Mame care inspiră. Elena Grădinaru: "Copiii sunt părinții lor în miniatură!"

Spune cu mândrie că are trei copii: Gabriela, Mihaela și... Clounella. Astăzi, în cadrul Rubricii Business Mommy ți-o prezint pe Elena Grădinaru, fondatoarea celei mai cunoscute trupe de animație din țară - Planeta Clounella. Pasiunea și atracția pentru această meserie o are încă de când era copil, dar oficial o practică de 11 ani.

Cum e să fii iubită și recunoscută de mii de copii, cât de apreciați sunt animatorii în Republica Moldova și cum a ajutat-o pe Elena Grădinaru experiența de animator în relația cu fiicele ei, citește în interviu!

MamaOnline: Când și cum a apărut trupa de animație Planeta Clounella?

Elena Grădinaru: - Eu recent mi-am dat seamă că sunt animatoare din copilărie. (râde) După ce s-a născut fratele meu mai mic, noi filmam toate evenimentele de familie pe casete video. Uitându-mă acum la înregistrări și știind ce înseamnă animație, îmi dau seama că eram animatoare de mică. Eu la sărbători strângeam toți copiii, chiar și pe cei mai mari decât mine și făceam diferite jocuri, concursuri, provocări.
Dar am început să lucrez în calitate de animatoare când eram studentă și îmi căutăm de lucru. După decesul tatălui meu, în 2012, fiind într-o perioadă dificilă, nu am mai putut munci în acest domeniu. După ce m-am căsătorit, soțul meu m-a încurajat să practic pe cont propriu această meserie. Eu desigur că m-am împotrivit la început, dar în vara anului 2013 a apărut Planeta Clounella. Toată vina pentru apariția acestui proiect o poartă soțul meu. (râde)

MamaOnline: Ce presupune munca de animator și cât este de apreciată la noi?

E.G: - Facultate de animație la noi nu există. Recent am fost la Moscova la un training de animație și speakerul ne spunea că un animator trebuie să fie și psiholog, și educator, și filosof. Dar la noi oamenii cred că este simplu să îmbraci un costum și să faci animație, oamenii nu percep animația ca pe ceva destul de complicat și complex.

MO: - Ce visai în copilarie să devii când vei crește mare?

E.G: - Când eram mică priveam povestea de seară cu Tanti Ludmila, stăteam în vârful degetelor și spuneam că vreau să fiu balerină. (râde)

MO: - Fetele tale au o diferență mică de vârstă între ele și au apărut la puțin timp după ce ai fondat Planeta Clounella, cât de mult te-ai implicat în proiect fiind însărcinată și cu copii mici în brațe?

E.G: - Noi am început proiectul Clounella în august 2013 iar în octombrie am aflat că sunt însărcinată cu prima fetiță. La început ieșeam la petreceri până când deja nu mai puteam ascunde burta, (cu toate că am fotografii în scenă și în luna a 7-a de sarcină). Despre a doua sarcină am aflat după ce am sărit o zi întreagă de la 8 dimineața până la 8 seara pe Kangoo Jumps. Sarcinile au fost cu interval mic între ele, exact un an și șase luni este diferența de vârstă dintre Gabriela și Mihaela. La a doua sarcină, în ultimul trimestru am călcat pe o jucărie de-a Gabrielei și mi-am rupt piciorul, astfel am fost una din puținele gravide care a născut cu piciorul în ghips. În perioada când fetele erau mici, eu mergeam la oficiu dar mă ocupam mai mult de chestii operaționale, la evenimente nu mergeam.

MO: - Cât de des vin fetele tale la spectacolele Clounella?

E.G: - Au fost câteva spectacole de la care fetele mele au lipsit. Dar de obicei sunt prezente la toate spectacolele și știu toate piesele pe de rost. Gabriela și Mihaela acasă nu au acces la ecrane,  televizor nu avem iar telefoanele noastre sunt blocate cu parolă, ele joacă teatru și mie îmi place mult acest lucru pentru că intră în anumite roluri. Eu nu doar cred, dar sunt convinsă, copiii sunt părinții lor în miniatură.

MO: - Cum te-a ajutat Clounella în relația cu copiii tăi?

E.G: - Clounella este mai mare decât fetele mele, respectiv când ele s-au născut eu știam tot repertoriul de cântece, poezii, ghicitori pentru copii. Acest lucru m-a ajutat foarte mult. Plus la asta, acasă noi avem ora de dans, aici iarăși sunt dansurile din repertoriul nostru. În mașină spre exemplu facem diferite jocuri pe care le facem și în timpul spectacolelor și activităților.

MO: - Spune-mi care sunt planurile de viitor ale proiectului Planeta Clounella?

E.G: - În luna iunie avem planificată prima plecare peste hotare, cu spectacole pentru diaspora de moldoveni și români. Acum mai multe detalii nu pot să ofer. Avem persoane plecate care ne scriu atunci când își planifică vacanța în Moldova și ne întreabă ce spectacole vom avea în perioada cât vor fi acasă. Când le-am spus despre ideea de a pleca cu spectacole în diaspora au rămas foarte entuziasmate.
În planurile de viitor mai intră și regizarea spectacolelor Cenușareasa și "Capra cu 3 iezi".
La fel, ne dorim să creștem personajele noastre, iar pentru asta muncim enorm de mult! 

Dacă ai și tu o activitate care poate inspira alte mămici, nu ezita să îmi lași un mesaj la adresa de email mamaonline.md@gmail.com  

Distribuie aceast interviu dacă ți-a plăcut. Pentru a afla primul atunci când public un articol nou, urmarește-mă pe FACEBOOK și INSTAGRAM

 Sursa foto: Arhivă personală Planeta Clounella