Mame care inspiră. Veronica Celac: "Îmi doresc să împânzesc Moldova cu torbe de calitate"

Torbițele pe care le creează eroina de astăzi a rubricii noastre sunt cu totul și cu totul unice. Nu doar din cauza designului diferit, dar și a picturilor efectuate manual pe placul clienților. Fiind în concediu de maternitate, Veronica Celac a pus în aplicare studiile economice, pe cele în pictură și pasiunea de a coase. Le-a unit pe toate frumos într-un proiect care poartă numele AIECO. O cunoaștem astăzi împreună pe Veronica Celac, femeia care are un vis, cel de a împânzi Moldova cu torbele sale, dar și de a le insufla oamenilor valorile eco.

MamaOnline: - Cine este Veronica Celac?

Veronica Celac: - Am 27 de ani și mai întâi de toate sunt soție și mămică în concediul de maternitate cu cel mai mic dintre copii. Sunt fondatoarea atelierului AIECO, atelier de creare a pungilor și torbitelor din pânză, pictate, care ar înlocui fizic și funcțional pachetele din plastic.

MO: - De cât timp ești meșter handmade?

V.C: - Am început cu câțiva ani în urmă. Aveam o pasiune pentru bijuteriile unice, însă nu găseam în comerț bijuterii deosebite. Așa am început să schitez primii mei cercei din lemn. Am dat machetele la comandă, le-am pictat și eram cea mai fericită. Apoi am făcut cercei din lut polimeric, biser, am croșetat genti, coșuri-organizatoare, rucsacuri, cărți senzoriale. Cu fiecare lucrare am învățat diferite tehnici de creație. Ideea de a creea torbițe eco avea rădăcini puse în suflet cumva paralel cu toate aceste experiențe.

MO: - Dar torbe eco când ai început să meșterești?

V.C: - Venise și timpul ca primul copil să meargă la grădiniță. Acolo se cereau săculețe textile pentru depozitare, iar eu am fost cea care le-a cusut pentru toată grupa. Am prins firul și am început să le pictez, am creat un design diferit de cele de pe piață. Atunci am înțeles cât este de econom și comod să utilizez TORBE în locul pachetelor de plastic. Am început să mă informez, eram la curent cu tot ce înseamnă plastic și nocivitatea lui. Ceea ce m-a mirat era faptul că aceste pungi și pachetele din plastic se descompun de la 100 ani până la câteva mii de ani. Asta chiar e o tragedie pentru noi toți și pentru pământul nostru care va fi nevoit să dea roade de fructe, legume sanatoase și altor generații.

MO: - Cât de "aproape" ești de valorile eco? Ce alte alternative eco implementați acasă?

V.C: - De un an de zile nu mai folosesc pachetele din plastic, nici chiar folia alimentară. Alternative sunt - capacele textile din bumbac sau folia cerată. Oamenii au o rutină la cumpărat produse, puțini dintre ei însă, își pun întrebări referitor la cât de nocive sunt produsele din plastic și asta este foarte trist.

MO: - Copiii, mai ales băiatul cel mare înțelege ceea ce face mama. Ce spune el despre această activitate și despre alternativele eco?

V.C: - Baiatul are 5 ani și are vârsta la care absoarbe tot ca un burete. El are mai multe torbe, se implică în alegerea designului. Mă bucur că el învață de la această vârstă niște valori pe această cale.

MO: - Se simte o dinamică în societatea noastră? Lumea a început a utiliza mai rațional?

V.C: - E chiar plăcut să vezi în stradă oameni cu torbe, doar că cel mai des totuși bătrânii sunt cei care le poartă, pentru că ei cunosc “prețul” la torbe, știu că le vor utiliza de fiecare dată când vor pleca la magazin, nu se vor rupe, vor ține greutatea, o vor spăla și iar o vor utiliza. Și totuși, din anul 2021, se vor interzice pachetele din plastic și chiar și tineretul înțelege aceste schimbări, doar că ei caută ceva mai deosebit, ceva reprezentativ. Iată de aceea le vin în ajutor și creăm împreună cu ei torbițe pe toate gusturile.

MO: - Picturile de pe torbițe sunt efectuate manual. Ai studii în pictură?

V.C: - Picturile de pe torbițe sunt efectuate manual, cu vopsele acrilice textile, nu se sterg. Torbițele se spală ușor în mașina de spălat la 30 grade și vopselele nu își pierd proprietățile. Am studii în pictură, sunt 4 ani frumoși, colorati, schițați pe hârtie cu diverse tehnici de interpretare și acum a venit timpul să le aplic, deși am absolvit universitatea cu profil economic, la filiera francofonă. Dar uite, concediul de maternitate aranjează toate lucrurile la locurile sale.

MO: - Care sunt cele mai solicitate torbe?

V.C: - Cele mai solicitate torbițe sunt cele cu flori și desigur cele personalizate pentru că de obicei sunt destinate cuiva drag. Aici vreau să fac și o remarcă și să le mulțumesc profesorilor, ei sunt clienții mei fideli, ei sunt oamenii care schimbă societatea și sunt conștienți de valoarea unui obiect durabil, cum ar fi torbițele eco.

MO: - Lucrezi din pasiune sau totuși partea financiară joacă un rol în această activitate?

V.C: - Într-adevăr este o pasiune, e dedicație, e mai mult o împlinire sufletească, pentru că pui accent pe calitate mai mult, decât pe cantitate. Îmi doresc foarte mult să împânzesc Moldova cu torbe de calitate, dar înțeleg  că e nevoie mai întâi de o împânzire conștientă a valorilor eco în fiecare dintre noi.