Ina Crasnojon

De ce copiii spun minciuni? De vorbă cu psihologul Ina Crasnojon

Deseori părinții sunt puși în dificultate atunci când încearcă să înțeleagă comportamentul copiilor și ceea ce se transmite prin intermediul acestuia. De aceea, în cadrul rubricii "De vorbă cu Psihologul" ți-am pregătit o serie de subiecte care te vor face să îl înțelegi mai bine pe copilul tău, să te corectezi acolo unde ai greșit, și, începând de azi, să fii un părinte mai bun pentru copilul tău.

Minciuna spusă de copii și cum reacționăm noi, adulții, atunci când ne pomenim în situația în care cei mici o spun frecvent, este tema despre care am stat de vorbă cu Psihologul Ina Crasnojon. Potrivit ei, există o mulțime de motive care îl determină pe copil să spună minciuni. Fie că o face pentru a se integra într-un grup, pentru că îi este frică de consecințe și de faptul că ar putea să fie pedepsit, sau din simplul motiv de a impresiona/amuza pe cineva.

"Minciunelele îi ajută pe copii să manipuleze cu cei din jur, să se arate mari și tari, să lase impresii sau chiar să depășească anumite situații. Atunci când copilul recurge foarte frecvent la minciuni – asta ne comunică despre lipsa de încredere în cei din jur, chiar și în membrii propriei familii. Prima întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm noi părinții, este ” De ce copilul spune minciuni? Ce vrea să obțină el cu asta? Ce nevoie se ascunde în spatele acestui comportament?” 

Părinții însă sunt cei care trebuie să îi corecteze pe copii și să îi motiveze să spună adevărul. Iată câteva sfaturi din perspectiva psihologului Ina Crasnojon, pe care, punându-le în practică, ar putea să te ajute să îți creezi o relație cu copilul tău bazată pe sinceritate:

- Vorbiți despre orice cu copiii voștri, arătați-le că alături de voi se pot simți în siguranță, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul vostru, de ex. ”Mi-ar place să avem încredere unul în celălalt, să ne comunicăm despre orice. Indiferent de ce ți se va întâmpla, eu voi fi mereu alături de tine. Împreună le vom izbuti pe toate!”
- Comunicați-le copiilor despre sentimentele pe care le purtați pentru ei. Spuneți-le că-i iubiți pur și simplu, indiferent de ce fac sau ce zic.
- Aveți grijă la tonalitatea vocii, este foarte important să vă mențineți calmul și echilibrul emoțional.
- Ignorați comportamentul, atunci când acesta este făcut în scopul de a vă capta atenția sau de a vă impresiona – în cazul în care veți râde cu mult gust, să știți că i-ați întărit acest comportament și fiți pregătit pentru alte minciunele.
- Fiți stăpâni pe propriul comportament – dacă voi spuneți minciuni, atunci de ce-ar trebui să vă uimească că și copilul dvs spune minciuni? De ex. atunci când copilul vă zice că mai vrea o bucată de salam, iar dvs îi ziceți că nu mai aveți, dar el deschide frigiderul și vede că este – reiese că l-ați mințit. Era mai ok dacă i-ați fi zis ”Azi ai mâncat deja suficient salam, bucata care mai este o vom mânca mâine”.
- Vorbiți cu el despre minciuna spusă, străduiți-vă să aflați ce l-a determinat să vă mintă. Ajutați-l să înțeleagă că a spune adevărul este mult mai important.
- Ajutați-vă copilul impunându-i reguli și limite clare – asta-l va determina să se comporte corect și să recurgă mai puțin la născocirea minciunilor.
- Încurajați-l verbal atunci când a avut curajul să vă comunice adevărul, îi puteți oferi o recompensă (faceți joc cu el, ieșiți la o plimbare, mergeți în ospețe, etc.)

Dacă ți-a fost util acest articol, te îndemn să îl distribui. Dacă vrei să fii primul care află atunci când public articole noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și INSTAGRAM, iar dacă ai o temă pe care ai vrea să o discutăm împreună cu psihologul, lasă-mi un mesaj în comentarii.

Sursa Foto: Pinterest.com; facebook/inacrasnojonpsiholog 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează