Mame care inspiră. Diana Chisaru: "Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oamenii de care nu ne place."

Are 30 de ani și cel puțin tot atâtea visuri de realizat în viitorul apropiat. Este absolventă a Institutului Internațional de Management din Chișinău dar recunoaște că a fost dintotdeauna o fire artistică. A participat la diverse activități, a făcut Școala de Modeling a Valentinei Vidrașcu și a cântat până în momentul în care a intrat la universitate. După absolvirea facultății s-a căsatorit iar ulterior a dat naștere unei minuni de fetițe. L-a urmat pe alesul inimii care a avut mai multe  proiecte peste hotare, iar în această vară s-a întors definitiv acasă. A venit cu ideea de a crește o nouă generație, o generație ECO.

Astăzi inspiră-te de la Diana Chisaru, nu doar pentru luarea unei decizii de a începe o afacere în domeniul în care te regăsești, dar și pentru adoptarea unui stil de viață ecologic și pentru conștientizare.

MAMA Online: - Cine este Ecogeneration Moldova și ce face zi de zi?

Diana Chisaru: - Ecogeneration este un concept care stă la baza creațiilor noastre ecologice, a șervețelelor cerate în deosebi, realizate de către mine. Este mai mult decât un magazin, este un nou început către o viață sustenabilă, cu mai puține deșeuri și minim de plastic. Este o comunitate de oameni conștienți pe care tindem să o mărim și împreună cu care dorim să creștem și să ne educăm, astfel încât fiecare din noi să conștientizeze necesitatea renunțării raționale, treptate dar imediate, la plasticul de unică folosință și la multe alte lucruri inutile din viețile noastre.  Ecogeneration este generația nouă, sunt copiii noștri, care ne dorim să crească într-un mediu prietenos, verde și viu!

MO: - În ce moment ai decis să creezi acest magazin de produse eco și ce te-a determinat să faci acest lucru?

D.C: - Ideea creării unui magazin eco a venit oarecum spontan. Am început să realizez că toate problemele mediului ne afectează în mod direct și tot noi, oamenii, suntem cei care putem și trebuie să îndreptăm situația. La început am căutat soluții cu care aș putea contribui și eu la salvarea mediului. Am început cu sortarea gunoiului, apoi am căutat alternative pentru plasticul de unică folosință pe care îl aveam permanent în casă. Concret vorbind, eu foloseam în fiecare zi zeci de săculețe în bucătărie, pentru acoperirea alimentelor, pentru gustările pe care le luam afară sau pentru altele. Fiecare era aruncat după prima utilizare! Am căutat și am aflat despre șervețelele cerate pentru ambalarea produselor care, în SUA, de exemplu, sunt folosite pe larg de mai mulți ani.

Le-am analizat mult timp și am citit o mulțime de recenzii de la oameni care le folosesc cu plăcere de câțiva ani și am zis că asta este soluția și pentru mine. Inițial, ideea de a le crea manual și a le comercializa a fost pentru o piață din străinătate. Iar într-o zi, spontan, mi-am zis că de ce nu aș face asta pentru oamenii de la noi, pentru a începe schimbarea și în Moldova, mai ales că la momentul respectiv nu mai era nimeni care să ofere acest produs. Aceasta a fost o decizie rapidă dar foarte importantă pentru familia mea. Am umplut valizele cu idei și speranțe, am lăsat temerile acolo în străinătate și am pășit cu încredere spre un nou început.

MO: - Ce alte alternative eco mai ai spre comercializare?

D.C: - Produsul nostru de bază este ambalajul ecologic cu ceară de albini, care presupune o bucată de stofă prelucrată cu ceară pură. Astfel, înlocuim folia alimentară de plastic din bucătărie cu o folie ecologică, reutilizabilă și care durează pînă la un an de zile sau chiar mai mult. Șervețelele cerate sunt o alternativă și a săculețelor din plastic de unică folosință în care obișnuim să ne luăm gustarea în drum, la serviciu, școală sau grădiniță. De aceea, am hotărât să vină “la pachet” cu săculețele reutilizabile din bumbac, astfel am creat setul perfect pentru gustări. De asemenea, pot fi create la comandă (dacă nu sunt în stoc) discurile demachiante reutilizabile din coton moale, perfecte pentru îngrijirea zilnică a tenului. 

Mai avem și alte idei eco, iar unele din ele sunt deja în “producție” :)  

La momentul actual toate produsele sunt create manual și lucrate cu drag pentru voi!

MO: - Într-o eră industrializată toate obiectele/ instrumentele/ produsele au alternative prietenoase mediului?

D.C: - Din păcate, nu există alternative ecologice pentru tot ceea ce folosim în ziua de azi, sau cel puțin nu avem cum să renunțăm la toate odată în favoarea celor prietenoase mediului. DAR, există suficiente și cu o mare valoare pentru natură. Planeta nu are nevoie de câțiva oameni care să facă totul perfect, dar are nevoie de fiecare din noi, zilnic, acționând imperfect spre rezolvarea problemei globale de mediu. Cu alte cuvinte, imaginează-ți că fiecare din noi ar renunța să zicem la plasticul de unică folosință, în deosebi cel foarte subțire care este extrem de greu de reciclat sau care nu se reciclează deloc și trăiește o veșnicie și ne inundă. Doar un lucru. Nu e nevoie să excludem chiar toate produsele, dar e nevoie ca să le excludem toți, treptat, pe rând, dar fiecare din noi! 

Și cel mai important, cumpărați lucruri de care chiar aveți nevoie, pentru că în fiecare zi apar noi și noi produse “eco” care de fapt sunt doar o strategie de marketing care se ascunde sub această “etichetă”.

MO: - Ce spun apropiații tăi, despre această inițiativă?

D.C: - Cel care m-a susținut încă de la început, cînd nici nu știa ce este un șervețel cerat - a fost soțul meu. Mi-a susținut ideea, a văzut produsul și a fost încântat, iar asta a fost tot ceea de ce aveam eu nevoie. Mi-a fost alături la propriu și fetița mea, cu care am fost să caut prima partidă de ceară și stofă și cu care am executat primul șervețel cerat.

Unora din familie le-a plăcut ideea, alții erau sceptici. Dar asta pentru nu știau “ce mai este și asta și cu ce se mănâncă”. Mămica mea, spre exemplu, dacă la început nu era sigură de proprietățile și comoditatea utilizării lor - acum are tot frigiderul cu produse pe care le păstrează sau le acoperă doar cu șervețelele cerate. Iar faptul că am reușit să o fac să renunțe la folia de plastic oferindu-i această alternativă,  nu poate decât să mă bucure și să mă motiveze să-i ajut pe alții să înțeleagă că se poate!

MO: - Se vorbește mult despre conșientizare, cum vine această conștientizare pentru fiecare persoană, în ce moment?

D.C: - Conștientizarea unei probleme vine din informație sau în acel moment când deja te-ai “lovit” de consecințe. La mine a fost cam amândouă în același timp. Am realizat că zilnic casa mea se umple de plastic pe care îl arunc după prima utilizare și în același timp am început să mă informez despre dauna colosală a plasticului asupra mediului. Viitorul copilului meu depinde de acțiunile mele de azi! Pentru cine este părinte, nu mai trebuie să dau nici o explicație. Am găsit soluția și am trecut la treabă! 

MO: - Spune-mi câteva argumente pentru care ar trebui să renunțăm la consumerism.

D.C: - Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oamenii de care nu ne place. Fraza asta e ca o definiție a consumerismului în ziua de azi. Eu și familia mea suntem adepții stilului de viață minimalist de ani buni, dar zilnic continuăm să ne perfecționăm în această direcție. E surprinzător să descoperi câte lucruri ai în casă și le ții degeaba, cu gândul că le vei folosi cândva. Dar și mai incredibilă e starea pe care o dobândești atunci când renunți la toate acestea. Și asta “se vede” aproape instantaneu:

- Faci curătenie mai uşor şi rapid;

- Faci economii financiare şi poți strânge bani pentru vacanțe sau alte experiențe care te fac fericit; 

-Eşti mai puțin stresat! Studiile au arătat că atunci când avem prea multe obiecte în casă sau este dezordine, ne simțim mai stresați, anxioşi şi ne e mai greu să ne concentrăm.

- Locuința începe să arate mai bine. Pentru că ordinea şi spațiul liber arată întotdeuna mai stylish decât o casă plină de obiecte;

- Începi să cumperi doar lucrurile de care ai nevoie şi tinzi să le alegi pe cele mai de calitate, care rezistă în timp;

- Te simți mai liber. Cu cât ai mai multe obiecte în casă, cu atât te simti mai ataşat de ele. Odată ce ai renunțat la cele inutile, te vei simți mai liber. Pe lângă cele menționate mai sus, renunțarea la consumerism presupune Salvarea Planetei, la propriu și la figurat. Noi, oamenii, pur și simplu nu conștientizăm câte resurse naturale sunt risipite pentru a ne satisface nouă dorințele, nu nevoile! Și tot noi, oamenii, avem de suferit. 

Dacă vrei să aderi la o comunitate ECO și să te inspiri in continuare de la Diana Chisaru, urmărește-o pe pagina sa de facebook și instagram

  Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM și fii primul care vede postările noi!

Distribuind subiectele publicate pe MAMA Online, mă ajuți să ajung în vizorul unui public mult mai mare. Pentru asta îți mulțumesc!

Sursa foto: arhivă personală