Mame care inspiră. Stela Croitoru: "De mică am învățat că întotdeauna cu ceva trebuie să mă ocup"

A început la fel ca majoritatea meșterițelor handmade. Timid, cu pași mici, în perioada concediului de îngrijire a copiilor. Știa bine că dacă va munci, va ajunge acolo unde își dorește. Astăzi îți prezint istoria de succes a Stelei Croitoru, femeia care nu a încetat nici pentru o secundă să viseze și să muncească. A început cu aplicarea de pietre și bisere pe voalurile mireselor, pentru ca mai apoi să tricoteze accesorii pentru copii și femei iar acum în cea mai mare parte a timpului său creează rochițe pentru fetițe. Are planuri mărețe pentru viitor, care sunt acestea, află în interviu.

MamaOnline: - Când am descoperit pagina de facebook Stella Handknits eram sigură că în spatele ei este o mamică de fetițe, totuși tu esti mamă de băieți. Cum explici acest lucru? De ce faci hăinuțe pentru fetițe și nu pentru băieței?

Stela Croitoru: - Mulți îmi spun că din dorința mea de a avea o fetiță am început să confecționez rochițe. (râde) Eu cred că la noi stilul hainelor fetițelor este schimonosit încă de când ele sunt mici iar acestă activitate a mea, probabil, a apărut din dorința de a promova rochița.

MO: - Cum ți-ai început activitatea?

S.C: - Când eram mică, maică-mea avea o mașină de cusut veche, rămasă încă de la bunica. Eu cu fratele modificam hainele păpușilor și foarte des o defectam. După ce m-am căsătorit și am născut, fiind în concediu de maternitate și din dorința de a-mi ocupa timpul cu ceva, am început să cos voaluri pentru mirese. Coseam pe ele bisere, pietre. Eram foarte implicată, lucram uneori până dimineața dar această activitate nu era foarte plătită pentru că lucram la cineva și nu simțeam că mă dezvolt, așa că am decis să încep să tricotez accesorii de iarnă pentru copii: căciuli, fulare, mănuși. Inițial tricotam și le ofeream în dar, apoi am început să le vând, efectuam lucrări la comandă. Am lucrat așa 3-4 ani, după care am lărgit un pic sfera, nu mă mai limitam doar la accesorii, făceam deja și cardigane, hăinuțe de toamnă, accesorii pentru femei, coliere, cercei.

MO: - Când ai început să confectionezi rochițe?

S.C: - Am văzut niște modele undeva și mi-a venit ideea de a îmbina tricotatul cu cusutul, plus că undeva îmi rămăsese această pasiune pentru cusut din copilărie. Am făcut cursuri de croitor, ele m-au înaripat, deja nu mai eram casnică, trecusem la un alt nivel. Între timp eu achiziționam tot felul de stofe și spuneam că le va veni rândul. După ce am finalizat cursurile am început să cos, dar aveam nevoie de ajutor, așa că am apelat la o colegă cu care lucrez până în prezent. Stofele le comand de peste hotare, am o nișă de unde le găsesc, ele sunt în stoc limitat și asta îmi permite să fac câteva modele care să fie unice și nu se mai repetă.

MO: - Lucrările voastre sunt originale, nu prea întâlnite la noi, de unde te inspiri pentru idei?

S.C: - De pe internet, de cele mai multe ori. Nu mă inspir și nu urmăresc brandurile autohtone. Încerc să nu fiu ca alții. Chiar dacă copiez un model de pe internet, vreau să pun o pată a mea acolo.

MO: - Bănuiesc că această ocupație îți fura mult timp, mai ales la început, cum făceai față comenzilor și necesităților copiilor?

S.C: - Îmi era foarte greu, dar de mică am învățat că întotdeauna cu ceva trebuie să mă ocup. Duceam copilul cel mare la grădiniță iar cel mic dacă era acasă, eu nu stăteam să dorm sau să mă uit la telenovele, dar îmi găseam ocupație. Eu știam că dacă el doarme, eu trebuie să fac ceva, să produc, fie că am sau nu comandă.

MO: - Pentru copii tăi cât de des confecționezi haine?

S.C: - Paradoxal, dar de multe ori m-am pomenit că pentru copiii mei cumpăr de la piață, iar pentru alții confecționez manual. Soțul meu râdea că se va pune în rând să îi împletesc o căciulă. Nu mă abat de la regulă, sunt cizmar fără cizme.

MO: - Cum apreciezi prețul hainelor produse de voi?

S.C: - Hainele noastre sunt foarte accesibile ca preț. Dacă brandurile autohtone vând spre exemplu un palton pentru copii cu 1700 de lei, (bine că acolo sunt alte cheltuieli) la noi un palton din cașmir natural cu lâniță costă 500 de lei. Vrem să fim accesibili ca preț și calitate. Cel mai des abordăm stilul englez, hainutele sunt simple, rochițele semi-trapez, drepte. Eu optez mai mult pentru stilul clasic, de zi de zi.

MO: - Care sunt planurile tale de viitor?

S.C: - Am planuri grandioase. Acum am început să fac o școală se fashion design. Aici învăț cum să aleg modelul, cromatica. E ceva nou pentru mine. Știu că această școală îmi va deschide o lume absolut nouă și sper să îmi pună niște baze serioase. Vreau să învăt cum să creez o colecție. De la idee, temă, cromatică, texturi, stofe, etc. Vom crea un logotip, un magazin online, și ne gândim la un mini-atelier cu magazin împreună. Vreau să mai angajez o croitoreasă, să cumpăr stofe și să creez colecții. Plus la asta, vara trecută am cusut câte ceva pentru băieței și deoarece ideea a plăcut mămicilor, planific să creez seturi frate-soră, în aceeași cromatică sau din aceeași textură.

MamaOnline îți urează succes!
Toate lucrările Stelei Croitoru le găsești pe pagina de facebook Stella Handknits.

 Ți-a plăcut acest interviu? Distribuie-l! Dacă ai și tu o ocupație frumoasă care poate inspira alte mămici, scrie-mi un mesaj la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM

Sursa foto: StellaHandknits/facebook