google.com

Bebelușii visează? Vezi răspunsul psihologului Cristina Costov

Somnul liniștit al copilului oferă o stare de bine nu doar lui, ci și părinților. Un somn liniștit deseori schițează zâmbete pe fețele bebelușilor chiar și la cea mai fragedă vârstă, dar oare ei vizează? Psihologul clinician și onirologul Cristina Costov este de părere că bebelușii au vise încă din burta mamei. Despre aceasta dar și despre cauza crizelor de plâns prin somn, aflați în interviu.

Mamaonline - La ce vârstă copiii încep să viseze?

Cristina Costov - Visul este un proces psihic. Cu siguranță toți au vise, așa episoade se repetă de 2-7 ori pe noapte. Adică visăm mult. Copiii nu sunt o exepție ei visează chiar mult mai intens decât maturii, însă nu mereu țin minte. Visul este un proces de autocurățare a psihicului, se procesează stresul, fricile, acțiunile, care au avut loc pe parcursul zilei. Un fel de defragmentare a informației. Iar stresurile sunt eliminate prin vise. Și de aceea, deseori copiii visează coșmaruri, pot să se trezească plângând noaptea, dar în același timp să nu țină minte imaginile onirice vizualizate. Fricile, temerile, blocajele se manifestă în vise, se scot din subconștient cu ajutorul acestui proces și este un fel de vindecare de la stresurile căpătate. La fel și dorințele noastre puternice, mari se exteriorizează prin vise.

MO: - Deseori prin somn bebelușii zâmbesc sau încep să plângă, putem spune că în acel moment ei visează ceva?

CC: Bebelușii visează de la naștere și chiar din burta mamei. Dar despre faptul că zâmbesc sau invers pot să spună medicii neurologi, eu cred că este o perioadă de formare a psihicului.

MO: - Copiii care plâng prin somn, dau de știre părinților că au unele probleme?

CC: - Copiii care plâng prin somn și sunt absolut sănătoși pot să viseze coșmaruri. De altfel diferite boli fizice, psihice, sindromuri pot provoca plânsul pe parcursul somnului sau dorințele fiziologice. Dacă e să generalizăm, da, un copil absolut sănătos poate visa coșmaruri și din această cauză poate țipa pe parcursul somnului, ca protest a celor văzute în somn.

MO: - Cum pot părinții asigura un somn fără coșmaruri copiiilor?

CC: - Nu poți asigura 100 de procente de somn fără coșmar, deoarece psihicul fiecăruia este individual și la fel și sensibilitatea, empatia. Cineva a văzut o pasăre moartă și s-a emoționat, evident el poate avea un coșmar, care se va manifesta în aceeași noapte sau mai târziu. Sau altcineva va avea coșmar deoarece a pierdut în vis jucăria preferată. Sau a visat că a pierdut-o pe mama, ce este de fapt o frică firească. Copiii în vise procesează informația foarte direct, adică nu sunt metafore sau sensuri ascunse pentru ei. Subconștientul copiiilor demonstrează în vise tocmai ceea ce l-a emoționat pe copil pe parcursul zilei sau săptămânii. Copiii pot avea vise premonitorii, desigur mai rar, dar am întâlnit acest fenomenn și la copii mei și nu doar. Maturul poate avea vise complexe, complicate, încâlcite, metaforice, totul depinde de dezvoltarea psihicului, cât de erudită este persoana. Copii în general vor visa vise simple, care tot depind de dezvoltarea lor psiho-emoțioală.

MO: - De ce copiii ajunși în periaoda adolescenței susțin că au puține vise sau chiar deloc?

CC: - Adolescenții mai des vor uita visele, deoarece sunt foarte activi să descopere lumea, dorm profund și deseori mai puțin decât este necesar. În cele mai multe cazuri ei uită visele pe care le-au retrăit pe parcursul nopții. Iar atunci când își aduc aminte de ele sunt coșmaruri.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să îmi spui despre asta printr-un comentariu sau printr-un like la pagina de facebook MAMA Online. 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează