Mame care inspiră. Mila Cazacu: "Îmi place să capturez inocența, liniștea, pacea și căldura pe care o emană fiecare bebeluș"

În concediul de maternitate și-a descoperit două mari iubiri - cea pentru copilul ei și cea pentru fotografia newborn pe care o practică de doi ani. Lumea pe care o vede ea prin obiectivul aparatului de fotografiat este inocentă, calmă, liniștită și plină de emoții. Mila Cazacu este eroina de azi a rubricii Business Mommy. Te las să o descoperi.

MamaOnline: - Când ai început să practici fotografia newborn? Când ți-ai descoperit această pasiune?

Mila Cazacu: - Am început prin a-mi fotografia propriul copil, fetița mea a fost primul meu model, și desigur la acel moment, nu aveam nici experiența nici cunoștințele necesare. Au urmat apoi ședințe foto cu copiii cunoscuților mei, ai rudelor și cu fiecare ședință mă îndrăgosteam tot mai mult de acest gen de fotografie. 

MO: - De ce ai ales fotografia newborn?

M.C: - Îmi place să lucrez cu nou-născuții, sunt momente unice, este diferit de ședințele foto clasice. Simt o energie aparte, nu știu dacă vine de la inocența copiilor sau de la emoțiile părinților care îmi încredințează pentru câteva ore tot ce au mai scump pe lumea asta și au încredere în ceea ce urmează să fac, clar este doar că e un sentiment deosebit pe care îl am doar atunci când lucrez cu nou-născuții. Nou-născuții, în viziunea mea întruchipează perfecțiunea, aici nu există cel bun, cel mai frumos, nici nu se pune problema: prea gras ori prea slab; prea inalt sau prea scund; cu sau fara podoaba capilara – ei, oricum, sunt pur și simplu PERFECȚI, iar asta ma inspiră. Îmi place să capturez inocența, linistea, pacea și căldura pe care o emană fiecare bebeluș.

MO: - De ce este nevoie pentru o ședință foto reușită?

M.C: - Cu siguranță nu sunt accesoriile cele mai importante. Parintii deseori mă întreabă câte ținute și/sau decoruri schimbăm. Raspunsul este: nu foarte multe! Pentru o ședință foto reușită este nevoie ca bebelușul să doarmă adânc, anume atunci copilul este total relaxat iar eu pot modela pozițiile pe care părinții l le adoră atât de mult. Un alt factor important este vârsta copilului: ideal este ca copilul să aibă între 5 și 14 zile, anume atunci copiii dorm suficient de mult pe parcursul zilei și nu se simt deranjați de manipulările pe care le fac atunci când ei dorm.

MO: Cât durează o ședință și cum îi "convingi" pe bebeluși să cocheteze în fața aparatului de fotografiat?

M.C: - O ședință cu nou născuți durează în  mediu 2-3 ore, depinde de copil. Aici nu prea merge chestia cu cochetatul, la două săptămâni de viață nu prea am cum să conving copilul să zâmbească la cameră, pentru mine este important ca cel mic să fie liniștit și relaxat iar părinții să aibă convingerea că bebelușul lor este în siguranță, de aceea nu forțez copilul pentru a obține fotografia perfectă și nu insist pe poziții în care copilul nu se simte confortabil, de fapt, copilul este cel care dirijeaza cursul fiecărei ședințe.

MO: - Pentru acest gen de fotografie e nevoie de tare multă recuzită în varianta minusculă. De unde o achiziționezi?

M.C: - Am început prin a fotografia la domiciliu, dar cu timpul am simțit nevoia să deschid un studio unde să am spațiul necesar și toate accesoriile la îndemână. În mare parte accesoriile sunt comandate din afara țării, unde acest domeniu este mai dezvoltat, unele accesorii le-am creat personal, cu puțină imaginație și cele mai banale lucruri se pot transforma în accesorii de bază.

MO: - O ședință foto newborn ( din ceea ce  costa destul de mult. De ce totusi merită să investești într-o ședință foto?

M.C: - Pentru că peste ani, doar pozele vor aminti de această unică și atât de scurtă perioadă în care copilul îți încape în palme. Este ca și cum ai lăsa în viitor o poartă deschisă spre trecut. Sunt atât de puține momentele cu adevarat importante în viață, momente pe care nu le vom mai retrăi, dar pe care le putem imortaliza în poze. Copiii noștri vor crește, își vor găsi fericirea lângă niște persoane total străine nouă și totuși atât de apropiate și dragi lor, iar clipele petrecute împreună vor fi tot mai scurte și mai rare, probabil, anume atunci vom înțelege adevarata valoare a acestor fotografii.

Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!

Distribuind subiectele publicate pe MAMA Online, mă ajuți să ajung în vizorul unui public mult mai mare. Pentru asta îți mulțumesc!

Sursa foto: arhiva personală