7 idei de activități de dezvoltare cu plastilină

Pe lângă faptul că dezvoltă atenția, creativitatea și abilitățile motoricii fine ale mâinilor, modelarea plastilinei are efecte benefice și asupra sistemului nervos al copiilor. Mai multe studii au demonstrat acest lucru iar dacă te numeri printre părinții care interzic plastilina pentru că de fiecare dată când i-o oferi micuțului tău, cuverturile, covoarele sau mesele sunt pline de plastilină, atunci sfatul meu este să stabilești câteva reguli înainte de joc. Reguli ce țin de locul unde cel mic are voie să modeleze. Permite-i copilului tău să improvizeze, să experimenteze și să se joace în același timp. 

Am pregătit o listă de activități cu plastilina, sper să îți fie utilă și să o puneți cât mai curand în practică.

Picături de plastilină 

Aceasta a fost prima activitate cu pastilina pe care am facut-o împreună cu Alex. Jocul este simplu. Desenează pe o foaie niște picături de diferite dimensiuni. Spune-i copilului să le umple cu plastilină. Atunci când copilul este mai mare și este la etapa în care învăță culorile, desenează picăturile de diferite culori și împreună faceți biluțele colorate. Sarcina lui este să potrivească plastilina cu culorile de pe foaie. 

Mărgele din plastilină

Faceți împreună câteva biluțe de diferite culori și lipiți-le pe o ață. Colierul este gata. 

Modelați animale sau diferite obiecte

În comerț sunt o mulțime de forme cu ajutorul cărora copilul poate modela figuri din plastilina, dar încurajează-l să își pună fantezia în mișcare și să creeze ceva de unul singur. Va fi încântat de rezultat.

Găsește obiectul

Ascunde un obiect într-o bucată mare de plastilină. Copilul are sarcina de a-l găsi. Eu am ascuns un ou de jucărie. Atunci când se joacă în grup, activitatea devine mult mai interesantă.  

Amprente pe plastilină

Întinde o bucată de plastilină și fă o amprentă a mânuței copilului. Pentru fericire și satisfacție totală această activitate va fi făcută împreună cu mama și tata.

Amestecați culori

Este un experiment destul de interesant pentru cei mici, ba chiar aș spune eu și pentru cei mari, să vadă cum amestecând galben cu albastru, se va obține culoarea verde, iar dintr-o bucată de plastilină violetă și una albastră va obține plastilină de culoare roșie.

Potrivește culorile

Colorează câteva capete de bețișoare cu cariocă de diferite culori. Pune-i la dispoziție copilului plastilină. Copilul trebuie să potrivească culorile. În funcție de vârstă, poți schimba complexitatea jocului. Dacă are în jur de doi ani, dă-i doar două culori care sunt în contrast, verde și roșu, de exemplu. Unui copil mai mare i se pot propune culori care se aseamănă, albastru închis, maro și negru.

Nu uita, activitățile cu plastilină sunt jocuri. Permite-i copilului să "se abată de la regulile impuse de joc" și nu îl certa dacă a făcut ceva greșit. 

Noi nu cumpărăm plastilină, noi o facem acasă din ingrediente naturale, click aici dacă vrei sa afli cum.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să îl vadă și prietenii tăi, poti să îl distribui pe pagina ta de facebook. Te aștept cu un like la pagina MAMA Online pe facebook și instagram

Sursa foto: arhivă personală, jucariivorbarete.ro