Prima Bancă de lapte din Republica Moldova

Nou-născuții și copiii prematuri care nu vor putea fi alăptați natural din diferite motive, vor primi lapte matern de la Banca de lapte. Aceasta urmează să fie deschisă în cadrul Institutului Mamei și al Copilului din capitală.  Inițiativa a fost creată în cadrul unui proiect de modernizare a serviciilor pentru copiii născuți prematur. 

Atunci când mama maternă nu își poate alăpta nou-născutul fie din cauza unor maladii fie din cauza complicațiilor din timpul nașterii, cea mai bună și cea mai sigură sursă de hrană pentru bebeluș este laptele donat de către alte mame. Deși în țările europene această practică este des întâlnită, în țara noastră încă nu avem o bancă de lapte.  

Potrivit Președintei Asociației de Pediatrie din Moldova, Neli Revenco, până în prezent au fost create și  aprobate toate actele necesare pentru funcționarea serviciului iar acum autorii proiectului sunt în căutare de investiții din exterior pentru materializarea acestuia.

Neli Revenco susține că în special bebelușii născuți prematur au nevoie de lapte matern iar implementarea serviciului Banca de lapte influențează asupra micșorării complicațiilor infecțioase a acestora.

Femeile care intenționează să devină donatoare urmează să efectueze un șir de analize, iar în cazul în care starea de sănătate va fi satisfăcătoare, acestea vor primi echipament special pentru colectarea și depozitarea laptelui. 

Laptele matern urmează să fie colectat cu ajutorul unei pompe electrice, apoi depozitat în pungi speciale și păstrat la temperatura de minus 20 grade Celsius.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează