Mame care inspiră. Irina Samoila Liulica: "Nu sunt o mămică perfectă și nici nu am o rețetă ideală, dar încerc să prioritizez lucrurile"

Creează jucării personalizate pentru copii: iepurași, bufnițe, elefanți, vulpi și unicorni. Irina Samoila Liulica este eroina de astăzi a rubricii "Business Mommy". De când este mămică își găsește refugiul în munca manuală și se simte împlinită. Pasiunea și-a descoperit-o încercând să creeze un cadou handmade iar ceea ce a urmat vedeți mai jos.

MamaOnline: Spune-mi când și cum a apărut pasiunea ta pentru jucăriile handmade?

I.S: - Totul a început acum 4 ani, când fiul meu avea 6 luni. Ideea a apărut după ce am făcut un cadou handmade pentru fetița nașilor mei, care urmau să emigreze. Era vorba despre un colăcel personalizat cu numele ei. Recenziile au fost pozitive iar "colega mea de cărucior", Nata Levițchi mi-a propus să mă ajute cu publicitatea și înregistrarea la evenimente iar eu urma să mă ocup de producere. 

MO: - Când ai înțeles că aceasta este ocupația ta de suflet?

I.S: - După ce Nata m-a înregistrat la primul eveniment, mi-a spus că trebuie să umplu o masă de aproape doi metri cu jucării. Eu eram atât de șocată și am început să creez jucării care se faceau ușor, din fetru și din in. Scopul nostru era ca jucăriile să fie organice, să nu fie alergice dar noi nu reușeam să le testăm pentru că le vindeam imediat. Boom-ul nostru pe piață a fost după ce cineva m-a rugat să îi personalizez o jucărie pentru o cerere în căsătorie. De atunci am început să personalizez jucăriile. Iar pe mine asta mă reprezintă ca brand, personalizarea jucăriilor pe care le creez cu mâinile mele, în acest lucru am început să mă regăsesc.

MO: - Iepurașul pentru dentiție este jucaria care reprezintă brandul Lola's Craft. Spune-mi despre el, cum a fost creat?

I.S: - Iepurașul acum este numit pentru dentiție și așa este patentat. El nu a fost creat pentru dentiție dar noi am primit recenzii după jumătate de an de la vânzare că este foarte iubit de copii și că bebelușii își satisfac nevoile în perioada erupțiilor dentare. Mă întrebau ce pun în urechiușe pentru că erau reci. Dar cum funcționau ele: copilul rodea o ureche și în acest timp saliva, urechiușa se uda și copilul trecea la cealaltă. Apoi când se întorcea la urechiușa udă, nivelul de satisfacție creștea pentru că se răcea de la temperatura camerei. Eu îi sunt foarte recunoscătoare Natei pentru că ea este motorașul în acest proiect, eu veneam cu idei de jucării iar ea încerca să le dea valoare.

MO: - Stofele din care faci jucariile sunt ecologice, de ce este nevoie ca o jucarie să fie din materiale ecologice?

I.S: - Este foarte important ca jucăriile să fie din materiale ecologice pentru că numărul copiilor alergici în ultimul timp  este în creștere. Noi nu vrem să fim părtași ai răspândirii infecțiilor. Nu că ar fi în trend să spunem că este ecologic sau organic, dar eu creez jucării pe care i le-aș da copilului meu. 

MO: - Un lucru efectuat manual este unic și nu poate costa puțin, cum apreciezi prețul lucrările tale?

I.S. - Prețul jucătorilor mele nu este mare. Știu jucării care nu necesită atât de multă muncă și sunt de două ori mai scumpe, dar prețul pe care l-am pus eu este unul cinstit și sincer, luând în considerație cheltuielile, mai puțin din timpul meu este adăugat acolo. 

MO: - Cu doi copii cred că nu este foarte ușor să mai ai și o activitate care, presupun eu, îți ocupă mult timp, cum te împarți să le reușești pe toate? 

I.S: - Nu sunt o mămică perfectă și nici nu am o rețetă ideală, dar încerc să prioritizez lucrurile. Dacă am comenzi, acestea sunt prioritare pentru că știu exact când vine clientul și totul trebuie să fie gata. Atunci când nu am comenzi mă strădui să petrec cât mai mult timp calitativ cu copiii. Cu Simona îmi este mai ușor pentru că este mai mică și am grijă ca să îi îndeplinesc necesitățile ei primare: hrană, schimbat, plimbare, dar David are nevoie de implicare fizică și emoțională. Aici îmi este mult mai greu pentru că ajung să fiu seara câteodată foarte istovită iar eu cu el am în fiecare seară activități pentru că vreau să mă implic în dezvoltarea lui personală.  Încerc să cer ajutor. Cu Simona m-am învățat să recunosc că am nevoie de ajutor. La primul copil în capul meu era setat că trebuie să mă ocup de familie și copil apoi de restul, dacă îmi mai rămâne timp. Acum am doi copii dar eu nu vreau Lola's Craft să fie pe ultimul loc.

MO: - Copiilor tăi cât de des obișnuiești să le faci jucării?

I.S: - Foarte des ceea ce le fac eu copiilor mei nu este spre vânzare. Noi cumpărăm jucării din comerț foarte rar. Suntem adepții târgurilor unde se vând jucării reciclate. Noi cumpărăm jucării de brand la mâna a doua. 

MO: - Apropo,  ai avut vreo lucrare pe care ai facut-o pentru că era comandată și ți-au luat-o copiii și nu au mai vrut să o întoarcă? 

I.S: - Am avut comandă de o pernă decorativă, un dinozaur foarte mare. Era atât de mare încât nu am putut să o împachetez. Fiul meu când a venit de la gradiniță a început să sară pe ea. Eu i-am permis să sară pentru că era pe canapea unde nu putea să pățească nimic, jucaria nu putea să se murdărească, dar în același timp voiam să văd cât de rezistente sunt cusăturile pentru că acel copil care urma să o primească la fel putea să sară pe ea. 

MO: - Care a fost cea mai mare provocare pe care ai avut-o în toată activitatea ta?

I.S: - Cea mai mare provocare din viața mea a fost unicornul. Unicornul are ceea ce nu are niciuna din jucăriile mele, are hăinuțe separate, unele detalii precum papucii sau snudul care pot fi detașate, părul de piaptănă. Unicornul niciodată nu se repetă, nu este niciunul pe care să-l fi făcut în două sau trei exemplare. El mereu este exclusiv. Unicornul este o provocare pentru mine de fiecare dată pentru că e greu să păstrez stilul.  

MO: - Care este cea mai mare plăcere din toată activitatea ta?

I.S: - Mie îmi place lumea asta, mie îmi place comunitatea pe care am creat-o cu Lola's Craft. Foarte des am clienți care revin după mult timp, după doi, după trei ani. Chiar recent o mămică mi-a trimis o fotografie în care stau doi iepurași. Primul a fost comandat la începutul activității mele iar al doilea acum, când în familia lor a mai apărut un copil. Acest lucru este foarte plăcut și mă mândresc cu asta.

Dacă ai și tu o activitate care poate inspira alte mămici, nu ezita să îmi lași un mesaj la adresa de email mamaonline.md@gmail.com  

Distribuie aceast interviu dacă ți-a plăcut. Pentru a afla primul atunci când public un articol nou, urmarește-mă pe FACEBOOK și INSTAGRAM

Sursa foto: https://www.facebook.com/madebylolascraft/