De mai bine de 10 ani, Irina Petrașcu are o ocupație care îi redă liniștea interioară. Și-a făcut cunoscute lucrările sub numele "Pui de Om" și asta pentru că creează păpuși, jucării, marionete și accesorii pentru copii, iar în momentul în care și-a început activitatea de artizan avea acasă un Pui de Om. Acum, când familia i s-a mărit, și are nu unul dar patru pui, fiecare din ei o inspiră în modul lor. Să o cunoaștem împreună.
MAMA Online: - Spuneți-mi istoria, când, cum, cu ce și din ce necesitate a apărut "Pui de Om"?
Irina Petrașcu: - Am fost pasionată mai mereu de lucrul manual, de reutilizare, de modificare a obiectelor, de aceea o dată concretă nu am. Însă am început să mă numesc artizan acum 10-12 ani, când am înțeles că cel mai frumos cadou oferit cuiva, este timpul tău, pentru că dăruiești o parte din viața ta. Timpul meu treptat a căpătat conturul unei păpuși, a unei marionete, a unei jucării, în dependență cui îi era destinată.
MO: - Ce tipuri de lucrări faceți în cadrul acestui proiect?
I.P: - În creațiile sub numele Pui de Om o să găsiți :
-Păpuși cu fața brodată cu asemănare după poză;
-Marionete, personaje din povești și desene animate;
-Perne cu chipul mamei brodat (pentru a le fi mai simplu să doarmă singuri)
-Machetă de gură și dinți veseli/triști (pentru a deprinde cum se face corect igiena orală, și a cunoaște alimentele bune și nocive)
-Mingi senzoriale (sunt distractive și educative)
-Cai/unicorni pe coadă de lemn (pentru încurajarea jocului afară)
-Jucării și tricouri cu imprimarea desenului copilului, etc.
Dar toate, absolut toate lucrările mele sunt din stofă.
MO: - De ce "Pui de Om?
I.P: - Pentru că atunci când a început pasiunea mea a se transfigura în artizanat, aveam un Pui de om acasă, pentru că majoritatea lucrărilor sunt destinate anume lor - Puilor de Om.
MO: - Povestiți-mi despre proiectul în care brodați pe pânză chipurile oamenilor publici. Ce fel de proiect este și care îi va fi continuitatea?
I.P: Este proiectul meu de suflet, nu că celelalte nu ar fi, dar astea nu-mi aduc nici un venit. Le confecţionez pentru că așa simt, pentru că ador să brodez chipuri, pentru că mă încarc emoțional de la fiecare personaj.
Mi-ar plăcea mult să organizez o expoziție. Problema mea este că aș prefera să le confecționez, să organizez tot, dar..... să nu fiu prezentă la expoziție. Mă simt stânjenită în centrul atenției, or dacă aș organiza evenimentul, indiscutabil ar fi frumos să fiu prezentă. Mi s-a sugerat să fie o expoziție cu vânzare, ca persoanele vizate să poată să-și cumpere lucrarea. Rămâne de văzut... deocamdată brodez persoane noi, caut alternative și prind la curaj.
MO: - Cât la sută din ceea ce faceți dvs este talent și cât muncă asiduă?
I.P: - E greu să răspund, nu m-am considerat nicicând o talentată, și am impresia că orice femeie ar putea face ce fac eu, dacă ar depune efort. Nu știu cât talent am, dar vă asigur că muncă este multă.
MO: - Aveți o familie numeroasă, 4 copii dintre care unul este bebeluș. Când reușiți să acordați timp și pasiunii, pentru că îmi dau seama că aveți multe responsabilități?
I.P: - De mult nu mai este doar o pasiune, este modul meu de viață. Copiii mei nu cred că ţin minte când m-au văzut ultima dată fără ca să am acul în mână, sau vreo aţă atârnată pe undeva. Ziua mea de lucru nu este nici pe departe de 8 ore lucrătoare. Dar... Eu pot pune semnul egal între muncă și relaxare. Mereu am în geantă un cap de păpușă, sau un chip ce trebuie brodat. Fie că îmi aștept copiii în mașină, sau pe holurile unde își au activitățile extrașcolare, fie alăptez, fie sunt la picnic cu prietenii, am marele avantaj ca mâinile să lucreze, dar eu să petrec timpul relaxandu-mă lângă oamenii dragi. Eu cred că trebuia să mă nasc pe timpul când se făcea clacă, era să fiu nelipsită.
MO: - Ce sfat aveți pentru mamele care își doresc să transforme concediul de maternitate în materializarea visurilor și independență financiară?
I.P: - Nu știu dacă sunt potrivită să ofer sfaturi, știu doar că atunci când îți place ceva cu adevărat, trebuie să continui. Important este să te ,,găsești" pe tine, să te ,,descoperi", să nu-ţi fie frică să încerci să experimentezi și dacă există cel puțin o persoană căreia îi place ce faci tu - să mergi mai departe. Gândire pozitivă, răbdare perseverență și multă muncă!
Toate lucrările Irinei Petrașcu le găsești aici.
Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și
INSTAGRAM și fii primul care vede postarile noi!