Sănătatea orală a micuților noștri este un subiect care nu poate fi evitat sau amânat. Îngrijirea cavității bucale trebuie să înceapă înainte de apariția primului dinte, spun medicii iar prima vizită a copilului la stomatolog cel mai bine e să aibă loc atunci când dinții sunt perfect sănătoși.
Astăzi în toată lumea este marcată ziua sănătății orale, zi care vrea să responsabilizeze societatea cu privire la prevenirea bolilor stomatologice. De aceea, am vorbit cu medicul stomatolog, Nadia Ursu despre importanța igienei orale a copiilor. Citește mai jos cum corect se periază dinții copiilor și de la ce vârstă, cum trebuie să fie pasta de dinți, cum îi scăpăm de frica de stomatolog și în ce situații se recurge la anestezie totală.
MamaOnline: - Când și cum începem îngrijirea corectă a dinților copiilor?
Nadia Ursu: - Nu e niciodată prea devreme pentru a începe să aveți grijă de dinți. Începeți acest obicei prin a curăța suprafața gingiilor ca un ușor masaj înainte ca dinții sa erupă. Când apare primul dinte puteți începe utilizarea unei periuțe de tip degetar, poate fi din silicon foarte moale sau o compresă sterilă din bumbac, prin mișcări delicate circulatorii, curățim dimineața si cel mai important – seara
înainte de somn. Folosim pastă de marimea unui bob de orez până la vârsta de 3 ani, mai târziu, când
poate scuipă singur apa din guriță aplicăm pe periuță pasta de mărimea unui bob de mazăre. Recomand pentru copii de a efectua periajul după tehnica "Bass". Pasta de dinți trebuie să conțină substanțe ușor abrazive pentru curățirea suprafețelor gingivale dentare și lustruirea suprafețelor dentare accesibile, ex: oxizi de siliciu, substanțe vehicul: glicerină și apă,
ingrediente naturale care mențin totodată și echilibrul natural al florei din cavitatea bucală și stimulează
secreția salivei. Pasta fară fluor, fără zahăr și fară arome sintetice și coloranți pentru a nu produce iritații ale mucoaselor, senzatie de arsură linguală, tulburări digestive ca urmare a ingestiei voluntare sau involuntare.
O pastă naturală nu va face multă spumă însă va curața bine și sănătos dințișorii.
MO: Cum pot fi prevenite cariile dentare?
N.U: - Simplu, printr-o igienă corectă și eficientă. Periajul zilnic minim de 2 ori, folosirea aței dentare, a irigatorului bucal, pentru a înlătura toate depunerile dintre dinți unde nu reușește eficient să curețe periuța. La final curățarea limbii și partea interioară a obrajilor. Igienizarea profesională în cabinetul medicului dentist, o dată în 3 luni, unde se folosește o pastă de
profilaxie specială cu efect de remineralizare. O alimentație echilibrată cu produse naturale, fructe și legume, și evitarea produselor dulci sintetice.
MO: - Care este vârsta optimă la care un copil ar trebui să meargă la stomatolog?
N.U: - La primul dinte sau la prima aniversare – prima vizită. Recomand ca prima vizită să nu coincidă cu necesitatea de a trata un dinte. Nu este nimic mai rău decât a înfrunta prima experiență cu o durere și necesitatea urgentă de tratament. Programați-vă o întâlnire cu medicul în care să discutați față în față despre îngrijirea corectă a dinților. Fixați programarea într-o zi liniștită în care copilul nu are alte activități. Aceasta îi va da copilașului oportunitatea să facă cunoștință cu cabinetul dentar și echipa medicală. Totodată oferă șansa medicului să cunoască mai multe despre copilul dumneavoastră, să stabilească un raport de prietenie și să facă primul pas spre o relație de lungă durată. Luați cu sine jucaria preferată pentru a fi ținută în brațe și mergeți la medicul în care aveți încredere. Aveți grijă cum discutați despre prima vizită, încercați să nu folosiți cuvinte negative ca: ”durere” , ”injecție”, ”să nu îți fie frică”. În schimb focusați-vă pe cuvinte pozitive ca ”dinți curați” ”dinți strălucitori și sănătoși”. De asemenea puteți descrie procedurile stomatologice pe înțelesul copilului. În loc de ”carie” sau ”gaură în dinte” folosiți cuvântul ”gândăcei de zahăr” ca să explicați problemele dentare.
Mentineți o atitudine pozitivă dar nu îi spuneți copilului că totul va fi absolut bine și rapid. Dacă faceți acest lucru și dentistul descoperă probleme serioase care necesită mai mult timp pentru a fi tratate atunci pierdeți încrederea copilului și dumneavoastră și medicul.
De preferat să mergeți la prima vizită doar unul din parinti, altfel copilul poate percepe prezența ambilor
ca un simptom de o situație gravă.
Scopul vizitei este:
- De a diagnostica la timp problemele dentare ( carii, demineralizari ale smalțului, malpoziții dentare);
- probleme ale dezvoltării scheletului cranio facial, de a depista prezența obiceiurilor vicioase cum ar fi roaderea unghiilor, suptul degetului sau suzetei, mușcarea buzelor;
- interpoziția limbii în timpul deglutiției, afecțiuni ale mucoasei, limba geografică, hipersalivația sau xerostomia, respirația orală, ankiloglosia – fren lingual prea scurt, etc.
Aceste probleme pot fi depistate la timp și se pot rezolva. Cu această ocazie medicul va putea oferi părinților informații despre sănătatea orală a copilului și sfaturi pentru a crește un zâmbet sănătos.
MO: - În ce tipuri de tratamente se recurge la anestezie totală și cât de dăunătoare este aceasta pentru sănătatea copilului?
N.U: Se recurge la tratamente prin intermediul anesteziei totale atunci când este o situație gravă și copilul nu cooperează cu echipa medicală iar viața acestuia este pusă în pericol de către infecțiile dentare. Este un subiect sensibil pentru orice mama însă cea mai bună soluție atunci când avem carii multiple profunde și infecții dentare iar copilașul nu este pregătit psiho emoțional pentru tratament în stare conștientă. Aceste infecții pot afecta dezvoltarea normală a dinților permanenți și a maxilarelor. Această procedură nu este dăunătoare însă se discută cu medicul toate detaliile și se realizează o pregătire preoperatorie ca intervenția să decurgă fără probleme.
MO: - Ce sfaturi puteți oferi părinților pentru sănătatea orală a micuților lor?
N.U: - Puneți accentul pe sănătatea dinților, din moment ce apar cariile dinții permanenti sunt puși în pericol și avem nevoie de ei pentru toată viața. Încercați să educați copilul să realizeze corect igiena zilnică a dințișorilor cu mare plăcere, astfel ca totul să devină un joc. Periuțele inteligente cu aplicații pe telefon care ghidează copiii să facă mișcările corecte de periaj sunt de mare ajutor. De asemenea sunt diverse cărți online ” Show Me Your Smile!: A Visit to the Dentist What to Expect When You Go to the Dentist” care ilustreaza foarte bine și ajută copiii să depășească frica de mediul steril al cabinetelor dentare. Limitați produsele cu conținut mare de zahăr, acadele, prăjituri, biscuiți și asigurați-vă ca niciodată nu pleacă la culcare făra a peria dinții. Voi sunteți responsabili de zâmbetul și sănătatea dentară a copilului Dumneavoastră. Aveți grijă de Ei!
Sursa foto: Pinterest