Mame care inspiră. Ecaterina Bivol: "Am avut experimente cu final reușit și mai puțin reușit, dar, din greșeli învățăm"

Acum 10 ani și-a luat pasaportul în mâini, inima în dinți și a plecat în Franța. A muncit în calitate de bonă și a studiat limba franceză timp de doi ani pentru ca ulterior să se angajeze la un magazin cu produse de brutărie și patiserie. Departe de casă l-a cunoscut pe cel care mai târziu avea să îi fie soț și tată pentru cele două fiice. Tot departe de casă, Ecaterina Bivol și-a descoperit dragostea pentru patiserie iar prietenii și familia au convins-o să treacă de la pasiune la o mini-afacere. Cum i-a reușit? Citiți mai jos.

MO: - Când ai înțeles că îți place această meserie și vrei să lucrezi în domeniul patiseriei?

E.B: - Eu făceam dulciuri rar, pentru că de cele mai multe ori aduceam de la muncă ceva gustos. Acasă mai făceam din când în când checuri și torturi. Primul tort mai voluminos și probabil cel mai memorabil l-am făcut la ziua de naștere a fetei mele, când a făcut 3 ani. Din 2016 până în octombrie 2017, cât timp am fost însărcinată și până a 2-a fată a devenit mai liniștită, făceam experimente în bucătărie. Am avut experimente cu final reușit și mai puțin reușit, dar, din greșeli învățăm.

MO: - Cum ai trecut de la torturile făcute pentru familie - la comenzi?

E.B: - Ideea de a face torturi la comandă pentru alți moldoveni de-ai noștri mi-au insuflat-o familia și prietenii. Cu timpul am acumulat experiență, dar totuși simțeam că vreau mai multă perfecțiune în lucrările mele pentru că îmi doream să evoluez. Clienții au început să aibă cerințe din ce în ce mai extravagante, și eu îmi doream să fac față acestora. Primul Master-Class l-am făcut în mai 2019, pentru turta dulce. Am colaborat cu o moldoveanca de-a noastră, care are o patiserie, și am invitat-o pe Snejana Cernăuțean în Franța. După acest curs, au mai urmat altele două, în perioada cât am fost în vacanță în Moldova.

MO: - Ești într-o țară străină, cine sunt clienții tăi?

E.B: - De cele mai multe ori fac comenzi pentru moldoveni de-ai noștri stabiliți la Paris, dar am executat și comenzi pentru străini și au rămas mulțumiți.

MO: - Ce torturi faci cel mai des, ce preferă moldovenii?

E.B: - Moldovenii preferă medovic și smântânel, cu miez de nucă și vișine.
Pentru familie de obicei fac rețete noi sau improvizez. Pot să fac un tort din cele rămase prin frigider, câteva turte de medovic, câteva de smântânel, cremă de tot felul iar rezultatul este delicios.

MO: - Apropo de familia ta, cât de des îi răsfeți?

E.B: - Mă străduiesc să fac pentru familia mea câte un tort cât de mic pe săptămână, dar, uneori am atât de multe comenzi încât nu reușesc nici măcar mâncare să pregătesc.

MO: - Știu că cel mai des patiserii lucrează noaptea pentru ca dimineața tortul sa fie proaspăt. Cum e în cazul tău?

E.B: - Eu lucrez de dimineață până noaptea târziu, cel mai devreme la 22 ies din bucătărie, dar am grijă să nu stau non-stop în ea.

MO: Ce planuri și vise cu privire la această activitate ai pentru viitor?

E.B: - Am planuri mari în acest domeniu, doar că e nevoie de o diplomă, și spre asta merg acum. Din septembrie voi putea începe să realizez ce îmi doresc, după ce fetița mai mică va merge la grădiniță.

Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!

Distribuind subiectele publicate pe MAMA Online, mă ajuți să ajung în vizorul unui public mult mai mare. Pentru asta îți mulțumesc!

Sursa foto: arhiva personală