Mame care inspiră. Rada Shpak: "În sfârșit, am început să îmi aud inima și să o ascult"

Perioada concediului de maternitate i-a servit drept sursă de inspirație pentru "nașterea" unui proiect socio-cultural la care participă viitoare și actuale mame, tineri sau persoane în etate, artizani, oameni care pur și simplu au decis să se despartă de o parte din lucrurile personale sau își doresc să ajute o familie defavorizată.

Este vorba de Rada Shpak, fondatoarea Mami&Co Fair. Sunt sigură că ai auzit de târgurile organizate de ea, probabil ai și participat la unele din ele, dar dacă încă nu ai descoperit-o, îți garantez că până la sfârșitul interviului, o vei îndrăgi și tu.

Mama Online: Spune-mi pentru început cine este Rada Shpak și cine e Mami&Co Fair?

R.S: - Rada Shpak este un suflețel care învață, învață și tot învață din greșelile proprii. Mami&Co Fair sunt eu și familia mea, Ion și Gabriel Botnaru. Din echipă face parte și Dan Roșu, care este DJ și  care e alături de noi de la primul eveniment - un om valoros pe care îl apreciem enorm. Echipă mare nu avem. De la început suntem noi și nu cred că vom mari echipa în curând.

MO: - Povesteste-mi despre târgurile Mami&co. Cum a apărut această idee? Cât de greu ți-a fost să o materializezi?

R.S: - Această idee a apărut în 2015 în urma postărilor de pe facebook cu alte târguri de haine care se organizau la momentul respectiv și la care eu niciodată nu reușeam să ajung din cauză perioadei prea scurte a desfășurării lor. La cât de greu mi-a fost să materializez ideea am nevoie să scriu o carte fiindcă cu 18 ore înainte de primul eveniment am primit o lovitură frontală și nici acum nu-mi vine să cred că am reușit să soluționăm problema fără panică și da, am învățat foarte multe din această primă experiență! Aș asocia cele 3 luni de organizare (martie, aprilie și mai, zile și nopți nedormite și stres) - cu graviditatea iar nașterea a fost una grea, de aceea se zice ca atunci când ai o naștere cu complicații, îți iubești și mai mult copilul, așa e în cazul nostru cu Mami&Co Fair. Am reușit, avem 2 anișori și 3 luni deși la 8 luni am avut o nouă încercare de supraviețuire. Sperăm să nu mai avem astfel de încercări, însă recunosc, moral suntem căliți.

MO: - Cine poate participa la târgurile mami&Co?

R.S: - La târgurile noastre pot participa în primul rând mamele care au deja copilași de 5 ani și 8 ani și au surplus de haine care reușesc și să doneze și să ajute și de ce nu, să facă și un ban de buzunar eliberând garderoba . Următoarea categorie sunt graviduțele care înțelegând că oricum gusturile la haine după naștere, relativ, dar se schimbă, sunt gata să își elibereze garderoba și se pregătesc de minunata întâlnire cu bebe. Urmează bunicile apoi tinerii/tinerele, viitoarele mame, viitori tați care fac un ban în plus, practică la eveniment experiența de părinte, acumulează tone de informație. Am putea defini Mami&Co pentru ei ca un curs de pregătire pentru viitorii părinți ! Era să uit de cea mai importantă categorie: Copiii! Ei la fel își pot elibera stocul de jucării. Ne-am dori să vedem mai mulți tați dar totuși pentru ei avem proiect aparte Tati&Co Fair - unde ei se vor simți în largul lor.

MO: - Târgurile voastre sunt caritabile?

R.S: - Mami&Co Fair reprezintă un proiect social - cultural care vizează 20 de obiective de bază și actul de caritate face parte din cele 20. Deja care zice că  e târg de caritate, care zice că e eco fashion show, alții îl numesc șezătoare cu donații, am auzit de toate.

MO: - Când a fost organizat primul târg și cum ați evoluat în această perioadă?

R.S: - Primul eveniment a avut loc pe 21 mai 2017 . Diferenta dintre primul și ultimul este în organizare desigur, în decor, acum avem program calitativ cu invitați notorii, cu specialiști în domeniu, oameni cu experiență vastă, diferită este în linia melodică a evenimentului, pe atunci la târg cântau hituri, piese autohtone, muzică populară, acum 90% e relax music, soul music, jazz, sunetele naturii. Diferenta este și în alegerea participanților, ne dorim puțini dar buni și urmează să facem iar schimbări în regulament, deci urmează reguli noi în următoarea perioadă.

MO: - Cu ce te mai ocupi pe lângă acest proiect, pe lângă faptul că ești mămică și soție?

MO: În afară de Mami&Co, administrăm împreună cu soțul o afacere de familie, promovăm pungile eco prin intermediul showroomului, susținem campania Cutia Curajului, apoi mai este și copilul nostru, Gabi, ne străduim să nu îl mai lăsăm la rude, bunici ci să petrecem maxim timp cu el, îl luăm peste tot cu noi după posibilitate.

MO: - Ce planuri de viitor ai?

R.S: - Niciodată nu mi-am făcut planuri. Deși știu că e nevoie de strategii, idei, plan de acțiuni. Dar eu nu pot trăi cu planuri. Eu trăiesc ziua de azi și fac ce îmi zice inima. În sfârșit, am început să îmi aud inima și să o ascult.

MO: Ai un sfat pentru cititoarele Mama Online?

R.S: - Un sfat pentru toate mamele care citesc blogul tău: susțineți mamele care fac ceva pozitiv în Moldova, care se afirmă cum pot. Susținerea voastră contează enorm. Puneți accent pe educație în primul rând a voastră,  dezvoltați-vă, cititi, faceți sport și dăruiți multă, multă dragoste nu doar familiei ci și trecătorilor de pe drum. Cum? Simplu - zâmbiți din suflet! Și desigur, vă așteptăm, sâmbătă, 7 septembrie la Mami&CO Fair, dacă nu va ploua.

Sursa foto: facebook//Mami&Co Fair

 Dacă ești și tu o mamă care inspiră, aștept de la tine un mesaj la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..