Mame care inspiră. Fotografa Irina Spinei: "După nou-născuți, cel mai mult îmi place să îi fotografiez pe copiii mei. Ei sunt proiectul meu interminabil."

Este specializată pe fotografia nou-născuților, femeilor însărcinate și a familiilor, totuși eroii preferați de ea rămân cei doi copii ai ei, Gabriela și Sebastian. Astăzi ți-o prezint pe Irina Spinei, femeia care în 5 ani a reușit să imortalizeze momente unice, să își creeze un portofoliu impunător și să ajungă una din cele mai cunoscute și  apreciate fotografe din capitală.

MamaOnline: - De când fotografia face parte din viața ta? Au copiii tăi vreo "vină" în genul de fotografie pe care îl practici?

Irina Spinei: - Fotografia ca gen de artă întotdeauna m-a pasionat. Când a apărut subiect suficient de important și interesant pentru mine cum sunt copilașii, atunci am decis că această îmi doresc să fie genul fotografiei pe care îl voi practica în continuare.

MO: - În special fotografiezi nou-născuți, copii și gravide. Cu care din ei îți place cel mai mult să lucrezi și de ce?

I.S: - Ideea de a fotografia nou-născuți a apărut când eram însărcinată cu al doilea copil al meu. Am încercat eu să îl forografiez pe Sebi și am înțeles că nu e atât de ușor cum îmi părea inițial. Eu credeam că aceste ședințe de fac la 3-4 luni dar după ce am studiat mai aprofundat, am înțeles că ele se fac în primele zile de viață. Am înțeles că am nevoie să studiez acest gen de fotografie pentru că știam că cel mai mult îmi doresc să fotografiez nou-născuți. Copilașii și gravidele sunt ca un bonus pt mine, o plăcere suplimentară.

MO: - Cât de importantă este relația dintre fotograf și eroii din fotografii și cum creezi această relație?

I.S: - Desigur că totul variază în funcție de subiectul pe care îl fac, de model, de eroul pe care îl fotografiez. Bebelușilor în timpul ședinței încerc să le creez aceeași senzație și sunet pe care îl auzeau în burtica mamei, astfel obțin starea pe care au trăit-o în perioada intrauterină când auzeau inima mamei, astfel se liniștesc.

Cu copilașii mai mari diferit stabilesc relația. Cu cei de 6-7 luni e foarte simplu de comunicat pentru că ei sunt foarte deschiși și reacționează pozitiv la oricine. Pe la vârsta de un an foarte mulți încep să înțeleagă că există și lume străină iar cu ei mai greu interacționează, de asta încercăm să le câștigăm încrederea cu jucării, cântece, tonalitate pozitivă și jucăușă. Cu copilașii mai mari încerc sa mă joc pentru că prin joc pot obține și relație de prietenie și fotografii bune. Cu graviduțele mereu pun accent pe starea lor care este trecătoare și chiar le îndemn să savureze din plin fiecare moment, le spun cât sunt de frumoase pentru restul planetei pentru că sunt dădătoare de viață.

MO: - De ce în portofoliul tău nu se găsesc fotografii de la evenimente cum ar fi botezuri, cumetrii, zile de naștere sau alte evenimente de familie?

I.S: - Familia este, a fost și va fi primul și cel mai important lucru pentru mine. De fapt atunci când am decis să fac fotografie ca gen de activitate care să îmi aducă pâine pe masă, am ales-o și din considerentul că voi putea fi singura proprietara timpului meu, singură să decid graficul meu de lucru, astfel încât mereu familia să fie pe primul plan. De-a lungul anilor nu mi-a fost ușor, mai ales când am început activitatea de fotograf și evenimentele de regulă se întâmplă în zilele de odihnă, în timpul meu liber, or, eu în această perioadă am nevoie să fiu aproape de copiii mei. Din această cauză am decis să nu mai fotografiez  la evenimente cum ar fi botezuri sau zile de naștere. Cât de tare îmi iubesc eu clienții, dar totuși copiilașii mei sunt scopul pentru care eu lucrez și vreau să am timp rezervat pentru ei.

MO: - Care este cel mai memorabil proiect fotografic al tău?

I.S: - În activitatea mea am avut mai multe proiecte dragi inimii. Am avut un proiect cu un spital privat din țară, iar fotografiile decorează holul acestuia. Este vorba de susținerea parteneriatului la naștere iar eu am fotografiat tații împreună cu copiii lor. În cadrul altui proiect am fotografiat mai mulți copii născuți prematur dar când erau deja mai mari, pentru comparație în poze se văd și fotografiile de la naștere. Dar daca ar fi să aleg, după nou-născuți cel mai mult îmi place să îi fotografiez pe copiii mei. Ei sunt proiectul meu interminabil pentru că ei cresc, se dezvoltă, se schimbă.

MO: - Cu copiii îmi imaginez că se întâmplă să te pomenești în situații imprevizibile. Care sunt cele mai dese situații și cum le gestionezi?

I.S: - În timpul ședințelor foto părinții își fac griji că vom avea parte de "incidente", pentru că bebelușii rămân fără scutec. Eu mereu le spun că e absolut normal să se întâmple mici surprize, cu drag le întîmpinăm, asta înseamnă că bebelușul este sănătos, restul mai puțin contează.

Pe fotografa Irina Spinei o găsești aici

Dacă ești și tu o mamă care inspiră, scrie-mi la adresa se email mamaonline.md@gmail. 

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM

Sursa foto: arhivă personală