Mame care inspiră. Axana Golub: "Forțe? Cred că sunt auzită în fiecare zi de Domnul când i le cer"

Fiecare păpușă confecționată de ea îi dă speranța că fiica ei, Anca, își va realiza visul de a merge de sine stătător, de aceea le-a numit "Păpușile Speranței". Astăzi îți fac cunoștință cu Axana Golub, o meșteriță din capitală care face păpuși personalizate iar banii obținuți din vânzarea lor îi investește în tratamentul fiicei sale de 9 ani, care suferă de o formă de paralizie.

Recunoaște că îi este foarte greu, însă a decis să nu dea mâinile în jos, și să îl ajute pe soțul său, care, chiar dacă muncește enorm de mult, nu reușește de unul singur să adune bani pentru intervențiile chirurgicale pe care este nevoită Anca să le suporte, pentru reabilitare și medicamente, și pentru întreținerea familiei, așa că puținul timp liber pe care îl are, îl dedică muncii hand made.

MamaOnline: - Spuneți-mi pentru început care este diagnoza Ancăi și de ce are nevoie pentru că să poată merge?

Axana Golub: - Anca are câteva diagnoze:
1. Parapareza flaxă bilaterală
2.Vezica lemnoasă. Și este în grupul de risc cu rinichii. Noi folosim catetere urinare de unică folosință, câte 4 sau 5 pe zi. Suntem pe tratament neurologic la moment, și de 2 ani jumatate pe un tratament urologic. Și desigur de 3 ori în  săptămână la reabilitare câte o oră jumătate. 

MO: - Sunteți croitoreasă de meserie, cum v-a venit ideea de a confecționa păpuși?

A.G: - Sunt de fapt cusătoreasă. De mică îmi plăcea să fac hăinuțe pentru  păpușile mele, ele aveau cea mai bogată garderobă comparativ cu păpușile prietenelor mele. Când eram studentă făceam diferite animăluțe din tesaturi, îmi făceam singură tipare. Apoi când terapiile și tratamentele Ancăi nu le puteam achita din salariul soțului, care muncea și duminicile, m-am gândit să îmi folosesc și eu abilitățile și  fantezia pentru a face un bănuț în bugetul familiei.

MO: - Cât timp petreceți în fața mașinii de cusut pentru că să apară o nouă Păpușă a Speranței?

A.G: - Nu am făcut niciodată doar o păpușică de la început și până la sfârșit, croiesc minim câte 20, le cos, întorc detaliile pe față, le umplu, apoi le îmbrac după dorința clientului.

 

MO: - Deseori plecați în afara țării la tratament cum vă descurcați cu comenzile?

A.G: Timp de 3 ani și un pic am fost la tratamente sau intervenții de circa 6 ori. Din timp nu fac înscrieri și nu iau comenzi pe perioada absenței noastre.

MO: - Cât de accesibilă este materia primă și de unde o achiziționați?

AG: - La noi în Moldova varietatea este foarte mică, din ceea ce folosesc eu. Mai ales tricotajele. Multe le comand din Rusia sau România.

 

MO: - Alături de Anca sunteți 24/24, de unde luați puteri și forțe noi?

A.G: - Da, suntem împreună tot timpul. Chiar când era la școală până la 12.35 când o luam acasă, mă duceam la școală de 3 ori. Anca are nevoie de o procedură care este necesar să o facem o dată la 3 ore. Forțe? Cred că sunt auzită în fiecare zi de Domnul când i le cer. Nu zic, sunt des perioade când mă ascund de copii și plâng de ciudă, neputință să fac mai mult, dar nu pot renunța la visul familiei noastre.

MO: - Ce spune familia dvs de această activitate? Cât de încântată este Anca de păpuși?

A.G: - Sunt bucuroși și nu prea. Ei zic că prea mult stau la mașina de cusut și că trebuie să mă mai odihnesc. Dar eu nu pot sta locului. În plus că în lumea lor, a păpușilor, într-un fel sau altul mă mai ascund de realitate, de gânduri, care nu se mai termină, de temeri. Anca este încântată de păpuși. Mai ales când clientul mă lasă să fac ce-mi trece prin cap și iese câte un personaj nou.

Dacă ți-au plăcut păpușile Axanei, poți comanda una aici sau aici.

 Ți-a plăcut acest interviu? Distribuie-l! Dacă ai și tu o ocupație frumoasă care poate inspira alte mămici, scrie-mi un mesaj la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM

Sursa foto: facebook/papusilesperantei