Mame care inspiră. Tatiana Paluța "Am cel mai minunat job din lume - fac femeile fericite!"

Activează de aproape 10 ani în domeniul frumuseții și nu își imaginează viața în altă parte. Este mândră de faptul că nu a cedat în fața dorințelor mamei ei de a face o facultate "serioasă". Acum are o afacere și doi copii care o motivează și o inspiră zi de zi. Faceți cunoștință cu Tatiana Paluța, make-up artistă, coafeză și manichiuristă. O femeie de la care ai ce învăța!

MamaOnline: - De câți ani ești în domeniul frumuseții și ce te-a determinat să alegi această cale?

Tatiana Paluța: - Am făcut școala de coafor în 2009, iar școala de machiaj în 2011. Aveam dorință să fac anume asta, dar nu aveam susținere din partea mamei (am crescut doar cu mama, de aceea părerea celuilalt părinte nu există) Ea foarte mult își dorea să fac o facultate, să fiu fetiță cu studii superioare. Părerea ei despre această profesie era nu prea bună. Zicea că este o meserie pentru fetele pe care nu le duce capul de nimic. Eu însă nu-mi imaginez să lucrez cu cifre, hârtii, programe computerizate sau în domeniul medical. Eu sunt o persoană foarte sociabilă și aici primesc ceea ce-mi cere suflețelul. Și foarte important, îmi place să primesc un feedback imediat la ceea ce fac eu, respectiv profesia mea îmi oferă asta. Eu, pur și simplu, fac femeile fericite. Ador să le văd ieșind mulțumite și încântate de ceea ce am făcut. În acele momente îmi dau seama că am cel mai minunat job din lume.

MO: - Cât de greu este pentru o mamă cu copii să aibă un job care uneori presupune treziri la 4 dimineața sau lucru până seara târziu?

T.P: - Nu este deloc ușor. Până să apară Oliver nu aveam o bonă pentru Arsenie și fiind divorțată nu aveam ajutorul unui soț în grija căruia să-l las dimineața la ora  3.00 - 4:00 dormind și să-l ducă la grădiniță. Respectiv căutam alte soluții. Foarte mult mă ajuta o prietenă, Anișoara (dacă citești, să știi, îți sunt foarte recunoscătoare pentru tot și să nu crezi că am uitat). Uneori îl duceam de cu seară la ea, eu mergeam acasă să dorm ca ulterior să mă trezesc la 3:00, ea dimineața îi trezea pe copilași, al meu și al ei, și îi ducea pe la grădinițe, după care alerga și ea la muncă. Seara mi-l luam de la grădiniță. De foarte multe ori îmi luam copilașul cu mine la oficiu în weekend. Am  noroc că Arsenie este un copilaș liniștit și a îndrăgit să meargă cu mine la lucru. Odată cu apariția celui de-al doilea copil, aveam angajată o bonă. Ea venea dis-de-dimineață și rămânea cu copiii.

MO: - Clientele tale își fac programări cu mult timp înainte, aici mă refer mai mult la machiaj și coafuri, ai avut momente în care ai refuzat pe cineva pentru că unul din copiii tăi este bolnav?

T.P: - Încă din ianuarie 2019 am solicitări la coafuri și machiaje pt august 2020. Niciodată nu am anulat coafuri și machiaje! Ce ține de unghii, da! Uneori îmi permit dacă chiar e foarte necesar. Unghiile pot fi făcute și a doua zi, sau peste o săptămână spre exemplu, însă coafura și machiajul trebuie făcute anume în ziua evenimentului. Asta este o responsabilitate foarte mare, mai ales când e vorba de mirese, este indiscutabil. Am avut o situație când am refuzat spitalizarea mea din motiv că dimineața următoare trebuia să fiu la 4:00 să coafez și să machiez o mireasă.

MO: - Chiar dacă ai ieșit la lucru foarte devreme după a doua naștere, ți-ai alăptat copilul. Cum ai făcut față?

T.P: - După nașterea celui de-al doilea copil am stat în concediu de maternitate 10 zile. La a zecea zi am ieșit pentru două ore la muncă. Văzând că bebe și bona s-au descurcat bine, am început să ies câte 4, 6, 8 ore, mai târziu 10 - 12 ore lucrătoare.
Ambii copilași i-am alăptat aproximativ 1 an și 2 luni. Pentru mine asta era foarte important. Îmi planificam timp să fug repejor la bebeluș după fiecare clientă, sau venea bona cu bebe la mine. Clientele erau foarte înțelegătoare și așteptau să-mi alăptez copilașul. A fost greu, dar m-am descurcat și sunt mândră că am putut alăpta exclusiv la sân până la 6 luni! Copilașii mei niciodată nu au gustat formula de lapte din comerț.

MO: - Cum compensezi timpul pe care îl petreci fară copii?

T.P: - Mi-ai pus sare pe rană cu această întrebare. Mă învinuiesc că-mi rămâne atât de puțin timp pentru ei. Cu Arsenie mă strădui tot drumul spre și de la grădiniță să discutăm. Îl întreb tot ce mă interesează și el îmi povestește cu drag. Cu micu' numaidecât stăm măcar puțin timp tolăniți, îmbrățișați și savurez din fiecare zâmbet al lor. Zile libere am puține, dar dacă sunt, încercăm să mergem la distracții pentru copii prin oraș.

MO: - Care sunt calitățile pe care le cultivi în copiii tăi? Cum îți dorești să fie ei adulți?

T.P: - Îmi doresc foarte mult să-mi reușească să modelez personalități puternice, responsabili de acțiunile și obligațiunile lor, să fie independenți din toate punctele de vedere, ambițioși la fel ca mine, foarte important să fie pozitivi și recunoscători, să fie solidari și să înțeleagă care sunt adevăratele valori în viață.

MO: - Cum și unde te vezi peste 10 ani?

T.P: - Nu știu unde voi fi peste 10 ani.
Cel mai important e să-mi fie copilașii sănătoși, de asemenea și eu, să fie pace să mi-i pot crește în liniște. În rest, sunt convinsă că voi atinge culmi noi, indiferent unde și pe ce plan.

MO: - Cât costă pedichiura la tine? (Această întrebare a fost o glumă, inspirată din zecile de postări pe facebook la acest subiect. Nu am așteptat răspuns la ea, dar fiindcă a răspuns atât de detaliat, am decis să public și acest răspuns) 

T.P: - Of, tu mă iai la mișto, dar eu deja știu că peste vreo lună, când trec damele de la cizme și adidași la sandale, se încep mesajele cu cea mai frecventă întrebare:"Cât costă pedichiura?" (Râde) Și, cel mai mult "îmi place" modul de exprimare! Nu întreabă dacă fac pedichiură, dar din start prețul. Am scris nenumărate postări cu indicii clare, cum ar putea singure înțelege, analizând profilul meu de Facebook, fac eu sau nu pedichiură. Manichiuristă și pedichiuristă sunt două profesii diferite! Da! Ele pot fi combinate și efectuate de aceeași persoană, dar nicidecum nu obligă persoana să le facă pe ambele! În fine! Pe viitor cred că, pur și simplu, voi ignora aceste mesaje!

Toate lucrările Tatianei le poți vedea aici.

Dacă poți și tu inspira alte femei prin ceea ce faci, scrie-mi la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Te aștept cu un like pe pagina de Facebook sau Instagram, iar dacă ți-a plăcut acest interviu și vrei să îl vadă și prietenii tăi, distribuie-l.