Una din cele mai actuale teme de discuție ale mamelor care au bebeluși de până la o lună sunt colicile. Specialiștii descriu colicile ca pe un proces de adaptare a sistemului digestiv la o nouă formă de alimentație. Faptul că bebelușul tău are colici nu indică neapărat faptul că te alimentezi incorect (în cazul în care alăptezi) sau că cel mic are vreo intoleranță. Copilul poate avea colici indiferent dacă este alăptat natural sau primește lapte praf, dacă s-a născut la termen sau prematur, dacă e băiat sau fată.
De regulă colicile apar la copii după două - trei săptămâni de viață și se manifestă prin agitație, dureri abdominale însoțite de episoade de plâns.
Medicii nu pot spune cu exactitate care este cauza apariției colicilor însă au mai multe ipoteze, cea mai des întâlnită fiind imaturitatea sistemului digestiv și anume lipsa sau deficitul de fermenți care ajută la procesul de digestie.
O altă cauză a apariției colicilor pot fi gazele din intestin care apar fiindcă mănâncă prea repede și înghit mult aer.
Cum să recunoști dacă bebelușul tău are colici:
- Este agitat, plânge puternic, preponderent în a doua jumătate a zilei și seara (dar nu neapărat);
- Strânge pumnii și se înroșeste la față;
- Burta i se întărește;
- Strânge picioarele spre burtă.
Iată câteva remedii care ar putea ameliora durerile pe care le are bebelușul:
- Lasă-l să eructeze (râgâie) după fiecare masă;
- Leagănă-l;
-Copiii se liniștesc în brațele parinților;
- Cântă-i piese liniștite pentru copii;
- Încearcă să îi faci masaj la burtă;
- Unii copii se liniștesc în automobil;
- O baie caldă l-ar putea relaxa.
NU UITA, colicile nu sunt determinate de anumite boli, ele dispar după vârsta de 3 luni. În anumite cazuri pot dura și până la 6 luni, dar nu mai mult.
Dacă totuși plânsul este foarte puternic și intuiești că ar mai exista o altă problemă care îl deranjează pe micuțul tău, nu ezita să ceri sfatul medicului.
![]() |
ОтветитьПереслать
|