Oameni care inspiră. Svetlana Popa: "Nu poţi fi stilat cu o pungă de plastic"

A îmbinat cele două mari pasiuni ale sale, una pentru cusut și cealaltă pentru pictură, într-un proiect ecologic. Confecționează torbe și le pictează. 

Primii opt ani de viață și i-a petrecut în Rusia, unde s-a și născut. Își amintește vag acei ani, dar printre amintirile care i-au rămas sunt orele în care stătea la măsuță și picta. Prima lovitură a vieții sale a fost la 6 ani, când tatăl ei și-a pierdut viața în lupta cu cancerul. La 8 ani, împreună cu mama, sora și fratele ei s-au întors în Republica Moldova unde a trebuit să se adapteze la alt nivel de viață. A urmat o perioadă destul de grea pentru că pe lângă toate schimbările trebuia să mai și învețe limba în timp record deoarece a mers la o școală cu predare în limba română. În clasa a 6-a mama ei i-a făcut cel mai frumos cadou - o mașină de cusut. Svetlana își amintește că atunci nu a iesit din casă două zile. 

După absolvirea gimnaziului ea a studiat secretariatul timp de 3 ani și un an croitoria. La 19 ani s-a angajat pentru prima dată, și chiar dacă jobul ei nu avea nicio legătură cu studiile pe care le-a făcut, susține că a fost o experiență frumoasă de la care a învățat multe. 

MamaOnline: - Într-o lume a consumerismului, a pungilor din plastic, tu faci torbe eco. De ce?

Svetlana Popa: - Eu de foarte mult timp caut ceva al meu, un hobby care va combina ambele pasiuni: pictatul și cusutul. Ideea cu torbele a fost pur și simplu extraordinară, de atunci s-au început experimentele nu doar în creație dar și în lupta cu plasticul.  MO: - Care este relația ta, în general, cu alternativele eco, cu acest stil de viață?

 S.P: - Acum plasticul din viata mea de consumator s-a  redus considerabil, sortarea a devenit mai responsabilă și încercăm să promovăm această poziție și printre prieteni. 

MO: - Designul de pe torbe. Desenele sunt excepționale. Ai absolvit o școală de pictură? 

 S.P: - De mică doream să fac pictura însă mai mulţi factori au jucat împotriva dorinței mele (e o istorie lungă lungă), însă la școală eram prima la acest obiect și toate posterele erau pe seama mea. Încercam să mă perfecționez și foarte des desenam ceea ce vedeam prin cărți, lucru care mi-a dezvoltat foarte mult și mâna și ochiul. 

MO: - De unde te inspiri pentru ele sau cine e inspiratia ta?

S.P: - Inspirația e peste tot, doar ea și pictează, ador mult să combin două trei desene ca în final să fiu mândră de creația mea. (foarte mult ajută Pinterest)

 MO: Din câte văd, pagina ta este nouă. Carantina te-a inspirat să creezi aceasta pagina și în general proiectul "LaRuna"? 

 S.P: - Proiectul "laRuna" la început avea diferite denumiri (din ianuarie 2019 atunci aveam doar pagina de instagram), era ca un hobby pe care-l combinam cu serviciul permanent și un an întreg nu puteam găsi denumire potrivită pâna la ... desigur "carantina" în care am stat acasă 3 luni și am pus în plan să găsesc nume ideal.  Am deschis lista cu nume spaniole, franceze, americane și în momentul în care am rostit "Laruna" mi-a părut fenomenal, nu are în spate vreun sens oarecare însă asta și este ideia, să creem un nume cu sens unic doar al nostru, brand moldovenesc de torbe/genţi/ accesorii eco handmade.

 MO: - Ce este cel mai important în toată mini - afacerea aceasta?

 S.P: - La început am pus accentul la cusături, a durat ceva timp până m-am oprit la tehnologia pe care o folosesc acum, treptat am perfecționat calitatea desenelor și a vopselelor,  acum acestă perfecționare a ajuns și la reclamă, învățam ne dezvoltăm și creștem în continuu. Pentru mine este o experienţă enormă și foarte frumoasă.  

MO: - Spune-mi câteva motive pentru care oamenii trebuie să renunțe la pungile din plastic în favoarea celor din pânză?

S.P: - Motive pentru a purta o torbă sunt foaaarte multe. Despre "eco" e evident înlocuim minimum 500 de sacoșe (pentru un an), de aici reiese și motivul doi și anume economisirea a cca 500-1000 lei pe an. Dar motivul meu iubit este frumos, nu poţi fi stilat cu o pungă de plastic! La fel un motiv foarte important este ascuns în tema principală din desenul animat "VALLI", cine l-a privit va înțelege, cine nu l-a  privit vă îndemn să o faceți. 

Toate creațiile Svetlanei le găsești aici și aici

 Urmăreşte MAMA Online  ре FACEBOOK şi   

INSTAGRAM  și fii primul care vede postările noi!

Sursa foto: arhiva personală

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează