Autismul nu este o boala psihică și nici o dizabilitate intelectuală

Aprilie este luna conștientizării și acceptării persoanelor diagnosticate cu autism. Iată de ce, până la sfârșitul lunii, vreau să îți aduc o serie de informații cu privire la această tulburare de dezvoltare.

Materialele te vor ajuta să înțelegi mai bine lumea unui copil cu această diagnoză. Articolele nu sunt doar pentru părinții sau rudele în familiile cărora s-a născut un copil cu autism ci e mai mult pentru cei cu copii tipici. Pentru că toleranța este o valoare pe care copiii trebuie să o învețe acasă iar de noi depinde integrarea calitativă in societate a copiilor diagnosticați cu autism.

Articolele despre care îți spuneam mai sus nu sunt scrise de mine. Mi-ar lua prea mult timp și, probabil, nu aș prea putea selecta subiectiv și corect mitul de adevăr, așa cum ar putea face acest lucru o mamă de copil special. Ecaterina Mititelu este originară din Republica Moldova și stabilită în Israel. Are un băiețel de 4 ani și de doi ani de când David a primit această diagnoză, Ecaterina nu încetează să se instruiască și să facă tot ce îi stă în puteri pentru a-și ajuta copilul și a-l dezvolta în direcția în care are el nevoie.

Textul de mai jos îi aparține integral Ecaterinei Mititelu.

Ce este autismul?

 
Autismul este o tulburare neurologică ce afectează 4 arii:
 
1. Comunicarea verbala și non-verbala;
2. Interacțiunea sociala;
3. Capacitatea de a înțelege regulile sociale;
4. Jocul funcțional.
 
Autismul nu este o boală psihica și nici o dizabilitate intelectuală. Copiii în spectrul de autism pur și simplu nu au niciun instrument prin care să comunice . Pe lângă faptul că le este dificil să se exprime verbal, ei întâmpină dificultăți și în momentul în care trebuie sa-și exprime emoțiile, când trebuie să folosească gesturi sau să se joace funcțional cu jucăriile.
 
Toate astea pot fi corectate când se intervine la o vârstă fragedă și se începe procesul de reabilitare și adaptare prin terapii. Se face o echipă dintre terapeuți și părinții copilului și se crează un plan de intervenție prin combinații de terapii special adaptate după copil. Intervenția precoce este crucială și mărește considerabil șansele copilului cu autism de a se adapta și integra cu succes în societate și de a capătă abilitați pe care le-a pierdut ori nu le-a primit de la mama natură. La o vârstă fragedă creierul copilului poate fi ușor manevrat, astfel încât copilul să învețe din abilitați și să atingă potențialul său maxim până ajunge la maturitate.
 
Fii foarte atent cum se dezvolta copilul ppână la 2 ani și nu aștepta că o sa treacă, dacă simti și vezi că ceva nu merge așa cum ar fi trebuit, adresează-te la specialiști, mergi la o evaluare, pentru că timpul din păcate trece în detrimentul copilului. Și informează-te cât mai mult. Un om informat este un om înarmat, gata să acționeze! 

 În următorul articol îți vom comunica semnele autismului până la doi ani. Rămâi aproape.  

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează