Mihai Stratulat despre primul ajutor în cazul convulsiilor febrile

Una dintre cele mai mari temeri ale părinților atunci când copilul lor are febră, este frica de a face convulsii febrile. Nepregătirea, sau acțiunile incorecte ale adulților în cazul convulsiilor febrile, ar putea să îi coste scump. În cadrul unui seminar organizat ieri de Mami&Co Fair, pediatrul Mihai Stratulat a oferit sfaturi părinților cu privire la primul ajutor în asemenea cazuri.

Prima dată convulsiile febrile apar, de regulă, la febră înaltă (38,5-39 grade), iar ulterior acestea pot apărea la valori termice mai joase. Un copil care a făcut o dată convulsii febrile, nu va face convulsii la fiecare viroză sau de fiecare dată când va avea febră, iar acestea vor înceta să mai apară aproximativ la vârsta de 6 ani, spune Mihai Stratulat.

Pediatrul susține că aceste crize în majoritatea cazurilor sunt inofensive pentru sistemul nervos, totuși, părinții trebuie să fie precauți și să gestioneze corect astfel de episoade: "Trebuie să știți în primul rând cum să poziționați copilul. Acesta e ajutorul pe care puteți să îl acordați acasă. Ați întors copilul pe o parte, în așa mod ca limba să cadă pe obraz pentru ca să nu se asfixieze. Dacă stă în altă poziție, limba cade în spate și acoperă căile respiratorii. Cel mai des convulsia febrilă durează până la un minut. Sunt excepții când durează și până la 3 minute și convulsia trece și nu se întâmplă nimic. În literatura internațională aceste convulsii se numesc benigne, ceea ce înseamnă că nu lasă nicio amprentă asupra creierului sau a dezvoltării neurologice a copilului. Nu, asta nu este epilepsie."

La fel de important în cazul unei convulsii febrile este fixarea timpului și diferențierea convulsiei de frisoane, spune Mihai Stratulat. "Să fixați timpul, pentru că dacă nu îl fixați o să vă pară ca a trecut mai mult. Eu le spun părinților, dacă durează mai mult de 5 minute o convulsie, să le pună o doza de diazepam în funduleț, pentru liniștea lor, dar se recomandă la o convulsie de la 15 minute. Foarte multă lume încurcă convulsiile febrile cu frisoanele. În frisoane, (starea de dinaintea febrei, când copilul începe să tremure) copilul este conștient, reacționează, organismul ia o stare de șoc, și atunci când este în stare de șoc, el concentrează sângele catre organele centrale, inima, plămâni,  ficat, și voi o să observați că aceste persoane au corpul cald și mâinile și picioarele reci. Se spasmeaza vasele periferice și vine mai puțin sânge. În acest caz se face frecție prin încălzirea mâinilor și picioarelor."

Pediatrul a mai adăugat că de la febră face convulsii doar acel copil care este predispus pentru convulsii. Și dacă un copil a avut cel puțin o dată febră înaltă (38.5 sau mai mult) și nu a făcut convulsii, acel copilul nu va mai face convulsii febrile, deși rar, dar pot exista și excepții.

Mihai Stratulat atenționează părinții să efectueze un șir de investigații neurologice în cazul în care copilul face mai mult de 2 convulsii timp de 24 de ore sau dacă o convulsie durează 15 minute sau mai mult. 

Dacă îți pare acest articol util și îți dorești să afle despre el mai mulți părinți, poți să îl distribui pe pagina ta. Te aștept cu like pe pagina de Facebook și un follow Instagram.

Înregistrarea seminarului o poți urmări aici

Sursa foto: Odoraș.md

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează