Arhiva personala

Mame care inspiră. Fotografa Olga Bobileva: "Orice copil cu care interacționezi și creezi o relație de prietenie va accepta să pozeze"

Îi place să privească lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat iar eroii preferați de ea sunt copiii. Este pasionată de artă încă din copilarie, când activitatea ei preferată era pictura. Astăzi, în cadrul rubricii Business Mommy ți-o prezint pe Olga Bobileva, fotografa care și-a descoperit vocația în timpul concediului de maternitate. 

Mama Online: - Când și în ce circumstanțe ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografii?

Olga Bobileva: - E foarte tânară această pasiune, dar înseamnă enorm de mult, chiar aș zice că m-am redescoperit eul prin fotografie. Dacă e să mă gândesc la aspectul cronologic, cu siguranță că s-a întîmplat după ce s-a născut fiul meu Max și anume pentru că am trecut prin maternitate. Cred că voi merge pe fotografia de copii, mai ales pe storytelling, mie îmi place ca imaginile să conțină componența narativă. 

Am fost mai aproape de artă decît alte discipline încă din copilărie, obișnuiam să desenez de mică, era un hobby, o autoexprimare pentru mine. Doar eu, hârtia și creionul simplu ore în șir. Photoshop-ul a fost o adevărată revelație, l-am descoperit în adolescență și a fost comparabil cu prima iubire. L-am studiat ani buni cu pasiunea pe care iubitorii de cărți înghit un roman cu sute de pagini într-o noapte.  Primele gânduri la fotografie au fost după ce am cunoscut-o pe Cristina Axentii căreia îi mulțumesc din inimă pentru colaborare. Așa a fost dat să fie, probabil. Cred că atunci mi-am zis pentru prima oară "hai să încerc".

MO: - Cu copiii este, probabil, mai greu de lucrat decât cu adulții, pentru că e mai complicat să îi pui într-o anumită poziție și să stea nemișcați. De ce totuși ai ales această categorie? 

O.B: - Mie mi se pare că e destul de ușor să lucrez cu micuții, eu mă simt foarte bine în prezența lor. Copiii au un singur interes - să se joace, iar eu prefer sa îi surprind în momentele de joacă, deși orice copil cu care interacționezi și creezi o relație de prietenie va accepta să pozeze un pic. Cadrele cele mai sincere totuși se primesc altfel, spontanietatea pe care o găsești la un copil este enormă, acesta e unul din motive pentru care am ales subiecții mei sa fie copiii. Ei sunt diferiți și parcă încă desprinși dintr-o lume paralelă, ei privesc cu ochii mai larg deschiși si îi fascinează lucruri ordinare pentru noi, adulții. 

MO: - Care a fost cea mai memorabilă sedință foto pe care ai avut-o vreodată?

O.B: - Nu știu. Nu pot să numesc una, fiecare ședință și copil e unic în felul său. Fiecare ședință își are locul în inima mea.

MO: - Povestește-mi despre experiențele fotografice newborn? Cum îi faci pe copii să se lase fotografiați? 

O.B: - Abia fac primii pași în fotografia newborn, cu siguranță mai am un munte de învățat despre acest gen de ședințe. Copiii nou născuți se vor lăsa fotografiați dacă se vor simți in siguranță și confort, dacă se respectă anumite condiții / trucuri care îi fac să se relaxeze și să adoarmă liniștiți. Un copil liniștit înseamnă un fotograf împlinit, ședinta decurge mult mai repede și bine.

MO: - Ai vreun vis cu privire la fotografie? 

O.B: - Da, mai mult un scop decît un vis. Eu aș vrea să fac un gen anumit de fotografie și să mai învăț cîte ceva despre editare. Până când nu voi deschide toate parantezele, dar în curând veți afla.

MO: - Bănuiesc că Max este modelul tău numărul 1, cât de des îi faci lui poze?

O.B: - Da, da, da! Max e primul meu model și inspirația mea, încerc să am aparatul foto gata oricând ieșim cu familia. De fapt, Max e cu mine la fiecare ședință. Mi-e dor de el la fiecare sesiune foto cu un alt copil și traiesc acel dor, îl vad pe el în copiii mai mici, indiferent de gen, îmi amintesc cum a fost el la o vîrstă anumită, ce făcea, cum reacționa. Fără el, cred ca nu aș fi ajuns acum să fac fotografie. 

Cu editarea e mai greu, e partea care ia cel mai mult timp și uneori pur și simplu nu reușesc să selectez dintre sutele de poze ale lui preferatele, pentru ca nu mă preseaza timpul și las pe altă dată. 

MO: - Cum îți organizezi timpul ca să reușești cu toate responsabilitățile? Care este secretul tău?

O.B: Nu neapărat reușesc cu toate responsabilitățile. Nu sunt deloc perfectă, dar nici nu pretind a fi. Încerc sa îmi planific prioritațile după posibilități.

Mai multe fotografii poți vedea pe pagina de facebook Art Anima

Dacă poți și tu inspira alte femei, scrie-mi la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă îți place Mama Online, urmărește-mă pe Facebook și Instagramiar dacă te-a inspirat eroina acestui interviu și vrei să o vadă și prietenii tăi, distribuie conținutul pe pagina ta.