De când se știe, a tot încercat să își găsească o ocupație de suflet. A încercat să împletească, să coase, să croșeteze, doar ca pe toate le lăsa baltă tot atât de repede cum le începea pentru că, spune Alina Crețu, nu erau de ea, nu îi aduceau satisfacția de care avea nevoie. În căutarea de sine, i-a venit ideea de a face jucării de care copiii cu greu se plictisesc - cuburi din lemn accesorizate cu chei, șuruburi, capace, întrerupătoare. Copiii ei au îndrăgit cuburile din prima, așa că s-a gândit să înceapă o activitate acasă, în concediul de îngrijire a copiilor. Soțul ei a ajutat-o iar prietenii ei au fost primii ei clienți. Astăzi Bizijoc începe să devină din ce în ce mai cunoscut, iar Alina este mândră de faptul că ceea ce face este unic și pe placul copiilor. Hai să o cunoaștem împreună pe Alina Crețu.
MamaOnline: - Cum s-a născut această pasiune?
Alina Crețu: - Eu eram în căutare, îmi doream o activitate și știam ca voi găsi acel ceva al meu într-o zi. Când am văzut cuburile pentru prima dată am știut că e acel ceva de care nu mă voi plictisi niciodată și cel mai important, e ceva deosebit, plus ca băieții mei le-au îndragit din prima.
Și așa într-o zi de septembrie, pe când Mateo începuse a frecventa grădinița am pornit în căutarea materialelor. Susținerea și sfaturile soțului mi-au fost de mare ajutor, el a fost și primul meu critic.
MO: - Pentru cine au fost executate primele cuburi?
A.C: - Primele jucării au fost făcute, evident, pentru copiii mei, apoi prietenii când le-au văzut, au comandat și pentru copiii lor. Desigur, asta îmi dă putere și curaj.
MO: - Care sunt detaliile cele mai îndrăgite de cei mici?
A.C: - Cele mai îndrăgite detalii sunt anume cele cu care am început - chei, șuruburi cu piulițe, capace și rotițe.
MO: - Care este rolul acestor jucării în dezvoltarea copiilor?
A.C: - Aceste cubulețe sunt ca niște busyboard-uri în miniatură, despre busyboard știm cu siguranță că sunt niște jucării excepționale care le oferă copiilor posibilitatea să se joace cu o cheie, piriză și diverse încuietori, în siguranță, iar pe lângă asta ele dezvoltă motricitatea, logica, concentrarea. Cuburile bizi au aceeași menire.
MO: De ce părinții ar opta pentru un cub în defavoarea unui busyboard?
A.C: - Cubulețe au aceeași menire doar ca sunt în miniatură, pot fi foarte ușor strecurate în ghiozdan sau valiză și ele vor ocupa timpul în călătoriile scurte sau cele lungi cu mașina sau cu avionul. Cuburile vă vor oferi posibilitatea unei călătorii mai ușoare, cu activitate la drum, ținând ocupat copilul o perioadă cu unele din detaliile care îl interesează.
MO: Pentru ce vârstă sunt cuburile pe care le faci?
A.C: - Cubulețele sunt de dimensiuni mici, cele simple cu detalii potrivite le recomand de la vârsta de 6 luni, Toate detaliile sunt fixate în șuruburi rotunjite.
Apoi de la 8-9 luni deja recomand și cuburile duble care sunt gândite cu sisteme de închidere și deschidere. Și le recomand până la varsta de 5 ani +. Pentru cele de 4+ adaug șuruburi cu piulițe pentru a fi închise - deschise, conțin câteva piese detașabile de aceea nu le recomand și celor sub 4 ani pentru a nu fi înghițite.
MO: Știu că faci totul de una singură cap-coadă? Cum te descurci?
A.C: - Da, tot ce tine de șlefuire, vopsire, făcut găuri, înșurubat fac eu. Desigur aș putea să cumpăr cubul gata șlefuit și găurit dar asta ar însemna să le vând eu mai scump, însă eu vreau să fie accesibil pentru mai mulți copii. Nu e greu pentru o femeie, eu nu împart culori pentru fete și băieți, lucru pentru fete și băieți, detalii pentru fete și băieți. Consider ca e esențial ca o fată să se joace cu mașini, chei, șuruburi ca să știe ce sunt și cum se folosesc. Și un băiat e ok să se joace cu păpușile, cu veselă, sau alte jucării electrocasnice pentru ca la fel să știe cum se folosesc și cum sa se comporte cu ele.
MO: - Care a fost cea mai mare provocare din activitatea ta?
A.C: - Provocări am avut chiar de la început, atunci aveam un numar foarte limitat de detalii, și cum cererea creștea trebuia să ofer ceva, apoi mi-a venit ideea cuburilor duble care acum sunt cele mai solicitate. Primul cub dublu l-am făcut acum 7 luni și de atunci am tot fost motivată să găsesc detalii noi, interesante și sigure pentru copii.
MO: - Ce planuri de viitor ai pentru bizijoc?
A.C: - Mi-aș dori ca bizijoc să devină o afacere, acum e o activitatea de suflet, pentru că banii de pe comenzi îi tot investesc căutând mereu ceva nou și interesant.
Pe Alina o găsești aici sau aici.
Dacă ești de părere că această pasiune ar putea inspiră și alte femei, distribuie interviul iar dacă ești o mamă care inspiră, scrie-mi la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și
INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!
Sursa foto: arhiva personală