S-a tratat de două ori de cancer de col uterin. Istoria unei învingătoare

Doina Loghin are 28 de ani și este stabilită de 18 ani în Italia. De fiecare dată când vine acasă în vacanță, Doina obișnuiește să facă toate controalele de rutină. Nu a făcut excepție nici în vara anului 2018. În urma controlului ginecologic, Doina a aflat că are o miomă uterină și că are nevoie de tratament timp de 3 luni. Așa cum rezultatele analizelor rămăseseră în Moldova, ajunsă în Italia, a decis să mai consulte un specialist. Au început controale și analize mai amănunțite pentru că medicul suspecta că e ceva mai grav decât o simplă miomă. Ceea ce a aflat după biopsie avea să îi dea întreaga lume peste cap.

"Am făcut biopsie și s-a adeverit că am cancer. Atunci cerul mi-a căzut în cap. Aveam o frică foarte mare că nu o să reușesc să înving cancerul."

Dar cele trei fetițe, soțul și părinții au fost alături de Doina în fiecare moment al tratamentului. Asta a încurajat-o mult, însă nu a fost suficient. Chimioterapia a fost un episod prea dur.

"În tot acest timp soțul, părinții și copiii mi-au dat puterea pe care credeam că nu o să o pot avea vreodată. Am avut norocul să fiu susținută și sprijinită de o echipă extraordinară. S-a declanșat depresia. Cu ajutorul psihologilor și chiar a psihiatrilor, am trecut cu bine peste cancer și toate traumele cauzate de această maladie."

Au urmat doi ani în care Doina Loghin a privit lumea cu alți ochi, a savurat fiecare moment fericit alături de familie și toți cei dragi. Cancerul o învățase că trebuie să trăiești aici și acum, să iubească viața cu bune și cu rele.

Când lumea îi era mai dragă, a primit din nou verdictul nemilos - cancer

În toată această perioadă, Doina a efectuat cu regularitate controale medicale. La unul din acestea a aflat că din nou are cancer de col uterin. De data asta știa ce o așteaptă însă frica și disperarea ei au atins cote maxime. Lua în calcul faptul că organismul ei ar putea să cedeze deoarece este mai slăbit acum. A avut nevoie de un tratament mai puternic.

"Am făcut chimioterapie mai agresivă, am rămas fără par în cap și fără gene - un chin mare și dureros! O stare pe care în  cuvinte nu o poți reda. Dumnezeu și de data asta însă a avut planuri mărețe cu mine și nu m-a lăsat. M-a făcut mai puternică și m-a învățat să mă bucur de ziua de astăzi pentru că mâine poate fi târziu!"

În Moldova, zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin iar la fiecare trei zile, o femeie moare din această cauză. Detectat în stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate fi complet tratat.

Tu, dragă femeie, poți preveni cancerul de col. Este nevoie de un simplu efort din partea ta, efort care, de altfel îți poate salva viața. Începând cu vârsta de 25 de ani, odată la 3 ani, fă-ți testul Papanicolau. Este un test care se face gratuit, indiferent dacă ai sau nu asigurare medicală. Este un test care îți poate salva viața. Viața ta, a mamei, a surorii, a prietenei tale. Ai grijă ca femeile dragi din viața ta să facă testul Papanicolau!

Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ți-a plăcut. Distribuie acest articol, asta îmi dă forțe să lucrez în continuare la acest proiect.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează