Mame care inspiră. Inesa Munteanu: "În lucru îmi găsesc refugiu, sunt un workaholic înrăit"

Ideale. Așa aș descrie într-un cuvânt lucrările protagonistei de astăzi a rubricii Business Mommy, Inesa Munteanu. Este soție, mămica unui băiețel de 3 ani și meșteriță handmade. Are o pasiune pentru lucrările create manual încă din școală, pe când lecția ei preferată era educația tehnologică, acum meșterește de toate pentru evenimente speciale, de la invitații, buchetul miresei și butoniere, până la pahare, lumânări și dulciuri personalizate.

MamaOnline: - Spune-mi de când ești meșter handmade și cu ce lucrări ți-ai început activitatea?

Inesa Munteanu: - Foarte puțini știu că activitatea mea a început de pe băncile școlii, aproximativ 13 ani în urmă, la orele de educația tehnologică și cu ceva total diferit de ceea ce fac eu acum, drumul pe care l-am parcurs a fost unul extraordinar, deorece am gustat din frumos la propriu și când spun asta mă refer la experiențele pe care le-am avut, fiind elevă, nu era an în care eu să nu i-au parte la conferințele Tehnico-Științifice cu expoziția proprie, la care 4 ani consecutiv obținusem locul I, iar asta era cea mai frumoasă motivație de a-mi transforma visul în ceva mai mult, nu știu care ar putea fi cuvântul potrivit ce ar descrie pasiunea pe care o aveam pentru brodat, croșetat, însă cert este că bijuteriile croșetate au fost punctul meu de pornire, pe timpul facultății am renunțat la acest vis, iar odată cu venirea pe lume a băiețelului meu și organizându-mi nunta, accesoriile de decor, accesoriile de papetărie, accesoriile floristice, am simțit că “asta e”, trebuie să o fac...au urmat invitații, plicuri, liste, buchete de mireasă, butoniere, pahare, lumânări, sticle și ciocolate personalizate, coronițe și multe altele...

MO: - Care este cea mai frumoasă parte a unei comenzi?

I.M: - Momentul când pun imaginația la contribuție să iasă ceva frumos este cel mai important, iar cel mai frumos este atunci când la finalizarea comenzii, primesc acele mesaje de mulțumire, pline de entuziasm și bucurie din partea clienților, mă simt împlinită și motivată să vreau mai mult.

MO: - În asemenea activitate este necesar să fii perfecționist, original și să-ți păstrezi stilul. Ai avut situații în care ai refuzat comanda pentru ca nu se încadra în stilul brandului tău?

I.M: - Cu siguranță! Este indispensabil să fii diferit, să aduci idei noi prin care să te deosebești de alții, aceasta este și cheia succesului, deseori îmi regăsesc stilul, ideile în lucrări străine, mă supără un pic, dar totuși tind spre mai mult, să fac ceva diferit, să aduc constant ceva nou, ca lumea să nu uite de mine!
Ce ține de refuzul anumitor comenzi, e o poveste mai lungă, au fost situații, dar nu din cauză ca nu-mi doream, dar...uneori primesc imagini fie cu buchete din flori vii, fie realizate de altcineva, la care clientul îmi spune “vreau identic”, e ca și cum ai spune “vreau un copil identic cu cel a surorii mele”, este imposibil,  chiar și buchetelul pe care l-am facut eu azi nu-l voi putea face mâine, prin asta se deosebește lucrul handmade de cel mecanizat, de fabrică, e ceva unicat, oricât n-aș încerca eu să-l fac la fel.

MO: - Pentru ca lumea să aibă încredere în tine și să ai comenzi, ai nevoie de recenzii pozitive. Cum reușești să îi împaci pe toți clienții?

I.M: - Cu certitudine, recenziile, recomandările foștilor clienți pe care aceștia le lasă sunt foarte importante, ce poate fi mai frumos decât să-ți regăsești numele în comentarii când cineva este în căutare?!
Încerc să-i împac cu multă perseverență în ceea ce fac și multă dragoste pe care o depun eu în creațiile mele, atunci când faci lucrul din plăcere nu are cum să nu-ți iasă bine, sper că-mi reușește!

MO: Cine te inspiră în toată activitatea ta?

I.M: - Inspirația vine din interior, motivația din partea familiei, tind să las în urma mea lucruri făcute frumos, uneori sunt întrebată, “cum să combin florile ca să-mi iasa buchetul la fel de frumos?”, aici chiar nu există teorie, e vorba doar de tine, de cum privești tu lucrurile, eu mereu sunt optimistă și văd partea plină a paharului, iar poate asta și mă face să fiu inspirată în ceea ce fac...mă inspir din orice e frumos!

MO:  Cum te împarți între familie și activitatea ta? Cum îți reușește să faci echilibru?

I.M: - Familia e primordială, recunosc, e foarte dificilă această întrebare și cred că una din cele mai dureroase, pentru că mereu primesc reproșuri că lucrez prea mult, că mă implic prea mult, că nu am timp  etc., dar mereu sunt în căutare să-i împac și pe cei dragi și pe clienți, de aceea încerc să acord atenție familiei, iar cu mai puține ore de somn îmi onorez comenzile.

MO: - Care sunt planurile tale de viitor?

I.M: - Am foarte multe planuri și idei, sper să le realizez și să vorbesc cu multă mândrie despre ele peste 10 ani.
Cert este că nu mă voi opri aici, îmi place ceea ce fac, nu o fac pentru recompensa, ci pentru sufletul meu, în lucru îmi găsesc refugiu, sunt un workaholic înrăit, aici mă simt ca peștele în apă!

Toate lucrările meșteriței le găsești aici

Sursa foto: Arhivă personală

Ți-a plăcut acest interviu? Distribuie-l!

Dacă vrei să afli primul despre articolele noi, urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM