Oameni care inspiră. Ion Andronache despre afacerea cu mini clătite olandeze: "Am renunțat de câteva ori să mai fac ceva și iar m-am apucat de la capăt"

Să dai start cu succes unei afaceri în Republica Moldova pe căi legale sută la sută, fără mită, e greu, foarte greu, dar nu imposibil. Ion Andronache a demonstrat acest lucru și după 10 luni de bătut pe la uși, de perfectat acte, după o luptă cu birocrația și cu legile care se bat cap în cap, a pus pe roate, la propriu, o afacere delicioasă. Ion Andronache este proprietarul tricicletei cu mini clătite olandeze de la intrarea în parcul Valea Morilor. Ideea de a aduce acasă acest tip de desert pe străzile din capitală, i-a venit după mai mulți ani petrecuți la studii în Europa.

Ion a studiat la Universitatea de Muzică și Arte Performante din Viena și are experiența de a-și câștiga bani de buzunar de unul singur, din muzică încă de la 10 ani. După studii, și-a asigurat financiar familia, la fel din muzică, practicând-o în special peste hotarele țării. Acum ceva timp însă, a decis să investească într-o afacere acasă.

În calitate de activist civic și vlogger cu siguranță deja îl cunoști de pe rețelele de socializare, te invit să îl descoperim împreună pe Ion Andronache în calitate de antreprenor.

Mama Online: - Spune-mi mai întâi cum ți-a venit ideea de a porni o astfel de afacere în Republica Moldova?

Ion Andronache: Călătorind foarte mult în afară, eram fascinat de viața de pe străzile occidentului. Arta stradală și street food-ul atât de bine organizate de către autoritățile locale dă viață și culoare orașelor. Anume pe stradă într-un orășel mic din Olanda am gustat prima oară mini clătitele olandeze. Iar peste câțiva ani, un prieten din Brașov și-a deschis o mică afacere cu mini clătite olandeze în Anglia. Mă duceam la el foarte des după orele de cântat și mă îndulceam. Așa am decis să încerc să aduc acest deliciu și în Moldova.

MO: - Care este diferența dintre comerțul stradal în Chișinău și cel din Occident?

I.A: - Din păcate comerțul stradal și în special cel cu street food este foarte prost organizat în Chișinău, haotic și crează un gunoi vizual. Lanțuri de gherete de fier, cu fundamente de piatră, toate diferite și care sunt amplasate fără respectarea regulamentelor locale. Eu optez pentru unitățile de comerț stradal ușor demontabile care vin și pleacă de la locul amplasării, așa cum sunt în mare parte peste tot în Occident.

MO: - Triciclete în care poți instala o mini bucătărie, cu vitrina cu tot, cred ca nu se găsesc la orice pas. De unde ai achiziționat-o?

I.A: - Tricicleta cu mini clătite olandeze este asamblată cu efortul și implicarea familiei, în garajul propriu. În fiecare zi o instalăm, iar seara ea pleacă pe roți de la locul amplasării. Această parte a procesului și definitivarea rețetei a fost cea mai plăcută. 

MO: - Cât a durat procedura de la idee până la prima porție de mini clătite olandeze vândute?

I.A: Toată procedura de la idee și până la prima porție oferită vizitatorilor a durat 10 luni. În aceste luni am renunțat de câteva ori să mai fac ceva și iar m-am apucat de la capăt. Sistemul este super birocratic. O sumedenie de hârtii, cereri la diferite instituții și perioade lungi de așteptare a unui răspuns de la fiecare instituție în parte. Uneori unele instituții îmi cereau acte care le eliberează alte instituții, iar celelalte instituții nu eliberau acte fără actele de la prima instituție - un ping pong adevărat. Sunt multe de povestit aici. Clar că nu la toți a fost așa. Mulți colegi deja de breaslă din domeniul comerțului stradal îmi povesteau că problemele astea se rezolvă mult mai ușor prin cunoscuți și pe sub masă.

MO: - Dacă ar fi acum sa o iei de la zero, știind ce te așteaptă, te-ai mai apuca?

I.A: - Nu cred că m-aș mai apuca. Am pierdut mult timp, nervi și bani, și chiar dacă tricicleta cu mini clătite deja este pusă pe roate, sistemul mai pune destule bețe în aceste roți. Autoritățile sprijină business-ul mare, adică pe cei care au multe unități de comerț stradal în oraș, iar cei mici care abia vin să-și încerce norocul se sufocă. Este foarte greu să faci legal totul când peste tot împrejur se fac abuzuri și ilegalități. În orașele din Occident, comerțul stradal este organizat anume pentru business-ul mic, adică pentru cei care au 1-2 sau maxim 3 unități de comerț. Iar asta crează diversitate. Nu există lanțuri de gherete. La noi street food-ul cu unități ambulante este împânzit de gherete cu cafea ale companiilor mari - companii ce în mare parte sunt gestionate pe ascuns de niște funcționari corupți.

MO: - Afacerile în Republica Moldova, tinerii antreprenori și susținerea statului sunt un subiect tare sensibil pentru țara noastră. Merită tinerii să investească în visurile lor, aici, acasa?

I.A: - Tinerii trebuie să-și deschidă afaceri în Moldova, însă să le facă legal. Să nu se eschiveze de la plata impozitelor, să nu caute soluționări a problemelor prin mită la funcționari, să denunțe abuzurile și să-și caute mereu dreptate. Așa ei vor descuraja deprinderile nocive înrădăcinate în mediul de afaceri și vor produce schimbări în acest domeniu.

MO: - De pe rețele cu toții te cunoaștem ca un soț și tată foarte implicat în viața familiei tale. Care este acum gradul de implicare în toată această perioadă, bănuiesc deloc ușoară și liberă pentru tine?

I.A: - Încerc să mă implic în treburile familiei așa cum m-am implicat și până acum. Dorm mai puțin și încerc să le reușesc pe toate. :)

MO: - Când la intrarea în alte parcuri din Chișinău vom putea să ne delectăm cu mini clătite olandeze?

I. A: - Consiliul Municipal Chișinău trebuie în septembrie să voteze un nou regulament cu privire la desfășurarea activității de comerț în municipiul Chișinău, care se vrea să reformeze în totalitate domeniul comerțului stradal. Conceptul deja votat presupune organizarea licitațiilor pentru fiecare loc prestabilit de autoritatea publică locală, adică haos nu va mai fi. Dar nici prea mulți agenți economici noi presupun că nu vor fi. Licitațiile pot fi ușor câștigate de giganții economici din acest domeniu, iar celor mici le va fi mai complicat să obțină locuri bune în oraș. Până atunci, voi încerca să lobez mai multe amendamente pentru susținerea business-ului mic. Sper consilierii locali să le susțină. De extindere a afacerii la moment este prematur de vorbit. Așteptăm noul regulament.

Eu îți urez succes, verticalitate în raport cu instituțiile statutului și cât mai mulți clienți încântați de deserturile tale. 

Sursa foto: facebook.com

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează