Plânsul ajută oamenii de toate vârstele să se elibereze de stres. Copiii care plâng mult în brațele părinților lor, care sunt lăsați să plângă fară ca să fie condamnați, umiliți sau pedepsiți, dau dovadă de sănătate emoțională mai bună, un atașament mai sănătos față de părinți, stimă de sine crescută și au o capacitate mai mare de a învăța.
Acestea sunt câteva din premisele principale pe care le dezvoltă Aletha Solter în cartea "Lacrimi și crize de furie". Este o carte care m-a impresionat foarte mult și care m-a făcut să privesc cu alți ochi plânsul copilului meu și a celor din jur.
Autoarea cărții, psiholog de origine elvețiană, este recunoscută în lume ca expert în ceea ce privește atașamentul, trauma și disciplina fără pedepse.
Mai jos sunt cele mai importante idei, (după părerea mea) din carte:
▶️"Toți copiii au parte de stres, indiferent de cât de iubitori sunt părinții. O funcție importantă a plânsului este eliberarea de stres și susținerea vindecării."
▶️"Adulții încearcă deseori să reprime plânsul copiilor din cauza faptului că plânsul nu este corect înțeles și pentru că declanșează propriul stres nerezolvat și propria nevoie de a plânge."
▶️"Ca răspuns la mediul în care plânsul nu este acceptat, copiii adoptă anumite tipare rigide de comportament pentru a se abține din plâns." (Exemple de tipare de control: suptul suzetei, suptul degetului, rosul unghiilor)
▶️"Consecințele acestei reprimări a plânsului includ probleme emoționale și de comportament, eșec în atingerea potențialului maxim și, mai târziu, boli cauzate de stres."
▶️"Copiii folosesc lacrimile și crizele de furie pentru a vindeca traume și a se elibera de tensiune."
▶️"Plânsul este o stare de stimulare fiziologică care precede o relaxare profundă. Este un mod foarte eficient de reducere a tensiunii."
▶️"Doctorii inspirați pot oferi în viitor următorul sfat pentru o sănatate optimă: Mâncați multe fructe și legume, faceți multă mișcare și trageți un plâns bun cel puțin o dată pe săptămână."
▶️"Copiii care plâng suficient se bucură de câteva avantaje. Ei dau dovadă de sănătate emoțională mai bună, un atașament mai sănătos de părinți, stimă de sine crescută, este mai ușor să fii în preajma lor și au o capacitate de învățare mai bună."
▶️"Este important să se răspundă unui copil care plânge și să nu fie respins sau pedepsit. Când părinții nu reușesc să raspundă unui bebeluș care plange în timpul primului an de viață, bebelușul poate da mai târziu dovadă de tipare de atașament dereglate. Copilul poate deveni agresiv față de părinți sau extrem de pretențios și de dependent.
▶️"Chiar dacă un părinte nu respinge în mod evident un copil care plânge, orice încercare de a distrage atenția copilului de la plâns va fi trăită de acesta ca o formă de abandon emoțional."
▶️"Copiii au nevoie de părinți care să fie capabili să-i asculte când își exprimă mânia, suferința și frica, și care pot empatiza cu ei."
▶️"Bebelușii cărora li se va permite sa plângă în brațele părinților vor crește simțindu-se înțeleși și acceptați."
▶️"Copiii nu trebuie lăsați niciodată să plângă singuri. Ei nu vor reuși să-și dezvolte o încredere de bază care este vitală pentru o creștere emoțională optimă."
▶️"Un bebeluș care plânge are nevoie de următoarele lucruri importante: contact fizic apropiat, contact vizual, încurajări și asigurări verbale și foarte multă ascultare."
▶️"Bebelușii care merg la creșă își păstrează plânsul pentru părinți. Acest lucru poate fi derutant. Îngrijitoarele îi asigură pe părinți că bebelușul a fost fericit toată ziua, iar părinții nu înțeleg de ce acesta plânge în fiecare seară acasă. Este firesc pentru bebeluși (și copii mici) să plângă mai mult cu persoanele apropiate lor, deoarece se simt de obicei mai în siguranță cu acestea."
▶️"Problemele emoționale, comportamentale și bolile legate de stres nu sunt cauzate de stres, ci de reprimarea mecanismelor naturale de vindecare, în special plânsul și crizele de furie care au drept scop sa redea echilibrul fiziologic și psihological corpului, ca urmare a stresului."
▶️"Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, dar au nevoie de părinți care sunt pe un drum de auto-descoperire și vindecare, și care își pot recunoaște și repara propriile greșeli."
Dacă citești cartea vei afla și:
⭕Care sunt mecanismele de eliberare a stresului la copii;
⭕Cum procedezi cu plânsul când ai mai mulți copii;
⭕Cum faci diferența dintre necesități ale copilului și pretenții exagerate;
⭕Rezultatele unor experimente interesante ce țin de plâns.