Mame care inspiră. Vera Vîrtosu: "Munca handmade este o lume în care emoțiile negative se evaporă, iar eu îmi recapăt starea de bine"

Creativitatea, originalitatea și perfecționismul o deosebesc pe Vera Vîrtosu de celalalte meșterițe handmade. Are o familie frumoasă, un soț care îi susține toate ideile și două fiice de 13 și 4 ani, care îi "testează" jucăriile și accesoriile pe care le creează. Nu încetează să îi mulțumească lui Dumnezeu pentru ceea ce are iar pe fetele ei le învață să se comporte cu alții așa cum le-ar plăcea ca cei din jur să se comporte cu ele, asta fiind o regula nescrisă a familiei lor. Te las să te convingi că este o mamă care cu adevărat inspiră!

MAMA Online: - Cum ați descoperit talentul de a creea jucării și accesorii? Vă amintiți de prima lucrare?

Vera Vîrtosu: - Prima lucrare din fetru a fost o carte educativă pentru fiica mea Daria. A fost cadoul la ziua ei de naștere când a împlinit 2 ani în toamna anului 2016. Dar scopul principal pentru care am început să lucrez cu fetrul a fost să o ajut pe sora mai mare Valentina Childescu, care de mulți ani croșetează mărțișoare. O ajutam cu ce puteam, dar îmi pusesem în plan să caut idei noi, cât mai originale. Prima ce am găsit a fost lucrul cu lina prin tehnica împâslirii. Iar mai apoi, documentându-mă pe internet am dat de lucrări frumoase din fetru și m-am îndrăgostit de ele.

MO: - Ce este pentru dvs muncă handmade?

V.V: - Pentru mine munca handmade este un refugiu. E o lume diferită în care mă simt capabilă "să răstorn munții". Este o lume în care emoțiile negative acumulate pe parcurs se evaporă, iar eu îmi recapăt starea de bine.

MO: - Sunteți contabil de profesie și aveți un lucru de bază, "Din toată inima" fiind doar un hobby. La ce nivel trebuie să ajungeți, sau ce ar trebui să se întâmple ca să vă dedicați în totalitate acestei activități?

V.V: La momentul actual "Din toată inima" și serviciul de bază sunt la același nivel și nu aș putea spune că e doar un hobby. Am închiriat o încăpere, mi-am creat lumea mea din fetru și îmi petrec acolo o parte a zilei. Îmi doresc foarte mult ca să mă dedic în totalitate acestei activități, însă nu cred ca la noi în Republica Moldova așa ceva e posibil, deoarece aici lucrul manual nu este apreciat la justa valoare și nu e posibil de obținut un profit foarte mare care să asigure un trai decent. Desigur sunt mulți care apreciază lucrările care le confecționez, însă nu își permit să le comande, cu toate că pun un preț convenabil pentru a acoperi cheltuieli materiale și munca depusă. Dacă aș urmări obținerea unui profit, nimeni nu ar procura creațiile mele.

MO: - Cine este "muza" dvs? De unde vă inspirați și de unde luați puteri pentru acest gen de artă?

V.V: - "Muza" mea sunt fetițele mele.  Inspirația o găsesc în poveștile și desenele animate pe care le urmăresc ele. De multe ori inspirația vine și de la client, care îmi spune ce preferințe are.  De unde iau puteri? Păi, tot din această activitate. Finalizând o comandă, admirând creația finală și primind reacția pozitivă a clienților, îmi încarc bateriile pentru alte lucrări noi.

M.O: - Recent am văzut pe rețelele sociale că ați fost în vacanță. Doar că se pare ca nu v-ați odihnit ci ați tot muncit. Ați avut multe comenzi sau asta e o metoda de relaxare?

V.V: - Da, am fost în vacanță, în vizită la cumnata mea din Italia pe o perioadă de trei săptămâni, dar nu m-am despărțit de fetru. Nu am lucrat la comenzi, am făcut-o pentru suflet. Am confecționat un carusel muzical la care îmi era gândul de mult timp, dar nu reușeam să materializez ideile. Am confecționat, de asemenea, un decor cu un ursuleț pe lună, fiind și acesta un model la care m-am gândit ceva timp. Și nu în ultimul rând, am confecționat accesorii-cadou pentru prietenele noi ale fiicei mai mici.

M.O: - Ce spun copiii dvs de lucrările handmade pe care le creați? Lor cât de des le faceți accesorii/articole de design?

V.V: - Fiicele sunt mereu impresionante de fiecare lucrare pe care o confecționez. Cea mai mare îmi vine în ajutor cu idei și sfaturi. Cea mai mică des mă întreabă "Mami, dar asta ne rămâne nouă?" sau "O să îmi faci și mie așa ceva?"
Desigur fetele mele nu rămân în umbră. Mă strădui la zilele lor de naștere sau la alte sărbători să le surprind cu ceva confecționat din fetru. Sau atunci când încerc un articol nou, anume ele sunt primele care intră în posesia acestora.

M.O: - Care de obicei este reacția clienților atunci când își văd comenzile?

V.V: - Foarte des, atunci când își văd comenzile și anume în realitate, clienții exclamă "Wow! e mai frumos ca în fotografii!" sau "Wow! e mai frumos decât mi-am închipuit!"

MO: - Ce planuri de viitor aveți cu privire la pasiunea dvs?

V.V: - Foarte mult visez să pornesc o afacere în acest domeniu, să deschid un SRL, să angajez persoane talentate și de lucrările marca "Din toată inima" să știe cât mai multă lume.
Dar, până la îndeplinirea acestui vis sunt foarte multe piedici.

Toate lucrările Verei Vîrtosu le găsești pe pagina ei de facebook Hand Made "Din toată inima" 

Dacă ești și tu o mamă care inspiră, scrie-mi la adresa se email mamaonline.md@gmail. 

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM