Pe 17 noiembrie în lume este marcată ziua copiilor născuți prematur.
Copiii născuți prematur se consideră bebelușii care au venit pe lume înainte de 37 de săptămâni de sarcină. În funcție de termenul la care s-au născut copiii prematuri au diverse probleme de sănătate deoarece mai multe din funcțiile corpului nu sunt suficient dezvoltate. Asta însă nu ar trebui să descurajeze familiile în care a aparut un bebeluș prematur. În foarte multe cazuri bebelușii născuți întâinte de termen sunt foarte puternici și le dau lecții de viață parinților. În continuare vă prezint câteva istorii ale unor bebeluși care deși s-au născut prematur, au demonstrat că sunt adevărați luptători.
"Am slăbit cu 20 de kg, medicii au decis să îmi facă avort, dar minuni există!"
"A fost o sarcină foarte dorită însă foarte dificilă și grea pentru mine!
Din primele săptămâni a început toxicoza care s-a acutizat pe parcursul primului trimestru, evident aceasta a adus la internare în spital, nici picurătorile, nici injecțiile intravenoase n-au fost de folos, vomitam într-una și în scurt timp aceasta a adus la refuzul alimentației, care la rândul ei a adus slăbitul cu 20 kg. Medicii au fost nevoiți să facă un consiliu la care au luat o decizie foarte dură...AVORTEra un caz riscant și pentru viața mea. Aveam o durere sufletescă, simțeam tristețe în ochii soțului și am acceptat. Simțeam că mult n-am s-o duc.
Dar minuni există!!! În acea zi după decizia medicilor venise sora medicală zicându-mi că auzise istoria mea și-i pare foarte rău, luându-mă cu vorba mi-a zis că are terci gustos și-mi va pune unt mai mult să fie mai gustos și-l va îndulci...așa am început să mănânc, medicul s-a uimit și mi-a dat răgaz doua zile! Am revenit la viață normală, am început acumulare de kg, însă toxicoza nu mă lăsa, de la voma deasă și contracții musculare mi s-au rupt apele la 33 de săptămâni, două zile am stat iarăși sub picurători și injecții de a păstra fătul și a treia zi cu dureri mari am născut! Fetița avea nevoie de reanimare. Peste 4 zile mi-au adus fetița în salon cu mine, era încă în boxă, cu picurători, dar alături de mine...o bucurie cu lacrimi când îți vezi copilașul sănătos! Așa am petrecut o lună și două saptămîni, pînă a acumulat greutatea necesară! Fetița a crescut și e foarte deșteaptă, gingașă și bună la inimă. Pentru mamicile care sunt disperate le doresc curaj, credință sufletescă și răbdare. Minuni există!" ne-a spus Tatiana Gațco.
O altă mămică, Nadea Verdeș a luptat pentru viața fiicei sale împreună cu ea. Deși a suportat 2 intervenții chirurgicale și s-a născut de 530 de grame, micuța ei a demonstrat că vrea să trăiască
"Fetița mea trebuia să se nască în luna martie 2018, dar a venit pe lume cu 4 luni mai devreme, motivul nu îl știm, medicii spunându-mi că așa a fost să fie deoarece sarcina pâna în săptămâna 21 a decurs cu bine .
După 3 săptămâni de spitalizare am născut o fetita de 530 gr în Austria.
Pentru mine ca mama a fost șocant să îmi văd puiuțul în incubator, plină de fel de fel de aparate și perfuzii. A fost greu, 4 luni în incubator a stat, a suportat 2 operații, dar mereu a luptat pentru viață! Mâine împlinește un anișor și îi mulțumim Domnului ca mi-a dat o fetita sănătoasă și ne face viața mai frumoasă!"
"Am născut prematur dar se dezvoltă ca toți copiii născuți la termen, nu am stat niciodată internată cu el în spital"
"Eu am avut perderi de sarcină, nimeni nu îmi spunea cauza, până la urmă să aflu că am uter septat și de o altă formă.Am asteptat acest copil 3 ani, sarcina a fost nu grea dar cu risc de avort apoi naștere prematură și până la urma am născut la 35 săptămîni un baiat de 2.950. Medicii mi-au spus ca nici nu seamănă a prematur. Am născut un copil sănătos și slavă Domnului nu am stat în spital cu el, acum are 1 an si 3 luni și nu văd întîrzieri în dezvoltare." povestește Ana Paiu.
O altă mamă care a născut înainte de termen și acum are o fetiță perfect sănătoasă este Natalia Glodea. Fetița ei nu respira normal așa că a fost conectată la aparatul de respirație artificială
"Am avut un parcurs de sarcină normal, nu am avut complicații pînă la 36 săptămîni când fetița noastră a hotărât să apară mai devreme. Am nascut o fetiță pe cale naturală, de 49 cm și 2,440 kg. Îndată au verificat-o și au constatat că fetița nu respiră singură bine și o va pune în incubator la aparat. A doua zi dimineață mi-au adus fetița cu mine pentru ca deja respira normal. Acum are 1 an si jumătate și este o fetiță veselă și sănătoasă, vaccinată la timp și lăudată de medicul nostru de familie."
Deși foarte greu, Elena Axan a reușit să îl alăpteze exclusiv pe fiul ei născut prematur
"Încă de la începutul sarcinii doctorii mi-au spus că placenta este prea aproape de cervix și posibil să nasc prin cezariană. Deși am sperat că aceasta se va ridica, nu a fost să fie, așa că doctorul mi-a spus să aleg o zi între săptămâna 36 și 37 de sarcină ca să nasc, pentru că dacă mergeam mai departe eu riscam să am hemoragie mare. Am ales 5 iulie dar copilul nostru nu a fost de acord cu data aleasă de noi. Pe 4 iulie noaptea am început să sângerez și ne-am dus la spital. Acolo medicii au spus că trebuie să facem cezariană de urgență. Copilul era sănătos numai ca era mic, 2,5kg.
A urmat o perioadă în secția Terapie Intensivă Neonatală pentru că el nu mânca singur, era hrănit prin tub. Au fost 2 săptămâni foarte dificile și fizic și psihologic. Teo adormea de fiecare data când îl puneam la sân să manânce și nu se alimenta sufucient. Îl hrăneam pe el apoi storceam laptele și tot asa la fiecare mâncare. Peste două săptămâni am fost externați. Acasă îl alăptam apoi îi dădeam formulă iar eu storceam câte puțin. Când Teo avea o lună jumătate am început să îl alăptez exclusiv. Și acum are 4 luni și mănâncă doar laptele matern. A fost un început foarte dificil însă nu am renunțat."
"Am primit cea mai urâtă veste exact în ziua când am împlinit 22 de ani. Mi s-a spus că e nevoie să îmi facă de urgență cezariană, în caz contrar copilu poate muri"
"Totul a început în a șasea lună de sarcină când analizele de urină au arătat prezența unei probleme la rinichi. La 32 de săptămâni la ecografie medicul mi-a spus că bebelușul meu nu corespunde vârstei și nu mai adaugă în greutate din cauza infecției. Era ziua mea de naștere și în acea zi m-au pus la cea mai grea încercare. Soțul era plecat, trebuia să vină la 37 de săptămâni de sarcină acasă. În acea zi mi s-a spus că e nevoie să îmi facă de urgență cezariană, în caz contrar copilu poate muri. Am acceptat cezariana, m-au operat a fost tot cu succes. Am adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă dar atât de mică. 1 kg și 300 avea. Două săptămâni am stat internate în secția de prematuri să adauge în greutate. Dragi mămici, în așa cazuri Dumnezeu face minuni mari. Eu mult m-am rugat la El. Acum fetița mea are 4 ani și suntem cele mai bune prietene." a relatat Ana Godea.
"Doi ani în urmă am adus pe lume un bobuleț mic de omcare avea doar 38 cm și 1390gr. O țineam pe palmă în tot sensul cuvântului. Nici cel mai mic body de pe piață nu îi venea ca marime, așa că am "împrumutat" costumașul de la păpușă, însă și acesta era mare. Acum are doi ani și pot să spun că e o luptătoare adevărată", a mărturisit Svetlana Maxim
Anual, în Republica Moldova se nasc prematur în jur de 2000 de copii, iar în lume numărul acestora ajunge până la 15 milioane, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Ziua mondială a copiilor prematuri este marcată la 17 noiembrie și are rolul de a atrage atenția asupra riscurilor pe care le poate avea o naștere prematură.
Toate fotografiile din material au fost publicate cu acordul părinților.