Etapele amare după diagnoza “Autism”

După ce ai primit diagnoza, tot felul de emoții te încearcă. De la șoc și negare, până la acceptare. Ecaterina Mititelu, mama unui copil diagnosticat cu autism, a descris fiecare etapa în parte.
 
 Șoc și negare.
 Aceasta va fi prima reacție chiar dacă ai bănuit. Evident este o greșeală, te gândești... Oferă-ți timp, ai tot dreptul să te simți așa. Acum e momentul să te informezi cât mai mult.
 
 Furie și vinovăție.
 Te intrebi non-stop: de ce eu? de ce copilul meu? cu ce am greșit?Nu este vina ta! Informarea calitativă este o putere, fă-ți timp pentru a prinde la puteri prin informare și conectare cu oameni care sunt în aceeași situație ca și tine.
 
 Depresie.
 Nu asta ți-ai dorit. Asta e mult de purtat 24/24.Dacă îți vine să plângi, plângi... ești trist plutește în această stare, și dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să-l ceri. Doar nu lăsa ca această stare să ia vârful asupra ta. Dacă suferința bate la ușă și nu i-o deschizi, ea o să bată mai tare, deschide-i, invit-o la o cafea, și spune-i că mult nu poate sta, pentru ca este așteptat următorul oaspete: armonia.
 
 
 Rușine și anxietate.
 Întrebările care îți fură pacea sunt: ​​ce se va întâmpla în viitor? ce vor crede oamenii? Ești aici pentru a face experiența copilului tău pozitivă, concentrează-te pe asta, nu ești aici pentru toți ceilalți oameni! 
 
Izolare.
 Te doare atât de mult încât simti ca ești singurul om de pe lume care trăiește aceasta experiență. Nu te izola singur în casă, încercă să ieși la plimbări, jogging, sport și niște căști cu muzică bună. Timpul o să te învețe să te adaptezi la toate.
 
 Speranța.
 Vezi deja că terapia începe să funcționeze și știi deja cum să faci față pentru ca îți înțelegi mai bine copilul. Copilul tău obține mici victorii. Sărbătorește fiecare mică dar maaare victorie... Și de fiecare dată când simți că devine copleșitor, întoarce-te la aceste victorii. Aceste momente sunt sprijinul tău în viață.
 
 Acceptare.
 Realizările copilului tău sunt cele mai prețioase lucruri pe care le poți avea. Copilul tău este special, iar atitudinea ta a devenit specială. Ai învățat să te adaptezi necesităților și dificultăților copilului tău și asta te face cel mai bun specialist al lui.
Mai multe articole tematice găsești pe pagina de Instagram a Ecaterinei Mititelu

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează