Unul din cele mai importante și mai emoționante evenimente din viața unei femei, este cu certitudine atunci când aceasta devine mamă. Pe lângă avalanșa de responsabilități, griji și nopți nedormite, mamele au parte de multă afecțiune și dragoste, ceea ce le motivează să își testeze abilitățile și să se depășească pe sine. Așa a fost și în cazul Lilianei Cheianu, o mămică din capitală, care în această perioadă a decis să revină la pasiunea din copilarie pentru crearea hainelor. Acum are o adevărată colecție de haine pentru ea și cei doi fii ai săi, care, adoră să își asorteze țintele cu cele ale mamei lor. De curând Liliana a început să le învețe și pe alte femei să mânuiască la fel de bine foarfeca și mașina de cusut, în cadrul unor master-class-uri. Cum îi reușește, vedeți mai jos.
MAMA Online: - Când și cum a început pasiunea ta?
Liliana Cheianu: - Pasiunea de a confecționa hăinuțe a început încă de când eram mică, pe timpul când stricam mereu hainele mamei în încărcarea de a-mi confecționa ceva. Atunci când eram însărcinată cu primul băiețel, Gabriel, m-am gândit că va veni timpul să ies în concediu de maternitate și nu mi-ar strica o ocupație. Așa cum eram pasionată de mică de stricatul hainelor mamei, am zis să îmi iau o mașină de cusut. Zis și făcut. Prima lucrare pe care am facut-o la mașina de cusut a fost bordurile pentru pătuț, apoi niște șervețele de bucătărie, niște draperii și de aici a început totul.
MO: - Din ce necesitate a apărut această ocupatie?
L.C: - Nu e o necessitate, chiar sunt îndrăgostită de pasiunea pe care o am. De mică visam să îmi confecționez ținutele. Mi-am dorit mereu să fiu diferită prin ceea ce fac, iar confecționarea hainelor mă relaxează enorm.
MO: - Îți amintești de prima ținută vestimentară creeată de tine? În cât timp ai realizat-o și când ai decis că dorești să dezvolți această pasiune?
L.C: - Dacă e să luăm ce ține de vestimentație mamă-fiu, prima lucrare a fost prin 2012, o mai am și acum. Am realizat-o cred că în decurs de o săptămână sau chiar mai mult, pe când acum o pot realiza în timp de o zi. Am început să dezvolt această pasiune atunci când am înțeles că în primul rând copiilor le place enorm să ne asortăm, plus și trecătorii ne admiră de fiecare dată zâmbind.
MO: - Povestește-mi despre provocarea pe care ai început-o recent, cea în cadrul căreia le înveți pe femei să își coase ținutele?
L.C: - Atunci când eram și eu la început de drum am cautat mereu pe cineva să mă învețe cum să confectionez haine, să merg la cineva în atelier și să îmi dea niște sfaturi, până și acum e dificil să găsești pe cineva să stea cu tine individual câteva ore. Cineva m-a întrebat dacă ar putea să vină să o învăț câte ceva. Și am acceptat, chiar dacă noi mamicile niciodată nu avem timp la dispoziție și știm foarte bine de câtă atenție au nevoie cei mici. Provocarea mea este să fac cât mai multe mamici fericite să-și creeze singure ținutele în cadrul unor master-class-uri. Aș vrea să confecționăm în tehnologia în care eu am învățat a coase, să le demonstrez ca într-un timp foarte scurt pot să-și confecționeze orice ținută pe care și-o doresc.
MO: - Ce spune familia ta despre hainele pe care le faci?
L.C: - Familia este totul pentru mine, datorită familiei am devenit ceea ce sunt. Copiii mei, Gabriel și Cristian au fost primele modele sau mai bine zis primele păpuși vii pe care am învățat să cos. Soțul a fost critic mereu, fiindcă așa este el și încearcă să se dea cu părerea. Nu mă înțelegea la început cu pasiunea mea, acum e foarte mândru și mă susține. Cât despre hainele pe care pe purtăm, deja la noi a devenit o tradiție această asortare. Gabriel știe la vârsta de 10 ani să mânuiască singur mașina de cusut, doreste să își creeze câteva tinute pentru perioada vacanței iar mie nu-mi ramâne decât să-l susțin și să-l învăț.
MO: - Care a fost cea mai mare provocare a ta din toată activitatea?
L.C: - Cea mai mare provocare a fost prin 2014 când trebuia să cos 12 fustițe tutu în diferite mărimi. Toată casa pe atunci era în acea stofă, mi-a fost dificil să le cos în condiții de casă, dar am reușit.
MO: - Ce planuri de viitor ai?
L.C: - Îmi doresc să evoluez, să pot învăța cât mai multe mămici să coase în timp foarte scurt și cu un buget mic.
Toate lucrările Lilianei le găsești aici
Dacă ești și tu o mamă care inspiră, scrie-mi la adresa se email mamaonline.md@gmail.
Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și
Sursa foto: facebook.com//lilianacheianu