google.com

Când oferim bebelușilor apă 

În era tehnologiilor informaționale este absurd să comitem greșeli în alimentația copiilor doar din motiv că "așa au crescut părinții noștri și așa am crescut noi". Am tot respectul pentru părinții și bunicii care au crescut copii sănătoși fără a avea acces la informații, sunt eroii mei și pentru asta mă închin în fața lor. Dar să nu uităm că trăim în secolul 21, cercetări se fac în permanență și acces la internet are practic fiecare familie.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF și Asociației Americane de Pediatrie, până la 6 luni, bebelușii vor primi doar lapte, indiferent dacă sunt alimentați natural sau artificial. Începând cu luna a șasea, odată cu diversificarea, vor primi și apă.

Până la vârsta de un an, principala sursă de hrană a copiilor rămane laptele. Totodată mai primesc și alte alimente din care se hidratează, asfel că la începutul diversificării ar putea refuza apa. Aceasta nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți.

De ce să nu îi dai apă bebelușului înainte de 6 luni:

1. Apa nu are niciun suport caloric. Dacă îi oferi apă s-ar putea să mănânce mai puțin lapte pentru că aceasta va ocupa o parte din stomac

2. Intoxicație cu apă. Apa poate dilua concentrația de sodiu din organism și strica echilibrul electroliților. Aceasta ar putea duce la stare severă de sănătate sau chiar în unele cazuri - la moartea micuțului.

Este bine de știut:

- Oferă apă bebelușilor între mese sau după mâncare.

- Apa trebuie să fie dintr-o sursă sigură, cea mai indicată este apa îmbuteliată sau apa filtrată. Apa plată trebuie să aibă un indice scăzut de mineralizare, mai puțin de 500 mg/l.

- Evită să îi dai bebelușului apă din fântână sau izvor, dacă nu este testată. Aceste surse de apă ar putea fi poluate și ar putea conține o cantitate mare de nitrați și nitriți.

- Nu fierbe apa de fântână sau de izvor. La fierbere cantitatea nitraților din apă se amplifică.

- Nici apa plată nu se fierbe. Prin fierbere se strică echilibrul natural al mineralelor. Din punct de vedere microbilogic, apa plată este pură pentru că provine din surse subterane și a trecut prin mai multe filtre.

- Evită apa minerală, sucurile, ceaiurile și băuturile carbogazoase.  
 
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează