelor. Vara, fructele le luăm din grădina părinților și bunicilor noștri. În alte cazuri avem nitrat-tester. Dar vânzătorii deja ne cunosc și ne aduc numai cele mai bune fructe!  

MO: - Care este filosofia produselor voastre?

 A.A: - Să fie dulciuri sănătoase, fără adaosuri, fără zahăr, fără E-uri, pe care să le poata mânca și o femeie gravidă și un copilaș. Asta este filosofia noastră. Produsele noastre sunt deshidratate la temperaturi joase ceea ce permite păstrarea vitaminelor și elementelor. Pe parcurs am înțeles că vrem sa fim și eco. Să folosim doar ambalaj din hârtie și să avem certificate ecologice.

 MO: - De cât timp sunteți pe piață?

MO: - Pe piață suntem de mai puțin de un an. Activitatea am început-o cu un singur deshidrator și un blender de uz casnic. Însă încet, încet ne-am mărit viteza de producere cu aparate profesionale.

MO: - De ce să optăm pentru fructe uscate în locul bomboanelor clasice? 

A.A: - Ați văzut ce scrie pe eticheta bomboanelor? Prima e zahăr, înlocuitor al untului de cacao, lecitina din soia - groaznic. Pistilul este făcut doar din fructe. Termenul de valabilitate al lui este de 6 luni, chiar dacă nu se adăugă zahăr  sau sare deoarece deshidratarea produselor fie fructe, legume, mirodenii, ceai natural este o metodă de conservare.

 MO: - Tu ești mămică. Te-ai oprit vreodată din acest lucru?

A.A: - Chiar dacă am devenit mămică nu m-a oprit nimeni să mă ocup cu ce îmi  place! Ci invers, datorită fetei mele am mai mult timp liber, am pentru cine să schimb modul de viață, pentru a-i oferi exemplu propriu.

MO: - Care este cea mai mare problemă a acestui sector?

A.A: - În iubita noastră patrie sunt condiții aiurea pentru producători, de asta ei încep să înlocuiască ingredientele calitative cu altele ieftine, ca produsele lor să fie cumpărate la pret "pamântesc". Noi mai luptam la capitolul asta.

MO: - Cât de departe vrei să ajungi cu această activitate?

A.A: - În planuri avem să ajungem pe rafturile magazinelor, și poate, de ce nu, să creștem fructele proprii. 

MO: - Ce ați putea voi, în calitate de tineri antreprenori să îi sfătuiți pe tinerii care își doresc o afacere aici, acasă?

A.A: - Pentru familiile tinere care își doresc o afacere în Moldova, avem câteva  sfaturi: 

- Aveti curaj și porniți-vă afacerea.

- Nu amăgiți!!!

- Faceți produse poate mai scumpe - dar calitative și veți avea cumpărătorii voștri fideli, care apreciază cu adevărat calitatea produsului vostru!

Poți lua legătura cu Anastasia pe pagina ei de instagram Fructe Uscate Moldova

Dacă ți-a părut interesant și util, distribuie acest articol. 

 Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!