Preotul Maxim Melinti: "Postul copiilor poate să se manifeste și prin reducerea timpului petrecut în fața calculatorului"

Postul este perceput de o bună parte din populație ca o perioadă în care se abțin de la anumite alimente de proveniență animală. Preoții însă spun că în timpul postului, pe lângă alimentație, la fel de importantă este rugăciunea, pocăința și mersul la biserică.

Pentru că sunt mai vulnerabile și pentru că au nevoie de un meniu echilibrat, femeile însărcinate și cele care alăptează nu au restricții ce țin de mâncare în post, susține preotul Maxim Melinti. Potrivit lui, pentru copii postul ar trebui să însemne mai degrabă o perioadă în care se fac fapte bune, învață rugăciuni și petrec mai puțin timp în fața gadgeturilor. Preotul îndeamnă adulții să nu îi oblige pe cei mici să țină post.

"Postul este școala faptelor și gândurilor bune. În aceasta perioadă dăm start lucrurilor și acțiunilor frumoase, care vor avea continuitate și după finalizarea postului.

Biserica nu a fixat vârsta de când copiii vor posti. Copiii de vârstă preșcolară nu postesc. De exemplu, la noi acasă se întâmplă, că baiatul mânca la grădinița sau la școala ceea ce avea la masă, iar seara luam împreună cina de post.

Biserica nu a fixat nici durata postului pentru copiii. Așa că un copil poate posti de la 2-3 zile până la o săptămână.

Copiii ar putea să meargă împreună cu părinții la Biserică deoarece în această perioadă au loc slujbe mai speciale, care prin solemnitatea lor vor lăsa amintiri pozitive despre Post. Neapărat să mergeți împreună să primiți împărtășanie, nu separat, ca copilul să vadă că familia lor este unită și acasă și în Casa Domnului.

Învățați copiii să spună rugăciune dimineața, seara înainte de culcare, înainte și după masă. Explicați că prin rugăciune noi comunicăm cu Dumnezeu și demonstrăm recunoștință pentru tot ceea ce ne dă zilnic.

Dacă copilul ește de vârsta gimnazială, părinții pot stabili împreună cu copilul ce anume vor exclude din meniu, după preferință sau conștiința copilului.

Călugării apuseni aveau expresia: Ora et labora (Rugăciunea și munca). Așa că încurajați copilul să facă ceva prin casă: curat în dormitor, să spele veselă, etc.

Postul copiilor poate să se manifeste și prin reducerea timpului petrecut  în fața calculatorului sau televizorului, înlocuind-l cu lectura.

Aș recomanda ca părinți să nu forțeze la postire și să nu limiteze perioada postului doar la excluderea unor alimente, ci prin amplificarea practicilor evanghelice: lectura din Mica Biblia, vizionarea desenelor animate tematice, faptele bune etc.

Nu este păcat mare dacă copilul a mâncat o ciocolată sau bomboană, mai mare păcat este dacă a mâncat-o singur, pe ascuns și nu a împărțit-o cu colegii de clasă"

Sursa: Site-ul Parohiei Ortodoxe Ghidighici
Sursa foto: facebook, pinterest