Mame care inspiră. Sorina Lavric: "Vrem să transformăm cât mai mulți oameni în eroi de carte"

 

Împreună cu o fostă colegă de facultate, eroina de astăzi a rubricii Business mommy editează cărți mai puțin obișnuite. Acestea includ istorii personalizate create în exclusivitate pentru cel căruia i se va dărui cartea, fotografii, mesaje motivaționale, recunoștința sau aprecieri. A acceptat din prima propunerea de a se implica în proiect, chiar dacă fetița ei avea abia un an la acel moment, iar în numai 5 luni de activitate a ajuns să aibă planuri mărețe. Primește o doză de inspirație de la Sorina Lavric, o mămică ce reușește să acorde suficient timp familiei, dar nu uită nici de pasiunile sale.

MamaOnline: - Spune-mi cum ai început această activitate?

Sorina Lavric: - Ideea cărților personalizate nu-mi aparține. Este proiectul unei foste colege de facultate, Rodica Cucoară. După câteva cărți scrise pentru cei din familie, Rodica a lansat My very special book și pentru toți cei ce sunt în căutarea unui cadou original pentru persoanele dragi. Inițial editam cărți pentru clienții din România, proiectul a fost lansat la Cluj, apoi am început să-l promovăm și la noi, primii clienți nu au întârziat să apară, chiar mai repede decât m-am așteptat.

MO: - Care a fost prima reacție când ai primit oferta de a lucra în acest proiect?

S.L: - Rodica a venit cu propunerea de a colabora în octombrie 2018, cam după 1 an de Otilia. Perioadă în care simțeam că trebuie să fac ceva. La serviciu să mă întorc încă era prea devreme, dar nici fără o activitate nu puteam să stau prea mult. Asta nu înseamnă că îngrijirea și creșterea unui copil ar presupune prea mult timp liber. (Râde) Cărțile personalizate au venit în viața mea ca o gură de aer proaspăt, exact ceea de ce aveam nevoie: și lângă bebe acasă sunt, și fac ceea ce-mi place, citesc și scriu. Deși nu știam ce presupune editarea unor astfel de cărți, nici experiență de lucru cu clienții sau în vânzări nu aveam, am acceptat din prima, chiar fără să mă gândesc. Nu știu care a fost motivul atunci: că mi-a plăcut mult proiectul Rodicăi sau că aveam nevoie de un respiro de la tot ce înseamnă maternitate.

MO: - Familia ta ce spune despre job-ul pe care îl ai?

S.L: - Nu știu dacă pot să-l numesc job, jobul meu principal acum este Otilia, fetița mea. Cărțile personalizate reprezintă, mai degrabă, o activitate în care mă regăsesc și care m-a ajutat să stau departe de depresia cu care se confruntă mămicile aflate în concediu de îngrijire a copilului. Familia mea mă susține și apreciază ceea ce fac. Deși la început era mai sceptic și mă tot întreba: o să-ți mai rămână timp să te odihnești? acum soțul meu este cel care mă ajută să transmit cărțile clienților din Moldova, fapt pentru care îi mulțumesc.

MO: - Cum reușești să fii și o mamă bună și să îți îndeplinești conștiincios obligațiunile legate de activitatea ta?

S.L: - Cum am menționat mai sus, educația și creșterea fetiței mele, este obiectivul meu principal acum, dar așa cum o mamă bună înseamnă și o mamă împlinită cu sine, trebuie să-mi găsesc timp și pentru activități ce îmi aduc această stare. Lucrez când Otilia doarme sau seara și în weekend, când este soțul acasă și stă cu ea. Am și o regulă de aur: iau atâtea comenzi câte consider că voi reuși să fac.

MO: - Cine sunt clienții voștri și unde au ajuns cărțile create de My very special book?

S.L: - Comandă cărți personalizate cei ce își doresc un cadou special, în totalitate despre și pentru persoanele dragi, fie că este mama, soțul, iubitul, sora, prietena, tatăl, nașa sau chiar soacra. Putem bifa câteva puncte pe harta Europei în care au ajuns cărțile noastre, precum Germania, Luxembourg, UK. Chiar anul acesta, de 8 martie, mamele plecate în Italia, Franța, Rusia au primit în dar amintiri, emoții și bucățele de suflet adunate într-o carte. Digital, au trecut și oceanul, întrucât una din primele cărți create a fost pentru sora Rodicăi, care este în SUA.

MO: Fiecare carte este diferită și fiecare carte este deosebită de celelalte, de unde iei inspirație? Cine este muza ta?

S.L: - Unii clienți aleg din textele propuse de noi, alții vin cu propriul text și vor doar să îl redactăm/stilizăm, iar alții își doresc să le scriem un text doar al lor. Cu cât mai multe detalii ne transmite clientul, cu atât mai personalizată reușim să facem cartea. Fiecare client reprezintă sursa de inspirație pentru propria carte.

MO: - Care este nivelul la care vreți să aduceți acest proiect? Ce planuri de viitor apropiat și pe termen lung aveți?

S.L: - Vrem să transformăm în continuare cât mai mulți oameni în eroi de carte, să aducem bucurie, să stârnim emoție, să încurajăm oamenii să își exprime recunoștința, dragostea, aprecierea față de cei dragi. Iar pentru asta lucrăm de zor la îmbunătățirea produsului, la diversificarea ofertei, la dotarea propriei tipografii... și, poate, în viitorul apropiat, la construirea unei echipe de suport în Republica Moldova, care să se ocupe de eroii de aici.

Dacă ești mămică și ai o activitate care poate inspira alte femei, nu ezita să îmi scrii la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Dacă ți-a plăcut acest interviu, te aștept pe pagina de Facebook sau Instagram, iar dacă vrei să îl vadă și prietenii tăi, distribuie-l.

Sursa foto: Facebook.com