Acceptarea copiilor cu nevoi speciale începe la grădiniță și continuă acasă

Octombrie este luna conștientizării și acceptării persoanelor diagnosticate cu Sindromul Down. Despre acceptare se vorbește în ultimii ani tot mai mult și mai mult, iar acest lucru se datorează în mare parte Ludmilei Adamciuc. Liuda nu are nevoie de o descriere lungă. În mediul online toți o cunosc și toți știu că ea este mama lui Beatrice, fetița cu un cromozom în plus. Timp de trei ani, Ludmila a promovat pe larg ideea că toți suntem diferiți, a vorbit despre părinții copiilor diagnosticați, i-a îndemnat să nu îi mai țină în casă din cauza diagnozei și cel mai important, a educat o societate în vederea acceptării persoanelor cu sindrom. Ea a făcut ca o societate întreagă să vorbească despre toleranță și a lansat provocări în care oamenii să ducă această idee mai departe în grupuri mici, pentru ca într-un final, mesajul ei sa fie auzit de toți, de la mic la mare. 

În multe instituții de învățământ din țară s-au organizat  în octombrie ore deschise care au drept scop acceptarea copiilor diagnosticați cu SD, eu vreau să vă povestesc despre o activitate care a avut loc zilele astea la o grădiniță din Ungheni.

Copiii au realizat un poster tematic, au colorat desene în culorile specifice sindromului Down (albastru și galben) iar educatoarea le-a vorbit copiilor despre cum datorită acceptării, pot fi legate prietenii frumoase între copiii cu SD și cei tipici. Despre cât de mult contează să avem o societate în care toți suntem tratați în mod egal dar și despre cultivarea acestei valori în rândurile copiilor.

"În instituție avem ca obiectiv de realizat integrarea copiilor cu CES, să fie asigurate drepturile fiecărui copil la educație indiferent de categoria socială, dizabilitate, etnie, sex. Educația se axează pe nediscriminare și acceptare a oricărui copil. Organizăm activități cât mai interesante, atractive, cu multe materiale, cu informații accesibile vârstei copilului. Această activitate a coincis cu Octombrie-luna sensibilizării și conștientizării sindromului Down. Copiii au conștientizat diferențele și doresc ca copiii soarelui să le fie prieteni" a spus Natalia Popescu, educatoarea grupei Viorica, grădinița Steluța.

Chiar dacă în gradiniță nu este înmatriculat niciun copil cu Sindromul Down, ea a mai adăugat că cei mici sunt pregătiți să îi accepte și să îi integreze în grupul lor, datorită activităților precum cele din această săptămână, a mai adăugat Natalia Popescu.

În lume sunt circa 50 de milioane de persoane cu diagnoza de Sindromul Down. 50 de milioane de oameni care au multe necesități, dar cel mai mult, de acceptare din partea societății!

Învață-l pe copilul tău să fie tolerant, prin propriul exemplu! 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează