Mame care inspiră. Povestea Elenei Țîra, femeia care la scurt timp după naștere a lansat o academie pentru viitorii părinți

Sarcina a fost pentru ea o perioadă în care a adunat frici, emoții și multe întrebări fără răspuns laolaltă. După naștere a hotărât să studieze mai profund stările unei gravide și să găsească răspuns la întrebările la care și-ar fi dorit să i se răspundă, după care a lansat un curs pentru viitorii părinți. În cadrul acestuia viitorii părinți află despre tehnicile de pregătire pentru naștere, tehnicile de relaxare ale gravidei, despre îngrijirea nou născutului, alăptare și parenting. Astăzi ți-o prezint pe fondatoarea Academiei Burticilor din Moldova, Elena Țîra.

MamaOnline: Ce te-a determinat să te gândești la lansarea cursurilor pentru viitorii părinți? Experiența proprie a avut vreun rol?

Elena Țîra: - Academia Burticilor a apărut odată cu nașterea fetiței mele și uite că mai bine de un an lucrez asupra acestui proiect. Totuși nimic nu este întâmplător. Perioada sarcinii a decurs nu tocmai bine, am stat mai mult la regim de pat, am făcut puțină mișcare pentru că aveam risc de naștere prematură. Tot acest timp am încercat să mă pregătesc de marele eveniment - NAȘTEREA. Citeam, ascultam păreri, recomandări și sincer mai tare îmi era frică de ce va urma. Până nu am decis că nașterea e subiect taboo, fie cum a fi, mă las pe mâna medicilor 100%. Deși simțeam că nu e corect, dar frica de necunoscut a câștigat în cazul meu.
Travaliul a durat aproximativ 16 ore. Ore în care eram gata să merg la cezariană, să-mi facă anestezie, să-mi facă orice ca să nasc, dar am avut parte de un medic răbdător, de sprijinul soțului meu și al mamei mele. După naștere am început să studiez mai mult acest proces, știam că a fost doar greșeala mea că nu am putut să-mi ajut bebelușul, că nu am avut suficientă încredere în mine și că cedam foarte ușor durerii, cerând cezariană. Într-un final am mers la cursuri de perfecționare. Au urmat nopți albe, multe nopți în care am început să studiez și să implementez acest proiect.

MO: - Cum vine și cum pleacă o femeie/un cuplu de la cursurile Academiei Burticilor?

E.Ț: - Academia Burticilor e despre sarcină, procesul nașterii și perioada post-partum. Cu ajutorul cursurilor gravidele capătă încredere în propriul corp, depășec fricile, elimină miturile preluate, ajută femeile să înțeleagă valoarea durerii și să învețe cum să răspundă în moduri care ușurează travaliul și să mărească senzația de confort. Noi, cei de la Academia Burticilor încurajăm nașterea naturală, inițierea alăptării, dar informăm totodată gravidele care au anumite probleme de sănătate și optează pentru operația de cezariană.

MO: - De ce au nevoie mămicile de cursuri înainte de naștere?

E.Ț: - Prea multe mămici rămân cu traume după naștere, prea multe mămici au depresie după naștere, prea mulți nou născuți sunt privați de niște etape fiziologice exact după naștere.
La cursuri mămicile mai sunt informate despre primele zile de îngrijire ale bebelusului, care sunt semnele de alarmă, despre poziții în alăptare și alimentația mămicii.

MO: - De la cursurile voastre au ce învăța ambii viitori părinți?

E.Ț: - Noi încurajăm prezența partenerului la cursuri. Prezența partenerului în travaliu este inevitabilă dacă el este pregătit și știe ce are de făcut. Frica apare în necunoaștere, viitorii părinți sunt informati despre acest proces. 

MO: - Prin ce se deosebește Academia Burticilor de cursurile tradiționale pentru mămici?

E.Ț: - Cursurile pe care le oferim noi pentru viitorii părinți sunt corelate cu cele mai bune și mai recente informații medicale disponibile. În cadrul cursurilor, pe lângă partea teoretică exersăm tehnicile de mărire a confortului, tehnici de respirație, poziții pe mingea de travaliu.

MO: - În proiect sunt implicati mai mulți specialiști. Spune-mi care este rolul lor și de ce o viitoare mămică are nevoie de kinetoterapeut, psiholog sau nutriționist?

E.Ț: - Din acest proiect frumos fac parte câțiva specialiști - educator prenatal, nutriționist, fotograf în sala de nașteri, kinetoterapeut, psiholog. Rolul fiecaruia din noi este de a informa viitoarea mamică. Ce ține de nutriție - cât e de important ca o graviduță să aibă o alimentație echilibrată. Aportul unui kinetoterapeut este de a informa în cazul unor probleme de sănătate în perioada sarcinii sau după naștere.

MO: - Care sunt planurile voastre de viitor?

E.Ț: - Da, planuri avem multe și toate sunt mărețe. În scurt timp vom lansa și alte tipuri de cursuri, în special cele dedicate viitorilor bunici, dar despre acestea revenim cu detalii în curând.

Ți-a plăcut acest interviu? Distribuie-l!

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și INSTAGRAM